Advent, i väntan på vinter och snö – T. Brunzell

Ja, nu är November över, men någon vinter har inte synts till, knappt någon frost att tala om. Och i Paris pratar man väder…ja, klimat då.

 

Här i Gävle pratas det också,  i kommunfullmäktige och om Gävlemål.
Hölludulu, vaälämäla, guken tur och guka rattar ( översätts ej!)  m.fl..Men guken är visst en sammanslagning av gud vilken tur.

 

Nu tror jag inte att politikern använder dessa uttryck, men visst vore det roligt? 

 

Personligen pratar jag inte utpräglat Gävlemål- vad jag vet- utan mer bymål, Hamrångemål, i den mån det finns. Men med åren har väl det försvunnit.

 

När jag var liten kunde man säga vaer nårst? Som betyder var någonstans. I skolan fick vi höra av en lärare, med rötter i Forsbacka, att vi slarvade  när vi sa väg´n och vägg´n. Det heter vägen och väggen, sa han.

 

Jag har hört av många att jag har drag av Hälsingemål, första gången jag hörde det var i Linköping i lumpen. Då trodde en gruppchef att jag kom från Ljusdal. Som jag bara sett på vykort f.ö..  Visserligen är jag född i Söderhamn precis som min far, men har aldrig bott där, bara 5 mil söder om gränsen.. och längre bort. Även på mitt jobb i Stockholm fick jag den frågan, det fanns något i ordmelodin som avslöjade mej tycket en del.

Å andra sidan har jag blivit tagen för Kolsvabo då jag hade dialekt från gnällbältet… Kanske blev jag smittad under de 4 år jag bodde i Köping för 29 år sedan…  Jag är glad att jag inte pratar Stockholmska fast jag bott i 08-området i 25 år….

 

Kommunfullmäktige nämnde jag i början, tänker inte säga så mycket då jag är för dåligt insatt i den lokala  politiken, men för 10 år sedan hände tydligen detta i landstinget också då den rödgröna koalitionen avgick.
Men jag får ibland känslan av att politiker – oavsett färg- allt oftare agerar i egenintresse än för stadens / landets bästa. Man klagar på motståndaren utan att ha något bra motförslag. 

 

Nog var det väl bättre, enklare och rakare förr? På 50, 60, 70 och 80-talet. Sedan började man mer gå på person än sakfrågor.    Men nog om politik! Och språk.
Men det senare är fasen så mycket roligare än det förra!

 

Nu går vi väl alla i väntans tider, på snö, jul och bockens överlevnad. Och äppelträdet…och att man i Paris kommer till någon lösning…

Ulf_Bodell_bocken     

 

Äppelträdet

Det är måndag och mitt huvud….. känns långtifrån tungt, men fullt av tankar: vad är det jag måste göra i dag?  Plötsligt kommer jag på det :
inte ett jäkla dugg! Hur skönt är inte det?

 

Ni andra kanske har en massa att göra, tyck synd, tyck synd…..

Torbjörn Brunzell-2

 

TORBJÖRN BRUNZELL – Gavledragets lokalreporter

—————

Publ. 2015-11-30 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top