Julen 2015 i Gävle – Reflektion från Torbjörn Brunzell

 Det är den 6:e december,+ 11 och en blek sol som tittar fram mellan molnen som drar åt nordost. Det är den 2:advent och total frånvaro av såväl vinter som julkänsla… Det är mest synd om barn och sporthandlarna, båda vill ju ha snö och ha skidorna i gång. På längden och tvären.

 

 

Jag ska ta mej ner på stan och se om det är någon julstämning vid Länsmuseet, det är lite arrangemang där. Men nog var det bättre förr…

 

Att gå på julskyltning eller julhandla som barn var något speciellt!  Det var alltid kallt och mycket snö (visst?)

 

Skyltfönstren var fyllda med leksaker – det var det som lockade oss barn. Men dagen innan var minst lika spännande! Affärerna satte upp brunt papper eller stora tygstycken så att man inte skulle se vad de skapade i fönstren.

 

 

På söndagseftermiddagen togs de bort och alla : åååååh! aaaah! Den vill jag ha, och det – och det!

 

 

Lottor stod med stora halmtofflor och vita militärpälsar och sålde kålsoppa, det doftade starkt och gott, glögg serverades också.

 

På det stora konsumvaruhuset i Gävle var det två saker som lockade, rulltrappan och den stora tomten som  log mot besökarna. Busstationen låg nära, bara runt hörnet på stortorget, så Konsum gick vi till först, sen en vända ner på Drottninggatan, som inte alls var som nu..

          

 

Kanske gick vi in på Central caféet och drack varm choklad innan vi vände åter till torget, gick en runda där innan vi tog bussen hem igen.

 

 

Men det var då det, ett 1950-tal då  glädjen inför julen var annorlunda än i dag. Nu ska det stressas och klapparna ska vara dyra, dyrare än året innan.. det firas jul inte bara en gång, nej, familjerna är ofta i två delar, barnen ska ena julen var hemma, nästa hos den andra föräldern- med sin nya familj, far- och morförldrar ska också hinnas med, det ska resas till släktingar långt borta, eller hem, i många fall. Med tågförseningar, bilköer och olyckor( tyvärr!) Ett annat vanligt fenomen är bränder, orsakade av levande ljus.

 

 

Mitt tips till julklappar är inte dyra – men viktiga:

Brandvarnare, brandsläckare– välj rätt sort! Det finns ju skum- pulver- och vattenbrandsläckare.  En brandfilt är också bra att ha.

 

Det behöver inte vara julklappar, de bör finnas hemma ändå…

Men den viktigaste saken att tänka på inför julen: ska ni resa med bil , ta god tid på er , rasta  om ni kör långt. Och framförallt: Nykter!

 

 

Jag tänker åka buss, har redan bokat biljett!

 

Torbjörn Brunzell

Gävledragets Lokalreporter

————-

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-12-07 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website