Esplanadpaviljongen och Respektera varandra.

Esplanadpaviljongen

Public. i GD 28/7 2015

Insändare – Esplanadpaviljongen förfaller

Det är en behaglig juli-lördag i Gävles paradstråk, Rådhusesplanaden, och solen skiner på den läckra musikpaviljongen, ritad av stadsarkitekten Gunnar Wetterling och finansierad av en gävlebo, konsul C M Andersson. Den uppfördes 1924 inför ett besök av kung Gustav V och användes under många år av Hälsinge regementes musikkår för sommarkonserter. Nu är det 2015, och Sivert Schönning spelar dragspel, sjunger och småpratar gemytligt. På fyra parksoffor – med plats för totalt 16 personer – sitter de som kommit först. Publiken är vid starten kring 50; de övriga hänger på sina rollatorer eller står.

 

Sievert spelar nostalgimusik för seniorer – dansbandslåtar från 1950-60-tal, gamla svenska schlagers, Dan Andersson, Svensktoppen

 

De som kommit dit där är glada över att deras musik får en chans. Men skaran glesnar successivt. 70-80-åringar är inte så bra på att stå rakt upp och ner i en timma; rygg, axlar, höfter, ben och fötter är ofta slitna.

 

Paviljongen är vacker, eller har åtminstone varit det. Taket ser ut som om änglarna använt det som urinoar. Estradens trägolv är trasigt och kolonnernas målarfärg hänger i flagor. Kolonnerna är nerkluddade så långt upp klottrarna har nått. Den kommunala vanvården har dragit till sig annan förstörelse; det är ett inte ovanligt enomen. Bara innertaket, oåtkomligt för vandaler, är fräscht idag.

 

En plakett upplyser om att Esplanaden med musikpaviljongen utsågs till “Årets stadsmiljö 2006” av Gävle kommun och Arbetarbladet. Plaketten är fäst på paviljongen och omgiven av något grönt; jag vet inte om det klassificeras som mögel eller mossa.

 

Enligt tidningsuppgifter kostar upprustning av paviljongen cirka 90.000 kronor i dag. Förmodligen mindre förra året och mer nästa år. Det är felräkningspengar i idrottsarenasammanhang.

 

Jag föreslår att man täcker över skrytplaketten tills dess text överensstämmer med verkligheten. Och för allt i världen: Om kungen kommer, som 1924, håll honom borta från musikpaviljongen i Esplanaden!

 

År 2007 var det Nedre Bergsgatan i Gamla Gefle som fick samma stadsmiljöutmärkelse. Där svarar privata fastighetsägare för att gatan hålls i skick som man gärna visar upp.

Barbro Sollbe

———

Insändare: Jag tror på människan

Public. i Arbetarbladet 2/7 2015

 

På SVT text kunde man läsa att protestantiska asylsökande tvingas flytta från ett asylboende i Mönsterås sedan muslimska asylsökande där uppträtt illa, hotfullt mot dem. Bland annat ska de ha hindrat dem från att använda köket.

 

Migrationsverket uttalade sig om det, man skulle i framtiden se till så att liknande inte inträffar. Vad är det här – tar det aldrig någonsin slut?

 

De har kommit till Sverige där vi har demokrati, där alla är lika mycket värda, där vi respekterar varandra. Vi har inte varit i krig på 200 år och så vidare.

 

Vi respekterar varandra som vi är. Religion liksom livsstil, vilka blommor man tycker om, vilket lag man håller på. Det är privat. Hela världen behöver verkligen inte veta – och är säkert inte intresserad av det heller. Om du är religiös, hur du lever, om du håller på ett idrottslag eller vad det än gäller.

 

Var är respekten? Omtanken? Intresset att få veta mer, lära mer om andra människors sätt att se på saker?

 

I stället för att ställa till rabalder så borde muslimerna ha agerat annorlunda: Jaså du gör så? Jag gör så här. Att lära av varandra och att starta debatt, att lära känna varandra och rent av bli vänner.

 

Detta är fruktansvärt att ens läsa om. Någon måste förstå och vända på det beteendet och det måste ske någon gång mycket snart.

 

Vi kan inte vänta 100 år på att gamla fördomar ska blekna. Det gäller freden i världen och friden mellan människor av olika ursprung.

 

Själv är jag ateist och tror på människan och människans möjligheter. Det spelar ingen roll var vi kommer ifrån, vilka vi är, men vi måste alltid, alltid uppföra oss väl mot varandra. Man tycker inte om alla, så är det. Men att respektera varandra det är självklart för oss infödda i Sverige.

Lena

—–

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-07-28 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top