Tre år har gått – Torbjörn Brunzell

Tre år har gått…

…sedan jag flyttade till hemstaden. Senast jag bodde i Gävle var 1983, så det har hänt en hel del. På många områden.

 

Visst besökte jag min mor i Norrsundet, men då åkte jag bil och stannade inte i stan.
Året innan jag flyttade hem från Haninge åkte jag buss och passerade Hemlingby köpcentrum, jisses vad förvånad jag blev, hade ingen aning om detta och visste inte var jag befann mig..  När jag klev av bussen och fick syn på Alderholmen.. var 17 fanns hamnen?.. och varför en bro? Snart fick jag höra olika åsikter om denna bro..

 

  Hemlingby Köpcentrum

 

Nåja, snart fick jag upptäcka stan på nytt, vintern 2014 blev det mest att gå runt och se med nya ögon på förändringarna. Intresset för stadsbyggnad, arkitektur och trafikfrågor hade jag med mig från jobbet i Stockholm.

 

Nu är ju smaken olika när det gäller arkitektur- och modet- men på Drottninggatan finns ett hemskt nybygge… ni vet säkert vilket. Och ett på Nygatan..

 

När sedan började cyklar runt och se områden jag knappt sett, Fridhem,Olsbacka o.s.v så upptäckte jag ett radhusområde som stod övergivet, det på Almvägen. Tänkte, här skulle jag vilja bo! Men enligt Gavlegårdarna som skulle de rivas, de var i för dåligt skick för att rustas. Nu är det nya hus där, byggt så det passar in, har lite av det gamla kvar på något sätt tycker jag.

 

Nytt är det på S Kungsgatan, kv Runstenen. Jag gillar att de ” gröna” taken. Ett bra sätt att ta tillvara regnvatten. Det kan de gärna fortsätta med.. hur de gör i Klockgjutarparken visar sig väl…och Alderholmen växer, eller Gävle Strand, om man så vill. Vad hände egentligen? Sjunker husen eller? Tyst är det om det…

 

  Kv  Runstenen

 

Det är roligt att följa med i det som händer. Äppelträdet i Gustavsparken ska jag heller inte glömma, det stod kvar för några veckor sedan i alla fall..

 

Det byggs på Sätra också, jag har sett hur Gavlehov och Gavlehovshallen har färdigställts sen jag kom hit, ett bostadshus mitt emot Gavlerinken. Och nu byggs nya Prolympia på samma sida som de övriga idrottsanläggningarna.

 

Bakom Sätra centrum byggs 3 hus som ska vara klara om ett år. 117 lägenheter.

 

Nu är det snart klart med gatuarbetena på N. Kungsgatan och N Rådmansgatan. Blir Valbogatan klar också, så slipper man Staketgatan, bökigt i korsningen vid teatern stundtals då flera stadsbussar trängs med bilarna.

 

Trängas får man också göra på cykelbananNygatan, många tycker det är skönt att kunna gå 3 i bredd där.. men de vill väl inte möta cyklisterna på trottoarerna.

 

Det här något jag känner igen från Stockholm, där finns visserligen många cykelbanor, där det cyklas fort! Men trottoarerna..där härskar cykelbuden som inte bryr sig om vare sig trafikregler eller gående, slalom är de bra på!

 

Så det finns likheter, men här är problemen mindre, men lika irriterande..

 

Jag bor på Sätra, igen, tycker det är lugnt här, men på sistone har det blivit oroligt, bråkigt i Centrum med busliv och rökbomber i butikerna.. 

 

En moderat ville ha militär här, men nej tack! Ett vaktbolag räcker som patrullerar i området. 

 

Ja, mycket händer i Gävle, jag tänker fortsätta följa stadsbyggnad och trafiken..
Men den nya järnvägen lär jag inte få se…

 

Torbjörn Brunzell


Publ 2017-10-31 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.

Gä till Startsidan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top