INSÄNDARE I GEFLE DAGBLAD 2014-10-15

 

Små händelser i naturen

 

I vattenpölen utanför köksfönstret bildade regndropparna vackra ringformade mönster.

 

Solen i väster formade en stor underbar regnbåge på himmeln i öster. Aspens höstgula löv darrade likt guldmedaljer i den svaga vinden. Gräsmattan täcktes under morgonen av lindarnas nedfallna gula löv. Nattens kyla och starka vind knäckte löv- skaftens fästen. Lönnens gulröda löv fläckades av svarta fält som tjärfläcksvampen förorsakat. I trädgården lyste den Japanska lyktans frukt orangeröd med sitt blåslikt uppsvällda foder påminnande om en papperslykta.

 

Små-händelser

 

 

Lite längre bort stod den höga höstfloxen utslagen med sina gredelina vackra blommor. Blåmesen intog sin frukost livligt balanserande i Ölandstokens nu mogna frökapslar. Skatan hackade febrilt i grannens nedfallna goda gulgröna Oranieäpplen.

 

Grågässen sträckte över husen kacklande i samlad plog mot söder.

 

I den närbelägna ån glimmade det plötsligt till när den ovanliga kungsfiskaren snabbt lämnade sin utsiktspunkt för bättre fiskelycka uppströms ån. Den metallglänsande blågröna översidan och den himmelsblåa övergumpen gav en annan färgskala i det annars gulröda höstlandskapet.

 

Även små händelser i naturen är värda att uppmärksammas. De är alldeles gratis och finns utanför stugknuten.

 

Gå ut och njut!

Per-Olof Erickson Naturskyddsföreningen

———-

 

Skattepengar till reklamfria matchtröjor?

Åtta albaner sitter utanför Migrationsverket och svälter sig för de inte får stanna kvar i landet och Gävle kommun skänker 25 miljoner kronor till Brynäs.

 

Varför ska Brynäs ha den summan pengar? För att de bland annat ska få spela i reklamfria tröjor. Våra skattepengar. 25 miljoner kronor.

 

Jag tycker detta är det dummaste jag hört. Ja, hockey är en stor del av Gävles image, det är vår grej, det vi är bra på. Men jag tror nog att vi klarar att upprätt hålla den imagen även med reklam på tröjorna. Eller vad tror ni?

 

Därför måste vi prioritera vart pengarna går och jag anser att det är viktigare att prioritera människoliv än matchtröjor.

 

Malin

———–

 

Uppmärksamma vita käppens dag

 

En vacker och lång sommar har just tagit slut och vi har alla njutit av sol, värme och ledighet. Det måste dock konstateras att många av oss även varit rädda när vi promenerat ute på Gävles gator. När som helst kan en cykel komma fräsande nästan var som helst, även på trottoarerna.

 

För oss som inte ser är saken än värre, då en cykel är nästan omöjlig att uppfatta med hörseln och innan man vet ordet av är kollisionen ett faktum. Detta trots att vi synskadade använder vita käppar, för att visa vår synnedsättning.

 

Denna dag, 15 oktober, uppmärksammas den vita käppen över hela världen. Det är vår förhoppning att vi kan gå lugnare och tryggare på gatorna i fortsättningen och att den vita käppen respekteras. Vi vill inte på något sätt förbjuda cykeltrafik. Cykeln är ett miljövänligt fortskaffningsmedel som dessutom leder till bättre hälsa och kondition hos cyklisterna.

 

Vi hävdar dock att även cyklisterna har ett ansvar när de vistas i det offentliga gemensamma rum, som utgörs av vår trafikmiljö. Det handlar faktiskt bara om att följa gällande trafikregler, som beslutats i demokratisk ordning.

 

Det innebär att en cyklist som vistas på trottoarerna får lov att leda sin cykel, svårare än så är det inte.

 

Det är hög tid att ta ett gemensamt ansvar för att stoppa cykeländet!

Styrelsen för synskadades Riksförbund i Gävle

—————–

 

Vidta åtgärder redan nu

 

Några ungdomar får frågan av GD:s reporter: Är du rädd för ebola? Ingen är rädd! Vilket visar vilken okunskap dagens unga innehar.

 

Naturligtvis ska vi vara “rädda” för denna sjukdom som sprids med nästan blixtens hastighet i västra delen av Afrika! Sverige tar dagligen emot många från den Afrikanska kontinenten.

 

Ebola

 

Varför vidtar inte Sverige redan nu motåtgärder genom till exempel obligatoriska provtagningar av alla resande, oavsett vilka, vid alla gränsövergångar/flygplatser runt landet, smittan finns i Norge så att säga “under kontroll” men hur länge? Enligt vissa media finns smittan i Moldavien redan!

 

Inför sanitetsstationer för kontroller vid alla färjelägen, gränsstationer flygplatser med utrikestrafik, stäng alla obemannade övergångar mot Finland och Norge. Eventuella smittade ska isoleras före passage av gränsen.

 

Tänkande vars farfars far dog i Spanska sjukan 1915

——-

 

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-10-16 för Gavledraget.com.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website