Tredje Tvärgatan på Brynäs – av Hans Dahlin, Del 8-(8).

 

Se nedanstående innehållsförteckning.

 

Varje del öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst  denna, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.

 

 

Tredje_Tvargatan

 Tredje tvärgatan från okänt årtal. I ”ryggen” snett bakåt till vänster ligger Staffanskyrkan.                                                                     Bild från Gävle stadsarkiv

 

 

Sommarmorgon på 60-talet

 

Det verkar bli en het sommardag. Det är morgon. Solen skickar fortfarande långa skuggor över gatans stenbeläggning. Ett fönster står på vid gavel och skänker svalka. Till höger i bild ligger en butik. Den verkar nedlagd, öde (personligen har jag ingen minne av den butiken, kanske har du det?).

 

I dessa omoderna, kalla och dragiga vedeldade hus växte barn upp. De flesta lägenheter hade endast en utslagsvask i köket. Inget varmvatten. Att tvätta sig krävde förberedelser.

 

Barnen kanske slipper tvagning idag. Kanske beger man sig till Stenebergsparken och badar i plaskdammen där. Detta var ett populärt nöje på 60-talet.

 

 

Stenebergsbadet

 

Ett annat populärt bad var Murenska badhuset. Minns detta bad som jag inbillar mig liknar Stockholms Sturebad. Fin mosaik klädde golv, väggar och tak. Bassängen kan inte varit längre än 10-15 meter, men för mig tedde den sig som ett hav. Några år in på 60-talet kom Strömbadet, men det är en annan historia.

 

Från trångboddhet till eget rum.

 

En pedagog, en lärare höll ett litet föredrag inför en liten skara, bl.a satt jag och lyssnade. Han hade gjort en intressant iakttagelse av samtiden, när det gäller barnen.

 

Han menade att det är  första gången i människans historia som barnen kan mer än sina föräldrar, och åsyftade förstås IT-kunskapen. Ungar är ju oerhört receptiva och lättlärda, när det gäller elektroniska prylar.

 

Han menade vidare att boendet har ingått en ny era. Barnen bor självständigt i egna rum med egen dator, tv och telefon.  Maten fixar mikrovågsugnen.

 

Jag har försökt hitta statistik på kvadratmeterytan per person på 50 och 60-talet men inte lyckats. Många bodde dock omodernt i ettor och tvåor i hus som de på bilden från 3:dje tvärgatan.


Slutar för denna gång!

 

Hans

Hans_Dahlin

—————————————————————

Innehållsförteckning

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

…………………

mars 27, 201

Gå till Startsidan   Sammanställt    Lisse-Lotte_2012_nov  av  lisse-lotte@danielson.be

5 thoughts on “Tredje Tvärgatan på Brynäs – av Hans Dahlin, Del 8-(8).”

  1. Pingback: Hans Dahlins fest med alla 6:te-klassare på Brynäs 1963, Del 1-(8). | Gävledraget

  2. Pingback: Hans Dahlins fest med alla 6:te-klassare på Brynäs 1963, Del 2-(8). | Gävledraget

  3. Pingback: Korsnäsgårdarna 60-talets början – av Hans Dahlin, Del 3-(8). | Gävledraget

  4. Pingback: Brynäs före högertrafiken och före Kornäsgårdarnas fall. – av Hans Dahlin, Del 5-(8). | Gävledraget

  5. Pingback: Syster Lillemor på Brynäs – av Hans Dahlin, Del 7-(8). | Gävledraget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top