Gävlebocken och den digitala julen.

 

Ulf_Bodell_bocken

Foto: Ulf Bodell

 

Dramatisk natt vid Gävlebocken

Utdrag från artikel Public. i GD 20/12 2014.

 

Polisen ryckte ut till Gävlebockens undsättning natten till fredagen. Tre män hade uppträtt misstänksamt vid staketet.

Men bocken står kvar.

Alla möjliga flamskyddsmedel och taktiker har använts för att försöka hindra bocken från att brinna genom åren. Men viktigast är kanske de vakande ögonen på gatan.

————–

 

Den analoga och den digitala julen

Public. i en underbar artikel i GD 20/12 2014

KRÖNIKA – Ho ho ho! Peter Bryngelsson letar nya traditioner.

 

Ledlampor-evangelier

 

Nu närmar sig julen och med den en krypande oro över vad man ska hitta på att köpa för julklappar till den närmaste familjekretsen. Oron kan ibland växa till köppanik då de flesta i mångt och mycket har allt de behöver för ett drägligt och till och med ibland slösaktigt liv i konsumtionssamhällets mittfåra.

 

Förr fanns det alltid en lätt flyktväg och det var att köpa en god bok eller musik i en eller annan förpackad form. Den tiden är nu över för nästan ingen under 35 år läser böcker och i stort sett ingen enda köper CD-skivor när det finns gratis musik via datorns alla möjligheter.

 

Detta gör också att julmusik nu inte längre plockas fram ur glansiga och tummade gamla LP-fodral utan man sätter bara spotify på “nonstop- julmusik” så har man ett oändligt soundtrack av bjällerklang och vita snömassor under hela julen.

 

Filmer kan man inte heller ge bort för dessa finns konstant på nerladdningsbara nätsidor så ni förstår att det börjar kännas svårt att skänka julglädje med något hårt som man kan slå in i ett paket och lägga under granen.

 

Granen förresten. Nu är det så många som är allergiska även mot granbarr att många gått över till en liten plastgran med lysdioder som inte släpper ifrån sig vare sig lukt eller barr. Och då blir även tjugondaknutsedvänjan att slänga ut den gamla granen meningslös.

 

Eftersom varenda hotellfrukost värd namnet serverar de vanligaste rätterna på ett svenskt julbord utgör dessa feta anrättningar inte längre någon lockelse och med den nya katalogen av bantningsdieter så utgår ändå det mesta av det gamla bondekökets julbordsrekvisita.

 

Tomteblossen har den negativa egenheten att ta slut och i en tid då man vill ha oupphörlig tillgång till allt utan slut, är det knappt någon som ens orkar tända dem längre. Julottan är nu skonsamt senarelagd och ringer in till kyrkosamling under ett utökat tidsspektrum.

 

Julbocken utgår av gendermässiga orsaker och julbönen var redan på 1960-talet en hopplös relik.

 

Önskelistor går inte heller längre att skriva på det gamla analoga viset eftersom människor bortser från allt skrivet som inte serveras genom Iphone-skärmen (man får då hoppas att tomten införskaffat den senaste Iphone6 och tillhörande appar) och lackning av julklappar, gemenskap vid skrivande av julrim och till och med julskyltning (l:a söndagen i advent) är bara sorglustiga minnen från en forntid, eftersom klappar slås in vid presentdisken i affären, rim kan hittas på julrimsappen och affärerna i stort sett alltid har söndagsöppet eftersom jakten på konsumenternas kreditkort aldrig upphör.

 

Julkort ersätts av julsmileys på facebook och julkrubban av figurer ur Star-wars.

 

Kalle Anka då? frågar ni uppfodrande, där har vi väl en evig typiskt svensk jultradition som väl alla kan enas kring?

 

Nja den här lägereldskänslan runt den gapiga och missunnsamma ankan utan byxor på underkroppen väcker numer bara minnen från en tid då TV utgjorde mittpunkt i familjernas skört byggda gemenskap.

 

I dag kan man mäta tiden i sekunder innan tonåringarna/ barnen tar upp sina mobiler och facebookar om hur pinsamma seniorerna är i sin vilsna och vädjande upphetsning över gamla Disney-klipp som finns lätt åtkomliga på youtube.

 

Nå i brist på möjlighet att fira jul på det gamla superanaloga viset får man helt enkelt uppfinna nya jultraditioner och låta samtiden och människans nyare behov av underhållning påverka julfirandet.

 

Det är redan tradition att det innan jul ska vara premiärdags för en ny Peter Jacksonfilmatisering av Tolkiens Midgårdssaga.  Det börjar tryta på ursprungsmaterial men den påhittige Jackson kan säkert dra ut på den tunna soppan i gott och väl 5-6 år till och ge oss Sagan om Ringen 5 och 6 och sedan kan det nog vara dags för repetition av allt från början. Det är alltså dags för nya uppdaterade sedvänjor kring julen. Här några förslag:

 

  1. Far eller mor läser högt ur de nya evangelierna, Sagan om Ringen, Harry potter eller Star Wars.
  2. Man filmar allt på julbordet med Iphonen och lägger ut det på nätet och tittar samtidigt på alla andras likadana globala upptäcktsresor.
  3. Man gör julen till ett jätte-lan-party där datorer och mobiler är sammanlänkade så att vi kan ta igen oss medan datorerna sköter umgänget.
  4. Man klär in ALLT i ledlampor så att både hund, hus, bil och trädgård strålar under ljusets högtid.

 

De gamla trötta julfilmerna kan kanske överleva ett tag till mest genom upprepningens förunderliga trygghetsfaktor medan tomten lever på dispens där den stupida sagobilden om en tjock, skäggig karl som tvingar slavarbetare att tillverka leksaker åt världens alla barn för att sedan i raketfart ta sig runt och tvinga ner sin rymliga lekamen i skorstenar är så dum och osannolik att bara gamle Walt Disney kan ha hittat på denna skröna.

 

Då någon tvingats att klä ut sig i denna maskeraddräkt för att ropa: Finns det några snälla barn? är svaret givet.

 

Självklart finns det inga snälla barn eller vuxna. Däremot finns det massor som är nyfikna, skoltrötta, oroade, desillusionerade, kärleksfulla, misstrogna eller dataspelströtta.

 

Nu är det alltså dags för nya traditioner: Sänd gärna in förslag!

Peter Bryngelsson – musiker och författare

————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-12-20 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top