INSÄNDARE: GÄVLE – ETT SLAGS GRÖNKÖPING?

Gävle som Grönköping

 

 

 

 

Foto: Lasse Halvarsson

 

Public i GD 29/8 2016

 

Vi blir inte kloka på Gävle Kommun, är lite Grönköping över Kommunen, ibland känns det som de driver med en. Kan det vara att när torget byggdes om, och man la dit ett blixtlås som man stängde, att det blev något fel?

 

Ja vi kan ju återigen ta upp Alderholmsbron. Gävle är en sjöstad som ingen vill segla till. Varför? Jo man har bland annat byggt en bro som inte är öppningsbar. Hur vi än har letat i arkiv, så finns det ingen vettig förklaring till varför den inte gjordes öppningsbar, trots att det fanns med som alternativ i anbuden.

 

Gävle har en historia med sjötrafik, där båtarna kunde ta sig in ända fram till stationen, även järnvägsbron ska vara öppningsbar, men de verkar man inte vilja kännas vid längre. Sommar efter sommar går och en båthamn värd namnet för turister dröjer.

 

Sen har vi husbilsparkeringar, för det är också en bristvara och vid dem som finns saknas mycket. Man läser på Gävle kommuns hemsida “Parkeringarna erbjuder inte el, vatten, WC eller latrintömning”.

 

Är det inte det som efterfrågas av husbilsägarna?

Vi har en turistbyrå som är stängd på söndagar, även X-trafiks kundcenter är stängt och på Centralstationen är det inte bättre. Vart ska turisterna vända sig en helg för information? Ja det finns internet, men är inte den personliga kontakten guld värd, för att känna sig välkommen?

 

Vi har saker som vi ska vara stolta över i Gävle: Bocken finns på vintern, Brynäs IF, men det förutsätter att de gör bra ifrån sig. Vi har guldkorn som Axmar Brygga, Järnvägsmuseet, Konserthuset och så vidare.

 

Vi skulle också kunna ha ett vackert och unikt äppelträd om inte kommunen hade klantat till det och sålt marken till en privatperson för kaffepengar! Men däremot så har man lyckats, få sex alléträd på Nygatan att bli ett riksintresse. Det är de som står utanför hotell CH, sen 1970, för Moderaterna, tog strid om dem. Så en ny gångtunnel slopades, trots åtskilliga incidenter, bland annat ett mord. Här blev träd, väldigt viktigt .

 

Åter till äppelträdet som det inte heller så noga med, har ju bara stått där några hundra år! Ett äppelträd som kunde och kan fortfarande bli en turistattraktion av stora mått och generera intäkter till kommunen.

 

Sen har vi byggnationer av nya bostäder i Gävle. Vi behöver bostäder, men då blir det strid om hur man ska bygga. Antingen är husen för höga, eller som de planerade på Stuveriområdet, för fula. “Byggnaden har en påtaglig förortskaraktär i förhållande till sitt centrala läge i staden”.

 

Jaha, och vad är det för fel på förorter? Sen när blev det ett skällsord? Ta till exempel Bromma, Danderyd och så vidare, fina förorter till Stockholm.

 

Är det utsidan eller insidan som räknas? Det finns åtskilliga hus som inte är speciellt vackra, allt är relativt, men som kan vara otroligt fina inomhus.

Nej vi tycker Gävle börjar likna Grönköping, det kanske dags att öppna blixtlåset och fundera över vad man gör. Eller rättare sagt inte gör i vår kommun!

 

Pantertanterna

 

Facebookgruppens kommentarer om detta:

 

Gå till Startsidan:

 


Publ. 2016-08-29 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top