WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 1

Publicerat i Arbetarbladet den ?.

 

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT FÖRSTORA DEM – klicka sedan på bakåtpilen för att återgå till nästa bild!

 

Han är grabben som Nygatans gäng vill ha som sin ledare.        

 

LENNART WESTLING, 22 år. TruckförareSiporex i Gävle. Tidigare knutte, sedan 18-årsåldern bilägare. Har haft 10— 15 bilar sådär. För närvaran­de äger han en Ford Crown Victoria, 1955 års modell med plasttak och automatlåda. Ti­digare aktiv simmare och idrottare, men ledskador tvingade honom sluta. Polar med Gerd Holmström, 22-årig hemsama­rit och har annars Stefan Hed­ström som närmsta kompis med vilken han grejar med bilen. Och syns på bilden här ovan.

 

I SOMRAS fanns det en klubb som hette The Outlaws. Enligt grabbarna fungerade du som ledare för gruppen, Len­nart. Hur uppkom The Out­laws, vilka var grabbarna — och varför försvann klubben?

— Tja . . . klubb och klubb, The Outlaws var bara en be­nämning på gänget. . . någon­ting skulle man ju heta.

 

Nästan 20 bilar . . .

 

Det började med att jag fick veta att det skulle öppnas ute på Ön i Hedesunda och jag sa åt killarna att vi skulle träffas på onsdan uppe vid Strömba­dets parkering och snacka . . . ja och då bestämde vi att vi skulle åka ut till Hedesunda på lördan och det gjorde vi, det blev nästan 20 bilar för­sta gången. Namnet Outlaws knyckte jag ur en amerikansk deckare och efter ett tag så skaffade vi fram skyltar som vi hade i bilarna för att liksom visa att vi hörde ihop. Men sen var det fler och fler som försvann — en del killar åkte in i lumpen och en del tyckte att det var för långt att köra ut till Hedesunda… så det ba­ra rann ut “i sanden liksom.

 

— MEN NI HANN med en del andra träffar också i gänget. Vad var det?

 

Till Östervåla …

 

—  Ja. . tillsammans med Stefan och Janne Boman hyr­de jag en stuga i Hillevik och vi köpte kaffe och bröd och korv och ordnade en kul kväll för hela gänget . . . och det gick ihop när alla hade betalat faktiskt . . . och så åkte vi till Östervåla och lyssnade på Bill Haley.. jag tror vi var 17 bi­lar då . . och så var vi till Sö­derfors och dansade en annan gång och så gjorde vi ett par partyn ute i Brämsand.

 

Lugna ner dom . , .

 

Först var det väl meningen att det var bara gänget som skulle vara med men sedan kom det ett par bilgäng som inte var inbjudna och de hade några tjejer med sig och skulle väl visa sig stöddiga och då. blev det bråk. . så jag fick ta i några stycken och lugna ner dom . .

 

Inget stöd liksom . .

 

Förresten det här med poli­sen . . . jag tror att många av dom känner sig mycket träng­da och är lite hårdare än vad dom egentligen är . . och därför blir det bråk ibland. Och den här Karlsten va . . . när han var på socialpolisen hade han ju fin kontakt med oss och hjälpte oss många gånger . . socialpoli­serna var bra för dom blev liksom kompisar och ändå poli­ser va.. . då blev det ju sällan bråk . . . men dom fick nog inget stöd liksom uppifrån tror jag.

 

— HUR GAR SNACKET bland grabbarna och tjejerna på Nygatan och i bilarna — hur uppfattar de situationen nu, tror du?

 

Som farsan . . .

 

—- Dom är inte så glada åt det här. .. egentligen så vill dom ju inte hålla på i centrum, det är så tråkigt… vi var ett gäng som tänkte försöka få tag på ett garage bara där vi kun­de hålla på med några bilar men det fanns ju inga pengar att annonsera för i tidningarna och så . . . och så föll det där .. Det man saknar är nånstans att  vara va . . på ungdomsgårdarna kan man ju inte vara .. där känner vi oss som farsan och morsan ungefär . . . man tycker att dom kunde satsa lite på oss som dom gör på de yngre tonåringarna som får fina ungdomsgårdar för flera hundratusen kronor.

 

Dom begriper  …

 

… vi vill ju inte ha så fint men lite lappar borde det väl få kosta så det kunde bli nå­gonting som man kunde sam­las omkring . . då skulle det nog bli rent på Nygatan och då kan dom ju inte gnälla på det., ordning tror jag man kan hålla inom gänget . . . folk är väl inte dummare än att dom begriper att dom förstör för alla om dom bråkar. . .

 

———————————–

Respekterad av gänget

 

 

   Glöm ej att klicka på bilden.

 

I bilgänget på Nygatan i Gävle, i centrum för uppmärksamheten av bråkigheterna, finns det en kraftig, blond 22-åring som gänget självt skulle vilja ha som sin ledare. Det är Lennart Westling, truckförare på Siporex, som redan tidigare visat sig kunna ordna positiva alterna­tiv till gängets åkande upp och ned i Gävle och på Nygatan. Han fungerade som ledare för den informella klubb som hette The Outlaws och arrangerade bland annat utfärder till Söderfors, Östervåla och Hedesunda, där man höll till i somras. Gänget hyrde också en stuga i Hillevik i somras för en träff som samlade ett 70-tal av den bilburna ungdomen i Gävle.

 

Tillsammans med kompisen Stefan Hedström ses här Lennart Westling framför sin Ford 1956 Crown Victoria. Den är en av de bilar som ofta syns på Gävles gator.

 

 

——  TRÄFFEN, Arbetarbladets ungdomstidning presenterar i dag grabben som bilgänget respekterar, som kan hålla ordning — som är en av dem som kan hjälpa till att få ordning på Nygatan!

 

 

——  EN 22-årig truckförare i Gävle kan bli en av dem som hjälper till att lösa problemet med den intensiva biltrafiken på Nygatan. Lennart Westling, en kraftig, blond och skäggig grabb har tidigare visat utpräglade ledaregenskaper inom bilgänget och är den som praktiskt taget alla i gänget skulle vilja ha som sin ledare, Han är respekterad av alla och kan hålla ordning inom gruppen. Själv tar han inte så hårt på kamraternas lov­ord, utan menar att någon måste ju hålla i saker och ting:

 

— DET GÅR ju inte bara att åka på stan, det är ju inget nöje… och är det någon som bråkar så får man ju ta i så han blir lugn .., om det inte räcker med att säga åt honom!

 

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT FÖRSTORA DEM – klicka sedan på bakåtpilen för att återgå till nästa bild!

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

 Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

 

Gå till Gävle FACEBOOKGRUPPS kommentarer:

 

Ni som vill bli medlem i WOODPECKER – kontakta kassör Björn Lindkvist, …….

(tyvärr har jag det sorgliga meddelandet att Björn inte längre finns kvar hos  oss i livet, VARFÖR NI INTE LÄNGRE KAN KONTAKTA HONOM)

 

 Se även: Nu vill inte Woodpeckers bli hackade på!

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 1

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 2

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 3

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 4

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 5

————————-

 

mars 03, 2013

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Leave a comment

name*

email* (not published)

website