Olssons mataffär – av Hans Dahlin, Del 6-(8).

 

Se nedanstående innehållsförteckning.

 

Varje del öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst  denna, STÄNG detta fönster för att återgå till huvudsidan.

 


Olssons mataffär                                                                                            Bild från Gävle stadsarkiv

 

Olssons mataffär    (annan vinkel)                                                                                        Bild från Mats C Wiberg

 

 

Butiken på bilden ovan är just Olssons mataffär. Jag hade bilden någon månad innan jag märkte att jag kände igen kåken. När jag tittade närmare såg jag bokstäver klistrade på skyltfönstret, OLSSONS.

Minns min mammas varma och trygga hand i min när vi gick till Olssons mataffär och lördagshandlade. Personalen var klädd i vita rockar,  förkläden och skärmmössor.

Vid ett tillfälle förfasades jag över hur mycket vi handlade för. Minns att vi betalade över 70 kronor vid ett specifikt illfälle.

Denna butik som jag minns som stor och auktoritär var i själva verket  (enligt bilden) en liten anspråklös butik inhyst i ett ruckel. Butiken var dock mycket välsorterad och erbjöd kött av bästa kvalitet. 

 

Här följer kostnaden för några utvalda basvaror från året vi började i första klass samt från 1963:

1957

1963

 

Mjöl

1,04 kr/kg

1,13 kr/kg

Mjölk

0,57 kr/liter

0,92kr/liter

Falukorv

5,08 kr/kg

7,16kr/kg

Ost

6,35kr/kg

8,58kr/kg

Limpa

1,40 kr

1,94 kr

 

Idag är prisbilden en annan, men tanken slår mig att om vi går över till Euro, om vi byter ut kronor mot Euro, skulle vi ”nästan” få samma kilopris som 1963.

 

Söndagarnas slottstek och tryckkokare

Jag kan höra tryckkokarens oregelbundna pysande. Denna revolutionerande apparat fick koktiderna att reduceras och köttet att bli mört och saftigt. Mors slottstek tillagades dock traditionellt i en oval stekgryta.

 

En annan revolution var frysboxen. I vår bostadsrättsförening inhystes numererade ljusgröna boxar i ett gammalt cykelrum i källaren. Boxarna liknade värdeskåp staplade på höjden och täckte en hel vägg. Husmödrarna var stolta över frysboxen på samma sätt som husfäderna var stolta över sin bil (om det fanns någon). Könsrollerna var låsta. Mannen jobbade och kvinnan skötte hemmet. Antalet skillsmässor ökade dock konstant. Ensamstående mödrar var både familjeförsörjare och skulle sköta hemmet utan klander. Många hade det tufft.

 

Vi hörs!

Hans

Hans_Dahlin

 

—————————————————————

 

Innehållsförteckning

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

…………………

mars 26, 2013

Gå till Startsidan   Sammanställt   

Lisse-Lotte_2012_nov

  av  lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Leave a comment

name*

email* (not published)

website