WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 4

 

 

GÄNG PÅ NYGATAN BERÄTTAR

 

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT FÖRSTORA DEM – klicka sedan på bakåtpilen för att återgå till nästa bild!

 

Inne-iu-bilen

 

Gänget på Nygatan kan i grupp ge sig på och slå en person bara för att denne försökt hjälpa ett av offren för våldsvågen. Varför? Vilka är ungdomarna i dessa gäng? Vad lever de för liv i sina stora bilar?

 

En person som blev slagen var en av Arbetarbladets medarbeta­re. Han lät de berusade ungdo­marna slå — att sätta sig till motvärn hade nog bara slutat med ännu ett offer på Nygatan, Men han letade reda på gänget ett par dagar senare, pratade med dem ett par nätter och hör­de deras syn på saken.

 

I dag presenterar Arbetarbla­det  gänget i den röda Chevroleten, vilka de är, hur de ser ut, ger deras egen berättelse om varför de slår folk. I nyktert tillstånd är de vanliga grabbar, Lennart, Kekka, Malen  och Mattsson, (bilden) grabbar som praktiskt taget bara lever för sin bil och som inte alls tycker det är så roligt att åka fram och tillbaka på Nygatan. De för­klarar sin attityd och som be­rättar om sina relationer till po­lis, busar och allmänhet.

 

De har förslag till hur man skulle kunna lösa problemen med trafiken på Nygatan, hur man skulle kunna få Nygatan att bli lugn igen. Det finns grab­bar i bilgängen som redan har tagit bra initiativ för att skapa andra sysselsättningar än åkningen på Nygatan!     

 

         Kekke    

 

DET HÄR är Kekke.  Heter egentligen Kent Jupither, 19- årig metallarbetare. Född i Stockholm, har bott i Gävle i åtta år har gått nio år i skola. Arbetar med svets och smide. Har ett syskon, en syster. Bor i föräldrahemmet. Uppger sig bara ha ett enda intresse: mo­torer. Sysslar bara med bilar och motorer på fritiden. Det får kosta vad det vill.

 

Lennart

 

Det här är Lennart…   Heter egentligen Lennart Pettersson, 18 år. Har varit serviceman men går nu på omskolning för att bli svetsare. Född i Vänersborg  men har också bott i Sandviken innan han kom till Gävle. Har nioårig skolgång  bakom sig, är enda barnet och  bor hemma. Enda fritidsintresset är bilar och motorer. Vill gärna fixa upp “gamla rishögar”.

 

Mattsson

 

DET HÄR är Mattsson. Heter egentligen  Kjell Mattsson, 18 år, äldst av två bröder i miljen. Bor i föräldrahemmet och är för närvarande sjukskriven, har kört omkull på en mo­ped. Arbetar annars hos en byggnadsfirma i Gävle. Har nioårig skolgång bakom sig. Äger bilen, betalar 124 kr i må­naden i avbetalning. Enda fri­tidsintresset bilar och motorer,

 

Malin

 

DET HÄR är Malin. Heter egentligen Bengt Nilsson. Ar­betslös 19-åring som bor hem­ma hos kompisen Mattsson. Har varit på sjön, jobbat på Läkerol och söker nu jobb. Var på arbetsförmedlingen senast i fredags. Kör bilen. Har ingen yrkesutbildning ovanpå den åt­taåriga folkskolan. Gillar det här med bilar. Kan inte tänka sig någonting annat.

 

——————————

 

FYLLAN GÖR BRÅKEN

 

—            Om man tittar på mej … är jag Svensson . . . som den där lördan . . .

—            Ja ja ja då tog det ju fart alltså .. . jag skulle hjälpa en kompis va v.. jag trodde han låg taskigt till … och jag var så jävla full va efteråt fick jag ju veta vem du var och då skämdes man ju som en idiot..

—            Men hade det där hänt om du inte hade varit full ?

—            nä det hade det inte nian blir bengalo när man blir Är full … då tror man att man är bäst va ……..         bäst i hela världen — å då gör man ju saker som man inte knappt vet om va ?

—            Svensson då, han som in­te är som ni hur fungerar han, varför blir det bråk med ho­nom ?

—            aaasch — han håller inte igång .. . kan hända dom kommer och bara ställer sig och tittar … så brukar dom säga raggardjävlar . . . kommer dom fram och skriker så får dom ju skylla sig själva … det kommer killar va som är en tjufem tretti år dom kommer från krogen och har fått lite för mycke och då står man vid Hagenfeldts och då kom­mer dom och skriker raggar­djävlar och då tänder det … det är klart man blir förban­nad då … inte är man väl rag­gare bara för att man har en stor bil va .. ja och är man då lite full så smäller det väl va … det där med raggare förresten … det får man ju höra överallt . .. raggardjävel och här kommer pöbeln och .., vi är inga raggare.

… raggare var dom som kör­de hårt med cykelkedjor och spöa opp brudar och slängde av dom ute i skogen och bara ställde till bråk med folk va? Och dom körde stenhårt med slangning va … ja stal bensin ur andra bilar … ja det är väl klart att det händer nu också va att man slangar, men det ska sitta djävligt hårt åt då . . .

. . . men jag vill ju inte vara med i något bråk mer . . . man vill ju inte komma till jobbet och ha fläskläppar och blåöga — då blir man ju tråkad till tusen . . . bråk blir det ju ibland när man är full och tänder på nån tråkning. .. och det är väl inte så konstigt .. . eller hur va.

— Hur mycket tror ni det här bråken på Nygatan beror på sprit och knark ,. „ hasch till exempel ?

—            Nej inte knark, det hän­der sällan, dom som knarkar dom går inte ut va ? Dom sitter inne någonstans bara ,. och sprit va det är klart vi dricker va . .. men inte han som kör han får inte dricka — det hål­ler vi stenhårt på —- då skul­le han ju kunna köra ihjäl oss om han somnade också.

— Eller när man är ute i Brämmen till exempel va och har lite partaj då blir nån så där jävla full och börjar slåss och då blir ju allting förstört —- va — och då drabbar det ju bara oss va när nån inom gäng­et går och bråkar hela tiden … då blir ju partys förstört va … och det vill man ju in­te … så man vill inte ha bråk i kärran va . . . för då kan alla börja slåss rätt som det är …         

—  Dom snackar mycket om våld i TV och tidningar — tror ni sån’t påverkar situationen på Nygatan exempelvis ?

—            Mycket . . . många från andra städer som kommer hit och tittar va . . . dom har hört om Gävle i TV och då är dom präktigt fulla … då liksom tror dom att dom får bråka så myc­ket dom vill va ?

 

 

Gavle-Livs

 

 

BILEN OCH TJEJERNA

 

HUR MYCKET betyder bilen för er? Ni tillbringar ju mesta delen av er fritid i den. .

—            Betyder och betyder . . . ja det är bra att ha en bil så man kan åka och bada och åka dit och åka dit. . . exempelvis på somrarna va när man åker ut till Brämmen och ordnar ett litet partaj . , . eller på alla årstider va , „ . den är ju nå­gonting som vi har va . . . som liksom är våran egen värld . . . egentligen Mattssons värld va . . eftersom det är han som äger den .  . men man håller ihop kring bilen så där . . . Pärlan kallar vi den ibland . . . och allting man gör sker lik­som kring den va .. .

—            Du jag är inte så bra på bilar . . . det här är alltså en Chevrolet Impala femtinia . * „

—            Nää inte Impala . . . Bel Air alltså . .. . Impala det är li­te finare . – åsså är det en kupé va . . . som nu när vi var i Stockholm va och kika på bi­lar … dom som hade en hardtopp utan stolpe va  . . dom är finare och så gör dom så när då dom åker förbi . . å de e’ ju läskigt … man skulle ha en utan stolpar . . .

 

Pärlan kostade 1.250 spänn va . . jag bytte mot en Ford Vedette … nä Simca Vedette heter det ju . . . och så pröjsar jag 124 spänn i månan i avbe­talning . . . å den här mekar man då ju och pysslar med . . . om man får låna nån brygga nånstans förstås . . . det är in­te lätt . . . nästan alla mackar är skitsura när vi kommer och så säger dom att här ska det inte vara nåra raggare, bara stick . . . va.

—            Jamen varför har det bli­vit så ?

—            Jo det var väl nån som snodde en massa grejer nån gång då, och då får man ju in­te komma dit . . . det finns ett par mackar där man får låna bryggorna men dom håller man ju tyst om . . . annars skulle alla bilar komma dit å då var det ju förstört på en vecka .  .

. . . sedan så åker man då . . . drar en femti reper upp å ner på Nygatan under en kväll och sitter och snackar . . . lattjar lite med killarna i andra bi­lar .. . ja man gör nog åt soppa för en tretti spänn per kväll . . . va? pengar . . . ja när jag har så betalar jag och alla betalar väl ungefär lika mycke … ut­om Malin förstås för han har ju inge jobb . . . å har man inge pengar så.. finns det väl mackar som ger en lite soppa på en klocka som man far lö­sa ut se’n när man får peng­ar . . och åker man långt så betalar alla . . . tjejerna ock­så . . . dom kan slänga upp en tia när man tankar och det är ju juste eller hur . . .

—            Tjerna då — hur betrak­tar man dom ?

—            Ja . . . vadå betraktar . . . jaså ja som en man vill ju ha med några tjejer va . . . an­nars blir det ju inge kul . . . har man inga tjejer så undrar ju killarna va det är för en bögbil … nä allvarligt talat. . . tjejerna dom blir liksom med i gänget . . . som hänger med jämt och tar sin del av det som händer .. „ och pröjsar soppa. .

mt och tar sin del av det som händer .. „ och pröjsar soppa…

 

Woodpacker_mel3

 

Länk till kommentarer från Gävles FACEBOOKGRUPP.

 

 

Woodpacker_mel1

 

Länk till kommentarer från Gävles FACEBOOKGRUPP.

 

 

Pa_biltagk

 

Länk till kommentarer från Gävles FACEBOOKGRUPP.

 

Tuperat_har

 

Länk till kommentarer från Gävles FACEBOOKGRUPP.

 

 

Ove_S

 

Länk till kommentarer från Gävles FACEBOOKGRUPP.

 

Ni som vill bli medlem i WOODPECKER – kontakta kassör Björn Lindkvist, 0709-667459.

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 1

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 2

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 3

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 4

WOODPECKERS – Raggarna i Gävle – Del 5

 

————————-

mars 03, 2013

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top