WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 2

 

Publicerat i Arbetarbladet den ?

 

Nygatans ungdom valde styrelse och klubbnamn – WOODPECKER

 

 

WOODPECKERS-styrelse

 

 

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA DEN – klicka sedan på bakåtpilen för att återgå artikeln.

 

 

Woodpeckers har uppstått igen. De bilburna ungdomarna på Nygatan — som nu flytt gatan och i stäl­let samlas på Skogmursgården — beslöt vid ett första riktigt sammanträde på söndagen att  döpa sin or­ganisation till just det, som betyder hackspettarna. Så kallade man sig också den gången i början av 1960- taletMHF också öppnade Skogmursgården för Gävleungdomar vilkas största intresse var motorfor­don.

 

Sammanträdet på söndagen hade samlat fullt hus, formerna var mycket informella och alla var synnerligen mycket intresserade. Namnet Woodpeckers antogs enhälligt liksom att det var självklart att Lennart Westling skulle vara ledare för mötet.

 

Han invaldes — naturligtvis — i  styrelsen som därutöver består av Gerd Holmström, också självklart, Hans-Erik Hemgren och Kent Ju­piter i Gävle samt Gunnar Mohlander från Skutskär.

 

Det beslöts om en månadsavgift på 10 kr per medlem — och man tror att över 50 ungdomar är in­tresserade av att gå in i Wood­peckers. Vid samling i Skogmur i lördags kväll räknade man in drygt 25 bilar. Det var nästan lika många på söndagen.

 

Styrelsens första uppgift, blir att skapa ordningsregler för ungdo­marnas vistelse i Skogmursgården. De reglerna skall vara klara att beslutas vid ett nytt sammanträde  om 14 dagar. Många andra uppgifter möter nu medlemmarna. Deras intresse för att det som nu startats skall bestå är sådant att framtidsutsikterna ter sig goda.

 

Det som just nu intresserar Woodpeckers i allmänhet och styrelsen i synnerhet är vad som skall komma av de löften som från stadens sida givits om hjälp i verksamheten så att t ex verkstadsbyggnaden kan iordningställas.

 

——————————————

 

NYGATAN, POLISEN OCH GÄNGEN

 

—            EN SAK som jag verkli­gen har funderat på den här senaste veckan det är frågan varför ni håller till på Nygatan. Varför just Nygatan ?

 

—            Jaa vi har ingenstans att vara annars… det är mest folk på Nygatan och det är ju där man vill va… förr var man ju både på Nygatan och Drott­ninggatan och Torget men nu är det mest bara Nygatan, . . och den kan man ju köra med förbundna ögon om man ville. ., klart det kostar soppa.. blir väl en tjufem tretti spänn sop­pa varje kväll men det får det kosta då. . . vi sysslar nästan inte med någonting annat än det där med åkandet. . .

 

… man delar på att betala bensin när man har pengar. . . och har man inga pengar så får man parkera på nån sidogata och stå still eller lifta med någ­ra andra killar som har soppastålar. .. men det här med Nygatan va. . . det blir Nygatan därför att man inte har någon­ting annat att välja på. . . och trubblet som blir . . ja det blir just på Nygatan eftersom alla är där. . . det är ju där alla männi­skor finns på kvällarna. . .

 

—            Hur många bilar tror du det är som regelbundet går på Nygatan om kvällarna.. ?

—            En hundra stycken eller så… fast det beror ju på vad man räknar för bilar. .. om man bara räknar amrikanare va. . . och kanske lite kapitäner så blir det väl tretton fjorton femton stycken. . och det är väl en fyra killar eller tjejer i varje bil då.. . då kan du väl räkna ut hur många det blir. . . som inte har nånting annat å göra utan bara åker fram och tillbaka eller står i portarna. . .

 

—            Vad skulle ni vilja ha i stället. .. nån sa någonting om ett torp.,..

—            Mmm det skulle vara bra det. . nånting som Henrys i Stockholm va.. . dom har visst nånting i Falun också . . . nån sorts stuga dit man kan få kö­ra och vara ifred … ja en kåk av nån sort va .. . där man kun­de få köpa dricka och ha en jukebox och där det var lite mysigt … nä det behövde inte vara så jävla fint. . . bara det var skönt . . . jo, så skulle det finnas en brygga åtminstone . . kanske fler men minst en och kanske en inomhus också så man kunde meka när det är kallt. . . verktyg behövs inte för det har ju alla själva . . . där skulle man kunna pyssla med kärrerna och ha lite kul „.. men det måste nog gå att köra ända fram till de här stället… ska dom gå flera kilometer från en parkerings­plats så är det nog ingen som kommer. . .

 

—            Blir det lugnt på Nygatan då?

—            Tja åtminstone tror jag att de flesta bilarna kommer bort…. det såg man ju när Westlin ordnade en stuga åt oss i Hiiievik.. . då blev det ju näs­tan precis dött på Nygatan. . . det. är klart det blir lite ned­skräpat kring en sån stuga. .. men då fick dom ju bort oss från Nygatan där vi egentligen inte vill vara. . . å då skulle vi slippa bråket med polisen. . . för dom är för hårda här i stan . . . man får grymt med stryk om dom får en chans

 

… men Orrsten är bra. . . hård men rättvis, .. och en del andra killar också. . . men det finns många som är taskiga. . jag känner en grabb som fick så mycket stryk att revbena gick sönder på han. . . dom sa att han slagit sig när han ram­lat ner från britsen i fyllcellen. . .

 

—            När det nu blir sådana här bråk. . . finns det ledare ibland er som liksom håller ihop gäng­en. . . eller hur fungerar det ?

 

—            Nja. . . ledare nää inte när det gäller sånt… bråkar man så bråkar man därför att det är nån kompis som ligger taskigt till eller det är nån svenne som slänger skitord om­kring sig. .. då är det väl så att någon hojtar att kom med här. . . och så är man mitt uppe i fajten ..

 

 — Ni så någonting om en kille som ordnat en stuga åt er en gång. . . ni verkade gilla ho­nom vem är han. . .

 

 — ja, han heter Westling  va. . . han är bra. . . Inte så  gammal och alla verkar gilla | honom. . . han åker i röd Crown  Victoria om det finns gängkänsla–?

 

Ja, det finns det finns det väl ibland när vi tycker det är tråkigt så samlar vi ihop ett gäng bilar och åker ut någonstans…

 

—            Tror ni det skulle fungera om man organiserade det i fastare former –ö- det här med grejer för alla bilar — skulle man ha ledare till sånt?

 

– Ja, jag tror nog det skulle fungera … men då skulle dom ju ha nån som ledare av något slag som höll reda på grabbarna — det finns ju— Westling som var ju jävligt bra på det i somras … tycker jag i alla fall … han ordnade ju och hyrde stuger och allting — han skulle nog kunna få med sig killarna — han är hård också  — och blir det nå bråk va, somhär i Brämmen … då sa han till dom att sticker ni inte häroifrån så åker ni på en smäll va … och dom stack för han vill dom inte bråka med .. den har man respekt för …

 

Raggare_parken-60

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

Bjorn_Lindkvist  Björn Lindkvist, kassör

Foto: Lisse-Lotte Danielson.

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

 

Bil-ungdomar-6

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

 

Bigge-Stickan-58

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

Ni som vill bli medlem i WOODPECKER – kontakta kassör Björn Lindkvist, 0709-667459.

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 1

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 2

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 3

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 4

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 5

 

 

———————————–

mars 03, 2013

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

1 thought on “WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 2”

  1. Pingback: WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 1 | Gävledraget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top