Insändare – Adoption, Redskap, Spice och Mörkerseende.

Innehållsförteckning för INSÄNDARE

Skall homosexuella få adoptera eller inte – varför gör vi det till ett problem?

Dåligt underhåll på Hälsans stig

Förbjud allt som klassas som narkotika

Våga prata och sök hjälp mot vägglöss

Mörkklädda personer syns dåligt

 

 

—————

Skall homosexuella få adoptera eller inte – varför gör vi det till ett problem?

 

Publicerat i Gefle Dagblad Torsdag 23 oktober 2014 som Kommentar till insändaren “Vi gör det till ett problem” den 18/10

 

barn

 

”Vi gör det till ett problem” var rubriken på en insändare skriven av Amin, 16 år i Gefle Dagblad 18 oktober. Insändaren handlade om huruvida homosexuella ska få adoptera eller inte. Amin avslutar sin insändare med att skriva “Det är inte deras sexuella läggning som är problemet, utan att vi andra gör det till ett problem”. Här slår Amin huvudet på spiken. Problem uppnår vi gör det till problem. Mobbning, trakasserier och misshandel förknippas med skola och arbetsplatser. Det är “där” det händer. Nej, nej, nej det är inte där det händer, det händer här. Runt omkring oss, hela tiden.

 

Människor far illa och hamnar utanför på grund av vår brist på eftertanke. På vad bygger vi vår föreställning om hur det borde vara, vad som är normalt och inte normalt, vad som är rätt och fel? På gammalt arvegods, påstår jag. Vi ärver våra föreställningar och de är mer eller mindre intakta under resans gång. Och allt som dyker upp och som inte ingår i den föreställningsvärlden förkastas, hånas och bespottas.

 

Vi tänker naturligtvis inte så men vi mobbar, misshandlar och trakasserar dagligen människor. Ofta människor som är i minoritet. För de har väldigt liten chans att försvara sig. Det är straffbart. Vi ska öppna våra fönster, sätt korsdrag och omvärdera vårt förhållningssätt. Inte bara en eller två gånger utan regelbundet. ”Alla får vi plats i vår herres hage” sa alltid min mormor och det ligger väldigt mycket klokskap i det. Vi ska sluta göra det vi inte förstår till problem. Det är inhumant och ovärdigt.

Gabriella Brandon-Cox

Åter till innehåll

Se även: 

————————–

 

 Dåligt underhåll på Hälsans stig – INSÄNDARE

 

Publicerat i Gefle Dagblad Torsdag 23 oktober 2014

 

Hälsans stig

 

Tanken var god. Mellan Stora Wall och Gustavs bro installerade kommunen fasta redskap vid Hälsans stig. Här skulle motionärer kunna utöva, låt vara i blygsam omfattning, styrketräning utan att behöva uppsöka ett gym. Fysisk allemansrätt skulle man kunna säga.

 

I dag gör platsen ett beklämmande intryck. Hälften av redskapen är obrukbara och så har det varit en längre tid. Mitt i eländet står ett avklätt redskap som en totempåle i ett övergivet läger.

 

Det är väl ändå elementärt att investeringar kräver underhåll. Det borde väl den sorglustiga historien om briggen Gerda ha lärt alla. Någon viskade i mitt öra att detta är Tekniska kontorets ansvarsområde. Skrid då till handling! Om nu kommunen vill värna om invånarnas hälsa.

Tomas Attorps

Åter till innehåll

———–

 

Gör som i Kina – förbjud allt som klassas som narkotika! – INSÄNDARE

 

Publicerat i Gefle Dagblad Tisdag 21 oktober 2014.

 

spice

 

Politiker och myndigheter i Sverige är så flata att dom inte vågar och inte fattar hur farligt och onödigt detta med knarkförsäljning är! Politikerna skyller på ”den fria företagsamheten och på den personliga integriteten”. Skandal

Tenandout

——

Ny överdos av spice i Gävle

Publicerat i Arbetarbladet 18/10 2014.

 

Elin tar med spicefrågan till regeringen

Gävle.  Riksdagsledamoten Elin Lundgren ska prata med ansvariga ministrar i regeringen om det är möjligt att återigen undersöka möjligheten att få till lagar som täcker användningen av drogen spice.

 

Elin Lundgren, som sitter i justitieutskottet, säger att regeringen tidigare tidigare tittat på om det går att familjeklassa liknande preparat och på så sätt få all spice olaglig. – Då var det en del tunga remissinstanser som Folkhälsoinstitutet och Tullverket som inte trodde på idén.

 

Elin Lundgrens initiativ kommer efter det möte som hon hade med Gävlepolisen angående spice-användningen i staden. Med på mötet var dessutom riksdagsledamoten Anders W Jonsson, också han från Gävleborgs län.

 

Enligt Lundgren berättade polisen att spice-användningen varit på uppgång flera år i Gävle.

 

– Just nu finns det en form här som är väldigt svårdoserad, säger Elin Lundgren apropå fallen med personer som akut hamnat under vård efter att ha rökt spice.

 

På mötet pratade man också om samarbete mellan socialen och polisen för att komma åt problematiken.

 

– Drogproblematiken är ett samhällsproblem som inte polisen kan lösa själva. Men man löser inte det bara med mera samarbete, arbetet måste börja redan i skolan.

 

  • – Jag ska också ha ett möte med drogsamordnaren Johnny Gustafsson för att höra hur han ser på saken.

 

Conny Svensson

—————

Ny överdos av Spice i Gävle

En 30-årig kvinna fördes sent på torsdagskvällen i svåra kramper till akuten.

Allt pekar på att hon precis rökt av det kraftfulla spice som är på vift i Gävle.

 

Ambulans larmades vid 23.15 till en lägenhet på Norra köpmangatan. I bostaden påträffade de en medvetslös kvinna som krampade.

 

Sjukvårdarna förde henne snabbt till Gävle sjukhus för vård. I lägenheten fanns också kvinnans sambo, en 36-årig man. Även han var kraftigt drogpåverkad. Han behövde dock inte uppsöka sjukvård – utan omhändertogs i stället av polisen.

 

Det är han som uppger att de båda rökt spice.36-åringen befann sig under den efterföljande natten i arresten där han under uppsikt sov ruset av sig.

 

Både mannen och kvinnan är välkända av polisen sedan tidigare, inte minst för drogrelaterad brottslighet. De misstänks nu för brott mot narkotikalagstiftningen.

 

Polisen hade på fredagsmorgonen inga uppgifter om kvinnans tillstånd.

Jacob Hilding

Åter till innehåll

——

 

Köp inte begagnade madrasser –Våga prata och sök hjälp mot vägglössINSÄNDARE.

 

Publicerat i GD tisdag 21 okt 2014

 

vägglus

 

 

Jag har under en tid både läst om vägglössens framfart och hört från drabbade personer vad det ställer till med. Försök inte slå i mig att det är för att vi reser mer. Det kanske är en bråkdel av sanningen.

 

I detta stora, allvarliga problem är sanningen av största vikt. Om Gävles invånare bara visste hur vanligt detta är och om alla kunde tänka ett steg längre. För det första tycker jag att alla hyresvärdar skulle kalla sina hyregäster till informationsmöten om vägglöss och även kackorlackor, tillsammans med saneringsfirman.

 

Det skulle vara obligatoriskt att gå på dessa möten. Skicka ut uttömmande information till hyresgästerna. Det är spritt i hela stan och alla dessa loppisar och secondhand-butiker är medskyldiga skadedjursspridare.

 

Ingen ska skämmas för att prata om vägglöss, det har vi inte tid med. Jag skulle vilja uppmana människor att inte köpa sängar eller madrasser på second hand. Jag vet vad en sanering av bostaden innebär och det vill ni inte vara med om. Jag förstår inte varför ingen ansvarig sprider information eller vidtar nödvändiga åtgärder snabbare än det sker idag.

 

Har ni röda bett som kliar och inte går att förklara bort, som myggbett, kolla för säkerhets skull madrassen, under sängstommen. Svarta fläckar, som kan se ut som tuschpenna, kan vara vägglösspillning. Ring Hyresvärden direkt! Ni är skyldiga att göra det. Prata med era grannar om det! Ju fler som är upplysta desto större chans att upptäcka lössen i tid, eller kackerlackor. Googla på vägglöss för att se hur dom ser ut!

 

Önskvärt om någon hyresvärd eller saneringsfirma kunde svara på detta.

Helena

Åter till innehåll

———

 

Mörkklädda personer syns dåligtVar rädd om dig!  –

 

Publicerat i GD onsdag 22 okt 2014

 

Mörkerseende

 

INSÄNDARE – till alla er som räknar med att bli sedda av bilister när ni är ute och rör på er.

 

På måndagen när jag åkte hem sent på kvällen var jag nära att behöva slå på en tvärnit på grund av en person inte långt framför mig kände för att kliva rakt ut i vägen. Personen var klädd i helsvart, klev över på ett dåligt belyst ställe utan övergångsställe.

 

Personen hade ju antagligen sett mig på långt håll och avgjort att den skulle hinna över, men jag som inte ser den innan det är cirka 30 meter kvar måste snabbt avgöra vad som är nödvändigt i situationen, tvärnita, eller endast sänka hastigheten. Och mitt agerande kan leda till att jag blir skadad om jag till exempel tvärnitar och får en bil i baken. Detta stressmoment kan lätt undvikas genom att personen i fråga vntar de  inte en s tio sekun derna det tar för mig att åka förbi.

 

När jag övningskörde fick jag lära mig att “du ska inte bara köra åt dig själv, du måste köra åt alla andra också”, vilket betyder att jag inte kan räkna med att de andra i trafiken ser mig, att de kommer bromsa in på grund av mig och så vidare.

 

Och detta gäller ju alla eftersom att alla kan fela. Personen i bilen framför kan vara drogpåverkad, extremt trött och ouppmärksam, eller bara “drabbas” av den mänskliga faktorn. Och om du springer rakt ut över ett övergångsställe och blir påkörd så var det kanske du som hade företräde, men det är antagligen du som blir värst skadad. Och föraren i bilen kommer att ha det på sitt samvete resten av sitt liv.

Moa

Åter till innehåll

————-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top