Brynäsgatans korsning med Femte tvärgatan, 60-talets mitt – av Hans Dahlin, Del 4-(8).

 

Se nedanstående innehållsförteckning.

 

Varje del öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst  denna, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.

 

 

Bild från Gävle stadsarkiv.
Korsningen Brynäsgatan och femte tvärgatan. En Ford Taunus passerar Wennbergs järnhandel och en Volvo Amazon följer. Gatubeläggningen består av gatusten. Man ser även att språvagnsspåren är igenlagda.

 

 

Bilen den verkliga statussymbolen

Cykeln var nog det vanligast fortskaffningsmedlet. Några åkte moped eller lättviktare. Ännu färre hade bil. Bilen var den verkliga statussymbolen. ”Herr Jansson har inget körkort”, en dialog mellan Martin Ljung och Hans Alfredsson som utspelade sig i en tågkupé eller ”Guben i låddan” som den kanske hette, var en sketch i tiden. Visserligen är fortfarande bilen en statussymbol, men inte som på 50 och 60-talen. Då innebar bilen nyvunnen rörelsefrihet, man kunde förflytta sig enkelt och bekvämt. Bilturer, särskilt på söndagarna var ett privilegierat nöje. Drömmen om en sommarstuga blev för många möjlig p.g.a. bilen. Det fanns dock några som gick mot strömmen och satsade på båt. Många kända brynäsfamiljer hade ju sitt sommarnöje på Limön.

 

Timlöner 1963

 

År 1963 låg timpenningen på ca 8-10 kronor. En manlig verkstadsarbetare tjänade 8,11 kr/tim. En kvinnlig motsvarighet (jo det fanns sådana) fick nöja sig med 6, 41kr/tim.

 

Inom mejerinäringen tjänade en man 7,17kr/tim, en kvinnlig medarbetare 5,85kr/tim.

 

Bilpriser 1963

 

En bil, exempelvis en Volvo Amazon kostade detta år 16 870 kronor, en SAAB 96 15 471 kronor. Ville man sticka ut med en exklusiv vagn, exempelvis en Jaguar Mark X, fick man punga ut med hela 39 560 kronor.

 

Dyrare förr

 

En vanlig årslön var således ca 15-20 000 kronor. Det tog ett år att tjäna ihop till en ny ”svenssonbil”. Idag är bilarna, i det perspektivet, mycket billigare.

 

Konsumbussen

 

Konsum Gävleborg, erbjöd gratis badresor för oss sommarlovslediga barn. Bussarna förde stojande stadsbarn till Konsumbadet på Norrlandet. Barn till ensamstående erbjöds även möjlighet att under några sommarveckor ”skicka” sitt/sina barn på barnkoloni.

 

Kons_symbol

 

 

 

Badmodet för pojkar, var om jag inte minns fel, Tarzanbyxor utan resår. Byxorna knöts i sidorna. Dessa obehandlade bomullsband innebar inte alltid säkra dyk från höga höjder. I sämsta fall kunde byxorna hamna runt fotknölarna. Detta hända aldrig Tarzan.

 

Hur badmodet för flickor såg ut har jag ingen aning om. Nedan följer dock en bild av klädmodet för flickor, anno 1963.

 

 

PS: Jag begrep aldrig (då) vad Tarzan såg hos Jane och vad som fick honom att slåss mot krokodiler och mot tvåbenta svartmuskiga skurkar. Något år senare förstod jag.

 

Nu har jag dock slutat slåss.


DS.

Nog för denna gång!

Hans

 

Hans_Dahlin

—————————————————————

Innehållsförteckning

 

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

…………………

mars 24, 2013

Gå till Startsidan   Sammanställt av och kompletterat med fler bilder – 

Lisse-Lotte_2012_nov

  av  lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Peter Bergquist
Reply

Intill Kornasgardarna lag da KV Mejseln som vid denna tidpunkt var de modernaste lagenheterna pa Brynas inklusive vapnargatan som tycks sagas vara den modernaste.Kv Mejseln med badrum,varmvatten odyl. var ju ett paradis o sa mycket “busungar” det bodde darstades men se roligt var det i detta kvarter med Cafe Haga nere pa hornet med “Tant” Mary som skulle halla reda pa allt “BUS” (agarinnan) som samlades dar for att avnjuta lite Trocadero med en halva special brannvin vilket avr strangeligen forbjudet att sitta dar och blanda grogg men hur det an var sa lyckades “Buset” med att halla fargen!!!!!

Lisse-Lotte Danielson
Reply

Ni hade nog mycket bus för er ni Brynästuppar. Annat var det hos oss Södertuppar 😀 Där var det ordning och reda……

Peter Bergquist
Reply

OPPS!!!! Det var nog detsamma da VI stod pa var sida om jarnvagen,Ha-Ha.

Ha Dig en bra dag mvh Ray Peter.

Lisse-Lotte Danielson
Reply

Det gjorde vi nog men själv nöjde jag med glada tillrop i stridens hetta, våldsammare än så blev det inte för min del 😀

Peter Bergquist
Reply

Det handlade ju bara lite “smagnabb”.Rolig lasning med alla bilder pa OLD Gavle o BROOKLYN.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website