Mardrömmen är över för Oscar – av Anne Sjödin.

 

Nedanstående är ett utdrag från en artikel med fingerade namn i Arbetarbladet måndag 8 september 2014.

 

Jag kände mig själv gråtfärdig när jag läste detta i morse även om just denna berättelse slutade lyckligt. Tyvärr gör inte alla det….

 

————

–     Pappa Fredrik har dukat fram saft och nybakta äppelmunkar, Oscars favoriter. Oscar sitter avslappnad i familjens soffa. Familjen flyttade in i maj och det doftar fortfarande nytapetserat. Det är en helt annan familj i dag än när jag träffade dem för ett år sedan. Då var de pressade till bristningsgränsen. Oscar led av svåra sömnproblem och stress, drömde mardrömmar och var rädd. Mobbarna hade sagt att de skulle slå ihjäl honom. Vid tre tillfällen blev han hotad och misshandlad så svårt i skolan att föräldrarna polisanmälde det. Polisen tog händelserna på största allvar och skolans försäkringsbolag ersatte honom med 14 400 kronor.

 

Alla, utom skolan, tog problemen på allvar, säger pappan. De vågade till slut inte låta Oscar gå i skolan.

 

Förra hösten berättade Arbetarbladet om Oscars situation på Ulvsäterskolan i Gävle och det blev en omtalad riksnyhet. Vi kunde inte ens föreställa oss att det skulle bli uppmärksammat. Men det gladde oss att människor runt om i Sverige visade sitt deltagande och höll med om att situationen var oacceptabel. Vi har fått fin respons som gett oss styrka att orka kämpa vidare när det känts omöjligt och tungt, säger mamma Anna.

 

Föräldrarna anmälde skolan till Skolinspektionen. Myndigheten konstaterade att Oscar blivit utsatt för kränkande behandling och pekade på flera brister i Gävle kommuns agerande. Men då hade Oscar redan bytt skola. I våras flyttade hela familjen. Familjen ångrar inte för ett ögonblick det beslutet.

 

Skillnaden är enorm. Efter två veckor på nya skolan kom han hem och visslade och skrattade för första gången på många månader. Det var en sådan härlig känsla. Vi känner oss lugna och trygga nu för vi vet att han har det bra, säger pappa Fredrik. Han mår mycket bättre i dag, och blir allt mer lik den glada och harmoniska pojke han var från början. Han skrattar igen och sover gott om nätterna. Men hans tillit till andra barn och till vuxna är stukad, även om den blir starkare för varje dag, säger mamma Anna. Oscar är också nöjd med flytten, men han tycker fortfarande att det är orättvist att det var han och inte mobbaren som tvingades byta skola.

………

————-

Lisse-Lotte: Jag känner starkt för att ta upp detta  och hänvisar till min tacksamhet för nya Gävlemodellen som tydligen nu även har blivit modell för Ulvsäterskolan i dag – efter kritiken.

 

Vi är ALLA skyldiga att agera när vi blir varse om liknande händelser, både för offren och deras mobbares skull. Skolan skall alltid vara en TRYGG plats som stimulerar till studier inför vuxenlivet. Jag undrar i mitt stilla sinne vad mobbaren själv har blivit utsatt för? Har svårt att tro att lyckliga och harmoniska barn ramlar in i detta beteende utan orsak.

 

Tur att våra tidningar blir en maktfaktor när ingenting annat hjälper. Det har visat sig i många andra fall!

 

Nedanstående foto är från en helt annan skola i Sverige och visar barn som ritar teckningar mot mobbing vilket bevisar att detta är ett STORT problem över hela Sverige..

 

Teckningar-mot-mobbing

     Mobbing sker runt om i våra skolor.

Det finns tyvärr fortfarande otaliga exempel på detta …..  Vi måste alla agera  för att skydda våra barn…..

 

Läs även detta!

———

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com 2014-09-08.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website