Flyktingar kan hjälpa oss pensionärer – Insändare

Publ. i Gefle Dagblad Söndag 18 oktober 2015

 

Regeringen vädjar i debatter och tidningar att företagen ska öppna sina arbetsplatser för flyktingar. Storföretagen som kan erbjuda arbetsplatser till över 100 flyktingar ska få en gräddfil hos arbetsförmedlingen. Centerpartiet pratar om de små företagen. Ingen pratar om all den hjälp vi pensionärer och andra enskilda personer behöver. Jag är själv pensionär och har behov av personer som kan hjälpa mig med många små jobb.

 

Nuvarande regler och byråkrati stoppar flyktingar från att ta småjobb. Som reglerna är nu måste pengarna betalas ut svart. Om en flykting hjälper mig måste ersättningen redovisas och den dras från de 65 kronor de får i bidrag från staten. Det hindrar flyktingar från att ta jobb. Reglerna och byråkratin måste ändras!

 

Att komma ut och jobba är en bra chans för flyktingar att tjäna lite extra. Det är också en mycket bra möjlighet till språkträning samt att etablera ett nätverk. Flyktingarna kan hjälpa oss som behöver hjälp samtidigt som vi lär varandra om våra olika kulturer. Låt oss som är pensionärer få ta hjälp av flyktingar samtidig som vi kan hjälpa dem att komma in i det svenska samhället och få arbetslivserfarenhet.

 

 

Flyktingarna kan mot ersättning hjälpa mig och andra med att skotta snö, klippa gräsmattor, eller att måla. Äldre personer kan få hjälp att komma ut på promenader med hjälp från flyktingar. Det kan säkert vara många flera jobb som inte kräver akademisk examen. De med akademisk examen erbjuds en gräddfil till jobb. Småjobben är en möjlig gräddfil för alla som inte har en akademisk examen.

 

   

 

 

 

Vi pensionärer är inte avtalsslutande parter på arbetsmarknaden men en ersättning som bjuds så ska det inte betraktas som svartjobb eller medföra avdragbidrag. För mig är det helt klart att flyktingar ska ha ersättning för sitt jobb. Själv tycker jag det är bättre att få ett jobb med låg lön än inget jobb alls. Jobb erbjuder sysselsättning, språkträning och sociala kontakter.

 

Förutom kontanter kan betalningen inkludera fika, måltider och samtidigt en ”övning i att prata svenska” och att etablera en bekantskap. Vi pensionärer har också tid att sätta oss ned och prata på ett sätt som inte personalen på stora eller små företag kan göra.

 

 

”Har du inget jobb till mig?” är en fråga som jag ofta fått från flyktingar. Låt oss kunna anlita flyktingar som vill jobba på små korta jobb. Det kan vara efter direktkontakter med flyktingar som frågar efter jobb.

 

Ett annat alternativ är att inrätta en ”Tipsbank på jobb” i varje kommun så att flyktingar snabbt kan erbjudas och få sina första jobb och tjäna pengar. Hjälp flyktingar till jobb och låt inte byråkratin stoppa oss pensionärer och enskilda att få hjälp och kunna hjälpa till!

Lennart Bäckström

———-

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-10-18 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website