Vandring i snö och slask – Torbjörn Brunzell

Strömdalens värdshus  Strömdalens värdshus

 

Ja, inte verkar kung Bore vilja ge sej av till ett varmare ställe.. fast jag bett honom gör det.

Om än i andra ordalag..

 

Jag vill ha mitt uterum i ordning snart, ja, Boulognern och Stadsträdgården alltså. Nu går jag visserligen där ofta, men jag vill sätta mej ner på en bänk och njuta av sol och värme, gärna på den lilla holmen nedanför Strömdalen där ett Café en gång låg..

 

Men tills dess får jag nöja mej med att slinka in på Filippas hundsalong & Café på Västra vägen. Det ska bli uteservering där också, ännu bättre. Då blir det nästan som på

Chic´s tid. Även den pizzeria som låg där på 80-talet hade uteservering har jag fått höra.

 

Filippas Hundsalong  Filippas Hundsalong

 

 

Nu är det nya turer på gång vad gäller Det Berömda Äppelträdet, nu är visst alliansen beredd att köpa tillbaka tomten för 6,5 miljoner…Den såldes för 4, 5 nånting, så dyra äpplen blir det…

 

Den privata markägaren har blivit föreslagen att få annan mark åt Bönanhållet, men tackat nej ( Lindängen?, är osäker på namnet, men där byggs ju mycket – och dyrt..)

 

Äppelträdet  Äppelträdet

 

Om nu affären blir av kommer säkert någon att undra… varför betala så mycket mer, och i vems fickor kommer det att spillas över i? Konspirationsmänniskor brukar dyka upp även om det sägs att pengar inte luktar….

 

Alliansen vill också ta in en konsult för att reda ut det här med kommunikationsavdelningen som skulle sälja Gävle eller hur det var. Det handlar om skattebetalarnas pengar.. De räknar med att den – konsulten ska kosta 100.000 kr. Jo, jo,  min erfarenhet är att de i regel blir mycket dyrare, har man jobbat kommunalt i 23 år så..

 

Någon klok person sa en gång: ska vi tillkalla en konsult, eller ska vi krångla till det själva?  Han visste nog hur det brukade vara… kostar en slant i vilket fall som helst….

 

 

Det har kommit in ett medborgarförslag om en ringlinje med spårvagnar till Sätra.

 

Ja tanken är nog god, jag vet att många drömmer sig tillbaka när det fanns spårvagnar i Gävle. Jag har också åkt med en, upp till lasarettet, ja den gick ju inte ända fram såklart. Det var nog 1952, min far låg inne då, han dog sen i januari  -53. Förlåt utvikningen!

 

 

Jag har som sagt jobbat kommunalt i Stockholm och sett spårvägen byggas, från Sergels torg till Norrmalmstorg. Muséeispårvägen  till Djurgården fanns ju innan.

 

Men, NK-expressen, som den fick heta i folkmun blev dyr! Mycket dyr t.o.m!  Som tur är har en förlängning till Centralen stoppats.

 

Så innan den blir av i Gävle bör man göra en rejäl konsekvensanalys, en undersökning av  marken  och vilken miljöpåverkan den skulle få.  Nu är jag inte emot en spårväg, inte alls, men som sagt, den kostar..

 

 

Viktigare är att se om och hur man kan bygga en ny järnväg norrut och ett industriområde väster och nordväst om staden. Det skulle också påverka hamnen positivt. Många nya jobb skulle det bli. Men allt detta ligger ju  i framtiden, 15- 20 år..

 

Torbjörn Brunzell – Gavledragets lokalreporter

Torbjörn Brunzell-2

——————-

Publ. av Lisse-Lotte Danielson, 2016-03-08 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

2 thoughts on “Vandring i snö och slask – Torbjörn Brunzell”

  1. Kåre Wahlman

    Ringlinje med Spårvagnar? Varför? Vore mer miljövänligt att Inköpa Hybrid eller rena El-bussar som laddas vid Hållplatserna via Induktionsladdning så kalla Qi laddning (som när Du laddar El-tandborsten) vilket innebär att inga miljoner behöver läggas på Järnvägsspår på speciella ställen utan befintlig Logistik kan användas. Kolla in t.e.x Umeå!
    Nostalgi är Kul men oftast Opraktiskt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top