Korsnäsgårdarna 60-talets början – av Hans Dahlin, Del 3-(8).

 

Se nedanstående innehållsförteckning.

 

Varje del öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst  denna, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.

 

 

Kanske känner du igen dig? Inbillar mig att killen i röd tröja och rött hår heter Ingemar. Bild från Gävle stadsarkiv

 

Kommer du ihåg?

Kommer du ihåg Gösta Bernhards monolog? ”Tänk vi är som en enda stor familj”, hette den visst. Minns den på svartvit TV. Kanske var det 60 tal. Hur som helst, han började med att se på oss svenskar som en enda stor familj, sedan kom undan för undan, undantagen. Alla städers och landskaps arketyper minskade familjen. Till slut fanns bara åskådarna i salongen kvar.

 

På ett plan kanske vi är som en familj?

Kanske är det så även med oss gamla brynäsare. Vi flyttar till andra delar av landet, och även ibland, till andra länder. Några har även gjort en social klassresa, fått andra vänner och en annan position än våra föräldrar. Någonstans dock, gör sig rötterna påmind. ”Vi Brynäsare måste hålla ihop”, skrev en av våra kamrater till mig. Så är det kanske? Vi måste hålla ihop av den enkla anledningen att vi delar något viktigt – nämligen vår uppväxt.

 

Äpplet faller inte långt från päronträdet

Det är ju när vi är små som vi formas, som vi blir till som individer, och det är väl i 13-15 års ålder som man bestämmer sig för att INTE blir som sin mor eller far, bara för att några decennier senare upptäcka att vi trots detta tysta löfte, blev precis som dem. Kanske tog vårt beteende ett annat uttryck, men om man vågar se på sig själv, så finner man dom där (detta får stå för mig, vill jag tillägga), tror dock att fler känner igen sig i denna beskrivning.

 

Därmed kommer man osökt in på våra föräldrar

Jag har roat mig med att skatta våra föräldrars yrkestillhörighet. Att Brynäs var en arbetarstadsdel är ju en etablerad sanning, men hur många procent av våra föräldrar var arbetare och vad gjorde de som inte var arbetare? Här följer en ovetenskaplig skattning av ovanstående:

 

Arbetare                                 70%

Tjänstemän                             14%

Egna företagare                      5,4%

Akademiker                           0,6%

Titel ”Fru”                              8%

Utan titel                                2%            

 

 

Hej för denna gång!

Hans

Hans_Dahlin

—————————————————————

 

Innehållsförteckning

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

…………………

mars 24, 2013

Sammanställt av – 

Lisse-Lotte_2012_nov

   lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Leave a comment

name*

email* (not published)

website