ANN-MARIE ÖHLIN Spänstig seniormotionär hos FRISKIS SVETTIS

 

 

 

Ann-Marie fyller 80 år 1 december 2009… (det ÄR faktiskt sant).

 

Klicka på nedanstående bilder …. och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild i större format.

 

Denna “tjej” charmerar de flesta, vad sägs om statsminister Fredrik Reinfeldt!

 

Statsministern träffade daglediga!

Jag hade lagt märke till en nätt, fantastiskt spänstig kvinna på Friskis & Svettis-passen som alltid ser så fräsch och glad ut. Vi började samtala en dag i duschen och då kom vi plötsligt in på att motion skjuter upp åldrandet på ett naturligt sätt och främjar framför allt hälsan. Då frågade hon mig om jag kunde gissa hur gammal hon är och jag nämnde mellan 60 – 65 år.

 

Hon är 79 år!

 

Jag bara GAPADE, denna, i mina ögon, lilla spänstiga flickunge är 79 år.

Jaha tänkte jag, nu har jag verkligen hittat mitt föredöme för resten av livet, sikta mot stjärnorna (Ann-Marie) och nå trädtopparna. Jag kunde inte låta bli att fråga hur hon har levt sitt liv för att vara idag den hon är idag och här är Ann-Maries egen berättelse som jag vill delge alla för att kunna inspirera många, många, inte bara mig själv!!

 

————————————-

 

Ann-Marie Öhlin född 1929-12-01 i Olofström, Blekinge.

 

– Jag gick – eller som mamma sa – ”jag sprang” alltid!

 

– Vid 5 års ålder lärde jag mig själv att simma

 

– Började i ”frivillig” gymnastik vid 8 års ålder och tog truppmärken som tonåring

 

Vi skulle ha gymnastikuppvisning på idrottsplanen och jag var där och tränade. Ett antal Friidrottare var samtidigt där för att ta idrottsmärke och kämpade med stående längdhopp vilket gjorde mig intresserad och jag tittade på. Eftersom de kände mig sa de åt mig att själv prova på. Jag hoppade då direkt 2,47 m som blev nytt klubbrekord.

 

Efter det ville ledarna ha mig över till friidrotten, vilket jag också gjorde. Det blev många tävlingar 1946 – 1948, 60 m – 80 m – 100 m. Löpning var jag bäst i. Mina föräldrar hade inte råd att köpa spikskor åt mig så jag sprang i gymnastikskor. Sista tävlingen innan vi flyttade till Stockholm var DM i Karlshamn där jag vann mot storstjärnan från Karlskrona och det blev Blekinge-rekord.

 

Flytt till Stockholm skedde sommaren 1948. Ledarna i Blekinge ville att jag skulle kontakta en klubb i Stockholm då de ansåg att jag var en talang. Själv tyckte jag att det blev för stor press, så det blev gymnastik i stället 2 ggr i veckan på gamla GCI, numera GIH.

Vi bodde (jag bodde då hos mina föräldrar) åt Vallentunahållet under några år. Där var jag ledare för gymnastik och hade bl.a. uppvisningar och förde eleverna till truppmärke som Gunnel Jervant från Uppsala (radiogymnast) testade.

 

Under hela tiden i Stockholm och Vallentuna arbetade jag på Statens Intressekontor hörande till Postverket där jag också ledde lunchgymnastik.

 

1953 blev det flytt till Gävle. Jag började förstås direkt i en gymnastikgrupp i Vasaskolans gymnastiksal – men jag var samtidigt på dans på Folkparken. Där dansade jag med en kille som ville ha mig som partner till tävlingsdans vilket gjorde mig mycket intresserad.

Jag höll på i 4 år med det tills jag gifte mig. Det var en fantastiskt rolig tid i mitt liv. Vi vann en hel del så vi kom med till SM i Norrköping och blev femma där. Det var förstås mördande konkurrens. Vi hade en proffstränare från Stockholm var 14:e dag, för övrigt tränade vi själva.

 

Sedan blev det giftermål och vi bosatte oss i Västerås och fick 2 barn. Där var det också gymnastik och jazzbalett.

Så tillbaka till Gävle. Gymnastik i Sätra – Valbo – Strömbadet och så småningom Friskis & Svettis, där jag mest har gympat på Medelpass. Numera blir det dock mest basgympa. Mitt stora intresse har alltid varit att röra på mig i olika former.

 

F.n. tillbringar jag veckorna med att:

 

– gympa på Friskis & Svettis ca 2 ggr/vecka.

 

– övar körsång i St. Ansgars Hus 1/vecka. Är med i Gävlekören och sjunger första sopran. Vår kör uppträder ca 1 gång/månad.

 

– går på PUG-möten (Pensionärsuniversitetet) på Länsmuseet 1/vecka.

 

– deltar i möten i olika föreningar: SPF, PRO, Lärarförbundet, Musei Vänner och Humanistiska Sambundet.

 

– är även stödmedlem i Hjärt- och Lungsjukas förening (min pappa dog i hjärtinfarkt.

 

– dansar motionsdans varje fredag em. Det är också fin och rolig motion.

 

Vid bra väder blir det långa promenader. Jag läser mycket och har gjort det under hela mitt liv och är också mycket intresserad av konst. Min man och jag har tidigare rest med bil över hela Europa då vi älskade att resa enkelt och uppleva både landskap och människor. Tyvärr lever inte min man längre, så det är slut med detta.

 

 

Vår Ann-Mari som fortfarande tycks ha HELA LIVET FRAMFÖR SIG…….

 

————————————

 

Slutsats: Är det MÖJLIGT att denna lilla dam fyller 80 år den 1 december? Jag utnämner personligen henne till Friskis & Svettis Första senior, åtminstone en av dem. I Gävle tycks nämligen det mesta vara möjligt. Hoppas verkligen att Ann-Marie kan inspirera flera….!

 

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

 

Schema Jympa & Övrig gruppträning 31 augusti – 20 december 2009.

 

AktuelltSCHEMA

 

Ingen ledare skulle klara sig utan…(klicka för att ta reda på vad)

 

“Musik, rörelse, träffa folk – det kan inte bli bättre!”

 

Monk möter – 2 februari 2009.Friskis & Svettis i Gävle fyller 25 år i år. Det tänker man fira med en stor medlemsfest i höst. Lasse Molin är ordförande i föreningen som nu har över 7 250 medlemmar och fullt tryck på verksamheten.

 

Finns det några fler skribenter från “gympa-golvet” som kan skriva om någon ledare som ni gillar extra mycket? Visst vore det väl roligt om vi kunde ge våra ledare och funktionärer litet extra draghjälp för att visa att Gävle håller sig långt framme när det gäller aktiva motionärer? Inte heller kostar det flera miljoner att försöka platsa som årets gympa-stad 🙂

Skriv ner någonting och skicka detta i ett mail till

lisse-lotte@danielson.be

Då lägger jag in era inlägg på dessa sidor. Vill ni inte underteckna med hela namnet så räcker det med förnamnet.

Snälla – skriv något om följande pass:

Medel- och Intensivpass, Puls/bas- och medel, Station/bas och medel, Spincykling, Aerobics, Step, Jympa med redskap, Ki-Balans-, -Yoga och -Box, Vattenjympa, Skivstång, Bräda, Ung/dans, Senior, Danspasset, Core, Familjelek, Bas/tjejer och från fler pass om jag har glömt något.

 

 

 

 

Kolla på Friskis & Svettis egna GÄVLE-inslag. (PDF-filer)

 

Prova även på följande fantastiska pass (i den mån de fortfarande finns kvar kommande säsong förstås).

 

Friskis & Svettis Enkeljympa.Anne LindenochKarin Lindqvist

Friskis & Svettis Julgympa 2008Ulla och Stefan Söder

Friskis & Svettis MorgongympaUlrika Nilsson och Ulla Söder

Friskis & Svettis NyårsjympaLasse och hans “vänner”

Friskis & Svettis Puls/baspassAnki Hope

Friskis & Svettis RyggjympaPia Edhom

Friskis & Svettis Startpass. Pialena

Friskis & Svettis Öppna dörrarKarin Lindqvist och Katarina

 

————-

 

Senast uppdaterad: 2010-02-09

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top