Imm.kyrkan-SD-Videoproj.-Insändare-Debatt

 

Immanuelskyrkan från 1901

 

(Utdrag från artikel public.  i GD 3/12 2014. (sid 12)

 

Immanuelskyrkans församling

 

idag bestående av ca 100 personer, klarar inte av att förvalta denna kyrka rent ekonomiskt. Försök att sälja den har misslyckats.

 

I stället väljer man att skänka den till sin huvudorganisation Equmeniakyrkan. Församlingen kommer att upplösas under december 2014 då den inte har utvecklats och fått nya medlemmar.

 

Kyrkan, har stått på sin plats på Brynäs i Gävle sedan 1901 och skulle passa utmärkt som Konsertlokal eller kanske vara en teater?

 

———-

 

SD vill registrera ursprung

 

I en motion till riksdagen vill Kent Ekroth Sverigedemokraterna (SD), att lagen ändras och att Kriminalvården ska registrera om fångar som är svenska medborgare har en eller båda föräldrarna födda utomlands.

 

Idag säger Ekroth, förbjuder lagen behandling av ”ras eller etniskt ursprung”. Där finns en lucka, tycker han, för det innefattar inte “nationalitet” på föräldrarna.  Han vill att föräldrarnas ursprungsnationalitet ska registreras av Kriminalvården. Detta bör göras för att ”förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap” skriver Ekroth.

(TT)

—–

 

Publ. i Arbetarbladet 14/12 2014

Utdrag från artikel –

 

De vill samla lokala filmentusiaster

 

Gävle-Filmkollektiv

 

En passion för filmskapande. Det är vad som förenar gänget i Gävle Filmkollektiv som vill skapa ett nätverk för likasinnade i ett musikvideoprojekt. De har precis färdigställt en musikvideo till syntpopduon Eurotic singerAre you strong enough?”

 

 

Inslaget har redan visats i Gävles Facebookgrupp (inspelat i GDs regi)  och blev mycket populärt. Själv tror jag mycket på denna grupp och vill följa den med största intresse. Jag önskar dem stort LYCKA TILL! / Lisse-Lotte

 

———-

 

INSÄNDARE – Ett hot mot second hand

 

DEBATT – Riv upp beslutet om moms på second handförsäljning

 

Public. I GD och Arbetarbladet 13 dec 2014

 

Under hösten bestämde Skatteverket att vi ska gå från o till 25% moms på försäljning av second hand. Skatteverkets nya krav säger att vi inte får ha öppet mer än 24 timmar i veckan eller ha fler fast anställda än volontärer. Konsekvensen blir att en ovärderlig samhällsnytta vi tillför går förlorad. Tillsammans ger Ideell Second Hand (de större biståndsorganisationerna i Sverige) varje år 200 miljoner kronor till socialt utsatta, vi erbjuder över 7000 människor arbetsträning hos våra organisationer och vi samlar in 22 000 ton textil som annars skulle hamna i soporna.

 

Röda Korsets second handförsäljning tillför ovärderlig samhällsnytta och går inte att jämföra med kommersiell verksamhet. Det som säljs i Röda Korsets butiker ger bidrag till social verksamhet som motverkar utanförskap och isolering samt främjar integrering runt om i Sverige. Förutom butik är Mötesplats Kupan också en plats för medmänskliga möten i det lokala samhället.

 

Mötesplats Kupan skapar arbetstillfällen, hjälper till med arbetsträning och ger möjlighet till gemenskap som motverkar ensamhet och isolering.

 

Momsförslaget kan innebära att Mötesplats Kupan kommer att ha kortare öppettider och kan därmed inte vara samma handlingskraftiga aktör. En paradox är också att Arbetsförmedlingen inte vill placera de ca l.000 personer  per år som vi erbjuder arbetsträning hos oss om vi inte kan garantera 40 timmars arbetsvecka. Alltså motverkar två myndigheter varandra på ett sätt som drabbar de svagaste. Det ligger alltså i allas intresse att lösa detta på något sätt.

 

Hundratusentals människor ger gåvor till Röda Korsets  Mötesplats Kupan för att de vill bidra till hjälp för utsatta människor. Second hand-försäljning är inte bara en butik som erbjuder lägre priser och återvinning utan sparar dessutom jordens resurser och bidra till en lägre nyproduktion.

 

Ungefär 5.000 ton kläder och textilier skänks årligen till Röda Korset. Drygt hälften säljs i butikerna och 1.000 ton återvinns på annat sätt.

 

Vi kan bara hoppas att Skatteverket har missförstått vår verksamhet och att beslutet rivs upp.

Rolf Nilsson

————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-12-13 för Gavledraget.com

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website