Ebola, Spice, Gåva från Brynäsfans, vinyl åter

 

 

Innehåll

Ebolaskydd går sönder

Först kom ebola – sedan matbrist

Elin tar med spicefrågan till regeringen

Ny överdos av spice i Gävle

Brynäsfansens gåva till Kenya

Vinylen långt ifrån utdöd

———————-

Ebolaskydd går sönder

ebolaskydd

 

Malmö. Utrustningen som ska skydda vårdpersonal i Skåne mot ebola håller inte.

 

Skydden går sönder och finns inte heller i rätt storlekar, rapporterar Sydsvenskan.

 

Bristerna upptäcktes vid övningar som görs vid Skånes universitetssjukhus för att personalen ska vara förberedd om det kommer ebolasmittade patienter. Sjukvårdspersonal ska bland annat ha heltäckande skyddskläder med dubbla handskar, munskydd och visir för att skydda sig mot kroppsvätskor.

 

Åter innehåll

———————————–

 

Först kom ebola – sedan matbrist

Hunger

I spåren av ebolaepidemin riskerar en ny kris att drabba redan hårt utsatta människor i Västafrika – matbrist.

 

Matpriserna stiger samtidigt som de som normalt sett skulle ha försörjt sina familjer i många fall har dött.

 

De områden i Västafrika som producerar en stor del av regionens mat är också de där ebolaviruset har tagit många liv. Hundratals lantbrukare har dött.

 

Peter Biro, reporter och fotograf på organisationen

 

International Rescue Committee, var för ett par dagar sedan i Lofa-provinsen i norra Liberia – hårt drabbad av ebola och ett viktigt matproducerande område.

 

– Den ekonomiska aktiviteten där har avstannat. Matproduktionen har avstannat dramatiskt, säger han på telefon till TT från huvudstaden Monrovia.

 

Den populära marknaden i byn Barkedu, som drar folk från hela provinsen, har varit stängd i flera månader.

 

Matpriserna i de värst drabbade länderna – Guinea, Sierra Leone och Liberia – har stigit med i genomsnitt 24 procent, enligt FN:s mat- och livsmedelsprogram WFP.

 

Många marknader har inte heller varit i gång på länge, till följd av regeringarnas beslut att begränsa människors möjlighet att röra sig i de drabbade områdena. Det leder i sin tur till minskad tillgång på mat och panikköpande – vilket driver upp priserna ytterligare, enligt WFP. En förvärrande faktor är att många av de som har dött i ebola är de som vanligtvis hade stått för försörjningen i sina familjer, berättar Peter Biro.

 

I byn Barkedu som han besökte hade omkring 300 människor dött de senaste månaderna.

  • – Jag pratade med en kvinna som förlorat 37 släktingar. Det inkluderar de som hade kunnat hjälpa henne med pengar och försörjning, säger Biro.
  • – Det de pratar om nu är maten och det faktum att de inte har något jobb. I den här byn hade dessutom grödorna förstörts.

Helena Ekinge/TT

Åter Innehåll

———————————–

 

Elin tar med spicefrågan till regeringen

spice

Riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) ska prata med ansvariga ministrar i regeringen om det är möjligt att återigen undersöka möjligheten att få till lagar som täcker användningen av drogen spice.

 

Elin Lundgren, som sitter i justitieutskottet, säger att regeringen tidigare tittat på om det går att familjeklassa liknande preparat och på så sätt få all spice olaglig.

 

– Då var det en del tunga remissinstanser som Folkhälsoinstitutet och Tullverket som inte trodde på idén.

 

Elin Lundgrens initiativ kommer efter det möte som hon hade med Gävlepolisen angående spiceanvändningen i staden. Med på mötet var dessutom riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C), också han från Gävleborgs län.

 

Enligt Lundgren berättade polisen att spicieanvändningen varit på uppgång flera år i Gävle.

 

– Just nu finns det en form här som är väldigt svårdoserad, säger Elin Lundgren apropå fallen med personer som akut hamnat under vård efter att ha rökt spice.

 

På mötet pratade man också om samarbete mellan socialen och polisen för att komma åt problematiken.

 

– Drogproblematiken är ett samhällsproblem som inte polisen kan lösa själva. Men man löser inte det bara med mera samarbete, arbetet måste börja redan i skolan.

 

– Jag ska också ha ett möte med drogsamordnaren Johnny Gustafsson för att höra hur han ser på saken.

 

Conny Svensson

Åter Innehåll
———————————–

 

Ny överdos av spice i Gävle

En 30-årig kvinna fördes sent på torsdagskvällen i svåra kramper till akuten.

 

Allt pekar på att hon precis rökt av det kraftfulla spice som är på vift i Gävle.

 

Ambulans larmades vid 23.15 till en lägenhet på Norra köpmangatan. I bostaden påträffade de en medvetslös kvinna som krampade.

 

Sjukvårdarna förde henne snabbt till Gävle sjukhus för vård. I lägenheten fanns också kvinnans sambo, en 36-årig man. Även han var kraftigt drogpåverkad. Han behövde dock inte uppsöka 1 sjukvård – utan omhändertogs i stället av polisen.

 

Det är han som uppger att de båda rökt spice.

 

36-åringen befann sig under den efterföljande natten i arresten där han under uppsikt sov ruset av sig.

 

Både mannen och kvinnan är välkända av polisen sedan tidigare, inte minst för drogrelaterad brottslighet. De misstänks nu för brott mot narkotikalagstiftningen.

 

Jacob Hilding

Åter Innehåll
———————————–

 

Brynäsfansens gåva till Kenya

 

Brynäskläder

 

GÄVLE 72 tröjor, 32 kepsar och fyra uppsättningar babymössor, bodies och nappflaskor tar Viktor Alner med sig Kenya på torsdag. Det är Brynäsfansens gåva till barnhemmet i Komotobo.

-Känns jättekul, säger han.

 

Många har skänkt kläder, andra pengar. Alltihop är en del av Brynäs samarbete med Unicef.

-Tanken är att Komotobo ska fyllas med Brynäsgrejer. Svenskarna på plats vet, men barnen har ingen aning om att vi kommer med Brynäsgrejer. Det blir en överraskning, säger Viktor Alner.

 

Klubben och shopen har stöttat, men även privatpersoner. En symbolisk tröja med namnet Komotobo på ryggen och alla spelarnas autografer på finns också med i packningen. Den ska hängas upp på barnhemmet.

 

Sammanlagt 34 barn i åldrarna 0-13 bor på barnhemmet i Komotobo. Många av dem är föräldralösa. Andra skyddas mot exempelvis könsstympning.

 

-Senast förra veckan tog de emot en flicka, vars pappa ville mörda henne eftersom hon är albino, säger Viktor Alner som pluggar till socionom.

 

För honom blir resan samtidigt lite av ett studiebesök. Med sig har han fyra personer, bland annat ett kamerateam som ska dokumentera resan. Tre veckor ska de vara borta.

 

-Det ska bli jättekul. Vi har ju planerat det här i sex månader och har fått in mycket mer grejer än vi trott. Nu är mardrömmen att väskan tappas bort på vägen.

 

Angelica Ränttilä

Åter Innehåll

———————————–

Vinylen långt ifrån utdöd

Vinylskiva

■ Vinylskivor upplever en renässans i Strobritannien. Försäljningen i år ser ut att bli den högsta på nästan två årtionden, visar siffror från skivbranschen. Hittills i år har nästan 800 ooo vinylalbum sålts, redan fler än under hela 2013. Försäljningen var som sämst 2007 med 205 000 skivor.

 

Åter Innehåll

———–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-10-20 för Gävledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top