Nekrolog – Carina Portnow av Björn Widegren (gm Staffan Skott)

GEFLE DAGBLAD 2012-12-05 Sida 22  –  Sektion: KULTUR 

Författare: Björn Widegren

 

 

Carina Portnow är död. Gävles alldeles egna primadonna som fascinerat och glatt så många under så många år är borta. Hon avled i förra veckan i sviterna av en stroke. Björn Widegren minns operettens Leading Lady.

Bomben_och_Carina0004   Bertil Bomben Carlbaum och Carita Portnow.

När jag för fyrtio år sen berättade för släkt, vänner och bekanta att jag (Björn Widegren) skulle flytta till Gävle fick jag uppmuntrande tillrop: Vad kul, där finns ju Gefle Lyriska! Ja, Brynäs också förstås .Men först kom Gefle Lyriska… Inte bara här i Gävle utan runt om i landet talade man – lyriskt (!) – om CarinaBomben och Lars Sigvard. Och allra mest om Carina, den vackra operaaktrisen med det glada skrattet. 

Man talade om “Cirkusprinsessan” och “Lilla Helgonet“, om “Czardasfurstinnan” och om “Violen från Montmartre” och “Vita Hästen” och allt vad det var. Det var operetternas värld, det var glädje och fest, glitter och glamour. På Gävle teater, i Folkets hus, ute i landet. Varför i all världen skulle man skämmas för att ta till sig den världen? Sena tiders barn, märker jag, förstår inte riktigt det där. Glitter och glamour i en värld som svälter? Finns inte i de där hyllade operetterna en förlegad kvinnosyn? säger man också lite anklagande. För att sen med ytterligare moraliskt darr på stämman tillägga: Och är inte hela den där världen förljugen?! Kanske det, svarar då vi operettfrälsta, med ett leende i mjugg. 

 

För vi är romantiker och kan gå in i den där världen, älska den, skratta åt den och också gråta med den. Just för att vi vet att världen utanför inte är sån, utan snarare kall, lite bitter och trumpen, gör vi det. Men vi förlorar oss inte i denna operettens värld när vi flyr för ett par timmars verklighetsflykt bland grevar och grevinnor. Vi vet att guld och glitter, fest och glädje också får – och ska! – finnas i kulturen. Konsten kan, men behöver inte, spegla livet. Dock är varje konstverk alltid en del av livet. 

 

Carina Portnow var en kulturens primadonna. Operettens Leading Lady som också hade en ådra för revyn. Med självklarhet och grandezza intog hon scenen. 

 

Jag lärde känna henne en hel del under åren efter min ankomst till Gävle, lade märke till hennes hängivenhet och aldrig sinande engagemang. Hennes glädje, hennes ben-hårda tro på att den konstform hon vigt sitt liv åt var värd att slåss för. En insats som också uppmärksammades med ett kulturpris, ett av Gävles mest välförtjänta. Och hon gladde andra, kanske den förnämsta egenskap vi människor kan ha. Jo, det var så det var: Hon kom med festen och glädjen till vårt prosaiska Gävle. Och Gud vad vi behövde det! 

 

” Carina Portnow var en kulturens primadonna. Operettens Leading Lady som också hade en ådra för revyn. Med självklarhet och grandezza intog hon scenen.  

 

Björn Widegren

   ****************************************

ARBETARBLADET 2012-12-05 Sida 19  –  Sektion: släkt& vänner

Gävles operettprimadonna Carina Portnow har avlidit 88 år gammal.

Carina Portnow föddes i Jönköping 1924. Hon var 14 år när hon började studera piano vid Musikhögskolan i Stockholm. 

Efter operastudier debuterade hon 1946 som Nattens drottning i “Trollflöjten” på Stockholmsoperan. På rollen som Adèle i “Läderlappen” vid Oscarsteatern 1947 följde engagemang vid en rad olika teatrar med turnéer i Sverige och Danmark. Hon medverkade senare också i Hagge Geigerts nyårsrevy. 

 

1952 var Carina Portnow gästartist vid en fest hos GGIK i Gävle, där hon träffade Bertil “Bomben” Carlbaum, på den tiden hockeyspelare i klubben. Paret gifte sig 1954

 

I början av 1960-talet grundade Carina Portnow Gefle Lyriska Teater, där också Bertil var engagerad. Tillsammans med övriga i ensemblen, med bland andra William Lind och Lars Sigvard, gjorde de 13 operettuppsättningar mellan 1963 och 1975. “Lilla Helgonet”, “Czardasfurstinnan”, “Vita Hästen”, “Grevinnan Maritza” och “Can Can” var några av föreställningarna som sattes upp på Gävle teater och Folkets Hus. 1972 fick Carina Portnow Gävle kommuns kulturpris för sitt arbete med Gefle Lyriska Teater. 

 

Carina Portnow arbetade också som musiklärare samt sång- och talpedagog. 

 

Närmast anhöriga är maken Bertil och sonen Frank med familj

 

Se även:


Public. 2016-05-04 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top