Tredje Tvärgatan på Brynäs – av Hans Dahlin, Del 8-(8).

 

Se nedanstående innehållsförteckning.

 

Varje del öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst  denna, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.

 

 

 Tredje tvärgatan från okänt årtal. I ”ryggen” snett bakåt till vänster ligger Staffanskyrkan.                                                                     Bild från Gävle stadsarkiv

 

 

Sommarmorgon på 60-talet

 

Det verkar bli en het sommardag. Det är morgon. Solen skickar fortfarande långa skuggor över gatans stenbeläggning. Ett fönster står på vid gavel och skänker svalka. Till höger i bild ligger en butik. Den verkar nedlagd, öde (personligen har jag ingen minne av den butiken, kanske har du det?).

 

I dessa omoderna, kalla och dragiga vedeldade hus växte barn upp. De flesta lägenheter hade endast en utslagsvask i köket. Inget varmvatten. Att tvätta sig krävde förberedelser.

 

Barnen kanske slipper tvagning idag. Kanske beger man sig till Stenebergsparken och badar i plaskdammen där. Detta var ett populärt nöje på 60-talet.

 

 

 

Ett annat populärt bad var Murenska badhuset. Minns detta bad som jag inbillar mig liknar Stockholms Sturebad. Fin mosaik klädde golv, väggar och tak. Bassängen kan inte varit längre än 10-15 meter, men för mig tedde den sig som ett hav. Några år in på 60-talet kom Strömbadet, men det är en annan historia.

 

Från trångboddhet till eget rum.

 

En pedagog, en lärare höll ett litet föredrag inför en liten skara, bl.a satt jag och lyssnade. Han hade gjort en intressant iakttagelse av samtiden, när det gäller barnen.

 

Han menade att det är  första gången i människans historia som barnen kan mer än sina föräldrar, och åsyftade förstås IT-kunskapen. Ungar är ju oerhört receptiva och lättlärda, när det gäller elektroniska prylar.

 

Han menade vidare att boendet har ingått en ny era. Barnen bor självständigt i egna rum med egen dator, tv och telefon.  Maten fixar mikrovågsugnen.

 

Jag har försökt hitta statistik på kvadratmeterytan per person på 50 och 60-talet men inte lyckats. Många bodde dock omodernt i ettor och tvåor i hus som de på bilden från 3:dje tvärgatan.


Slutar för denna gång!

 

Hans

Hans_Dahlin

—————————————————————

Innehållsförteckning

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

…………………

mars 27, 201

Gå till Startsidan   Sammanställt   

Lisse-Lotte_2012_nov

  av  lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Leave a comment

name*

email* (not published)

website