Gävle bygger ..  (här och där)… – Torbjörn Brunzell

  

Ja, jag har lånat uttrycket från mitt jobb, där gavs ut en broschyr vid namn Stockholm bygger som jag skickade ut något 1000-tal av.. En liten  parentes…

 

Jag börjar i min egen stadsdel, Sätra, där man ska bygga tre  8 våningars höghusSicksackvägen 31, de som nu finns där ska rivas i april är det tänkt och sedan ska de nya stå klara 2017-18  Den stora P-platsen ska förvandlas till en grön innergård, det blir ett lyft för området, samtidigt som det pågår en renovering längre ner på Sicksackvägen.

 

Det kommer naturligtvis att bli mycket byggtrafik under drygt ett år och infarten till centrum är ju inte så stor och bred samtidigt som den ska passera parkeringen på framsidan.. tur man har gångavstånd…

 

Alliansen ska, som en del av centrumplanen, rusta upp hållplatserna vid Rådhuset, nya busskurer och trottoarer med värmeslingor. Det behövs, för på trottoaren mellan husen på Drottninggatan finns en isvall som det är lätt att halka på, där har is och snöröjningen varit dålig, något jag påpekat för kommunen, men.. ja, det har kunnat skötts bättre.

 

På N. Strandgatan planeras också för cykelbanor, bryggor med bänkar där soldyrkare och folk med medhavd lunch kan sitta. Låter bra!  Elite  Grand  hotell, där finns planer på en kaffestuga vid ån, en uteservering är det tänkt. På framsidan av hotellet,där ska  Börsplan  göras klart- för vilken gång i ordningen?

 

Skulpturen, som står undangömd bakom restaurang Terrassen vid Slottstorget, ska flyttas dit också. Den förtjänar att få en plats där den syns, samtidigt som platsen får  något som pryder det nu lite tråkiga gaturummet. Några bänkar skulle inte göra saken sämre..

 

Centralplan  i närheten brann det i helgen i CC-puben, hoppas att den kommer igång igen. Tänk om det varit en brand som förstört stora delar av centralpalatset- nu var det ”bara” en brand i köket.- vilken katastrof för staden och stadsbilden!

 

 

Jag skrev för tre veckor sedan att vintern tagit rast, den blev kort! Men nu är dagarna längre och ljusare, lite snö ligger kvar och på många gång- och cykelvägar ligger det isfläckar, särskilt i Boulognern och stadsträdgården där så många rör sej dagligen. Konstigt att man inte hör talas om att någon brutit armar eller ben i halkan- något som är vanligt i Stockholm.

 

Men vi Norrlänningar kanske är av segare virke.. eller bara mer van vid vintrar…

 

På  Alderholmen blev det ett avhopp från en firma som skulle bygga, vi får se om det nya klarar av det. Silon verkar heller inte förvandlas till bostäder. Men där är det visst ekonomiska oklarheter med ägaren, tänker inte kommentera mer, då jag vet för lite.

 

Men vilka bostäder – svindyra säkert- det skulle bli…

Det blir också en rejäl höjning för de som flyttar in i det nya äldreboendet ( omsorgsboende?), men samtidigt får de nästan så dubbelt stor yta, från 21 till drygt 40 kvm nånting. Men de som har lägst pension drabbas inte, då de har bostadsbidrag och annat.

 

F.ö så kallas området för Gävle Strand, jag vet, men det ligger på  Alderholmen.. åsikterna går isär om vad det ska heta, men jag tycker som jag tycker…

 

F.ö tycker  jag att Almagrundet pryder sin plats, men kunde gärna ha placerats lite längre in i hamnen..

I mars , den 14:e sker ett möte, eller ett upprop i kampen om villa Sjötorp på Söders källa.

Det är MP som ordnat detta..lär nog bli en livad kväll, säkert kommer förespråkare för rivning dit.

 

Och kampen om äppelträdets vara eller icke vara går också vidare.. Ska bli lika intressant att se slutet på dessa två så omtyckta (och värdefulla) föremål…

Tänker inte säga mer, för då blir jag väl kallad för konservativ och rasist igen..vilket jag inte är, varken det ena eller det andra.

Nu är det dags att ge sej ut i vårvintersolen och njuta…

 

Torbjörn Brunzell – Gavledragets lokalreporter

————

Publ. 2018-02-29 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website