ROCK-OLGA – Rockdrottningen från Gävle.

Publ. i Arbetarbladet 21/4 2013

 

 

 

Rock-Olga

 

 

Det fanns rätt många finniga ynglingar med gitarr på magen och tre ackord i fingrarna som utnämndes till svenska rockkungar runt 1960. Men det fanns bara en rockdrottning– och hon kom från Gävle.

 

Egentligen hette hon Birgit, men det var det inte många som visste för det var som Rock-Olga hon flyttade in i våra hjärtan hösten 1958 med sin raspigt riviga ”Åh-Åh-Åh-Åh What you’ve done to me!”

 

Birgit Jacobsson föddes 1940 och växte upp på Muréngatan på Söder som äldst av fyra systrar. Hon tyckte om att sjunga och lärde sig tidigt spela piano, dragspel och gitarr. Efter realexamen på Borgis arbetade hon en kort tid som vårdbiträde på lasarettet i Gävle innan hon flyttade till Uppsala och fick jobb på Ulleråkers mentalsjukhus.

 

Hon fortsatte att sjunga och spela och i augusti 1958 ställde hon upp i en amatörtävling som arrangerades på Slottsbacken i Uppsala med orkesterledaren Arthur Österwall från Stockholm som konferencier.

 

Det var han som, enligt legenden, döpte Birgit Jacobsson till Rock-Olga, trots att det redan fanns en rockande ung dam i Stockholm som använde det namnet.

– När jag sjungit färdigt sa han till publiken: Nu har även Uppsala fått sin egen Rock-Olga, berättade Birgit i Arbetarbladet 1989. Det tyckte jag var ett roligt artistnamn så jag bestämde mig för att kalla mig så i fortsättningen.

 

När de båda Olgorna sedan möttes i radiotävlingen Timmen Tumba vann Uppsalas över Stockholms.

– Då erbjöd hon mig att ta över artistnamnet helt och hållet, berättade Birgit långt senare.

 

Hon debuterade som folkparksartist i Sundsvall i september 1958. Och när revyn Flugan kom till Gävle en månad senare vann hon den lokala vokalisttävlingen med Paul Ankas rockhit från 1957 som skulle bli hennes signatur för all framtid.

 

Helst av allt ville Rock-Olga sjunga på danspalatset Nalen i Stockholm men hon var så blyg att hon inte vågade ringa upp ställets mytomspunne chef Topsy Lindblom. Hennes stolta pappa Brage åtog sig att sköta den detaljen.

– Jag har en dotter som sjunger, sa han

– Det är det många som har, svarade Topsy.

– Men min sjunger rock.

– Kom hit på en gång!

 

Far och dotter tog tåget till Stockholm och sedan gick det undan i karriären.

 

Bland alla Rock-Borisar och Rock-Raggar var Birgit från Gävle i stort sett den enda tjejen som sjöng rock’n’roll. Alla ville se henne så med pappa som manager började hon turnera runt i en Ford Customline av 1957 års modell. Gagerna låg på bara några hundralappar så det gällde att hinna med flera ställen.

– Men jag har aldrig ringt en arrangör om jobb, brukade hon betona. Det är alltid de som hört av sig.

 

Men snart blev det glesare mellan telefonsamtalen. De svenska rockartisterna hamnade i bakvattnet av Beatlesvågen och Birgit tyckte inte längre hon hade något att komma med så 1964 lade hon av.

 

För de pengar hon tjänat som artist köpte hon den gamla banvaktsstugan i Knaperåsen, alldeles intill järnvägsspåret mellan Gävle och Furuvik. Där bodde hon ensam från 1962 tills den brann ner sex år senare.

 

Birgit utbildade sig till traversförare och arbetade på pappersmassefabriken i Skutskär innan hon tröttnade och började som grovarbetare på Siporexfabriken i Gävle.

Vid det här laget hade hon helt lagt av med rocken, men samtidigt som hon körde truck på Skutskärsverken bildade hon 1968 ”Trio med Olga” tillsammans med några tjejer från trakten, varav två spelade dragspel. Repertoaren utgjordes uteslutande av gammeldans.

 

När fabriken i Gävle slog igen runt 1970 flyttade Birgit Jacobsson till Göteborg där hon arbetade som traversförare, först på Eriksbergsvarvet och sedan på Götaverken. Då varven lades ner började hon jobba om städerska och inom hemtjänsten. Samtidigt inledde hon sitt återtåg till scenen, med Rockfolket och sin egen show Rock’n’roll Cirkus.

Nu fick Rock-Olga också äntligen sjunga in ”What you’ve done to me” på skiva. Det var 1972 som ett par unga musiker hörde av sig och undrade om hon ville göra en platta tillsammans med deras nya popgrupp ABBA. Det ville hon gärna och resultatet blev LP-skivan ”Rock-Olga Today” med Benny Andersson på piano, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog som körtjejer och Björn Ulvaeus vid mixerbordet.

Trots att hon var känd som Sveriges rockdrottning var Birgit mer förtjust i hambo och schottis. Och på en gammeldanskväll i Göteborg träffade hon trummisen och dragspelaren Lars-Christer Magnusson. Men hon tyckte att han spelade så dåligt så hon erbjöd sig att hjälpa honom med kompet.

De två blev snabbt ett par och 1976 startade de tremannaorkestern Hafvsbandet som turnerade på Västkusten under helgerna. Birgit fungerade som gruppens kapellmästare och spelade gitarr även om det hände att hon fick riva av en eller ett par av sina gamla rocklåtar.

 

Efter tjugo år, 1996, upphörde Hafvsbandet och när gamle rockkungen Little Gerhard fick höra det ringde han upp Birgit och lockade med henne på en turné under två somrar med gamla vännerna Rock-Ragge och Rock-Boris.

 

Vid fyllda 67 gjorde Rock-Olga runt trettio spelningar om året, mest på äldreboenden där alla ville höra ”What you’ve done to me”. Men några tankar på att själv pensionera sig hade hon inte.

– Så länge folk orkar höra mig så sjunger jag, förklarade hon. Och jag låter faktiskt bättre i dag än förr. Ett tag skrek jag sönder rösten, fick operera stämbanden och sedan springa hos en talpedagog.

 

Med hjälp av ett par operationer hade hon nu också gått ner mycket i vikt. Från 133 kilo till 78.

 

Rock-Olga var återigen i ropet. Sommaren 2008 showade hon i ”Allsång på Skansen” och i maj 2010 framträdde hon på Tyrol på Gröna Lund tillsammans med gamla vapendragarna Little Gerhard, Leif Burken Björklund och Rock-Ragge. Det blev en formidabel succé. Bara hon visade sig stod publiken upp och jublade och efteråt ville applåderna aldrig ta slut.

 

Ingen kunde ana att Rock-Olga kämpade mot en väldigt hög feber och så fort hon kom hem till Borås dagen därpå åkte hon och Lars-Christer raka vägen till akuten.

 

Där konstaterade läkarna att hon drabbats av en svår blodförgiftning av ett litet sår på en tå. Men trots att hon behandlades med stora doser antibiotika under en hel månad gick det inte att rädda hennes liv. Den 10 juni 2010 dog Sveriges rockdrottning, sjuttio år gammal.

 

 

– Jag började som rocksångare och tänker sluta mina dagar som rocksångare, berättade hon i en intervju några år tidigare.

Så blev det också.

 

Ulf Ivar Nilsson

Gå till Startsidan!


Publ. 2/9 2016 av Lisse-Lotte Danielson för Gävledraget.com

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website