TONY HÅKANSSON –vem är du?

 

 

—————

 

Här kommer Tonys egen berättelse:

Jag föddes 1944 på BB i Gävle. Första bebisåren tillbringade jag i  gamla 2;a Andersberg, från Hedesundavägen tog man av vid missionshuset.

 

 

Vi badade i Sälgsjön. Därinne bland fyra, fem hus och en bondgård hade farmor, Maria Håkansson, senare gift Lindgren, typografArbetarbladet, ett hus. Mor Sylva, farsan Bengt och jag bodde i litet gårdshus med lågt till tak. En kallvattenkran, vedspis och dass till vänster ute på gården. Inne i rummet hörde och kände vi häst från grannens, bondens stall. Sonen Sigvard Johansson var min bäste kompis. Att få sitta med vid deras köksbord var helmysigt. Och så körde vi hästen. Där dagens bostadsområde Andersberg ligger hade vi vår stora skog med hemlig egen skidbacke och en äventyrens lekplats, då var allt grönt, skog, ängar och åkrar och potatisland.

 

Mina föräldrar arbetade på Ångväveriet och jag höll till i kvarteren där ganska mycket.

 

Jag bodde mitt emot Pottan varför jag började i Södra skolan, klass 1 – 4 och föräldrarna flyttade till Vendelsgatan på söder, tvärgata till Fleminggatan

 

   Södra skolan

 

Senare började jag cykla till Solängsskolan och familjen flyttade till Brunnsgatan vid Södermalmstorg.

 

  Solängsskolan

 

När jag tog mig till Borgarskolan hängde mor och far med till Hantverkargatan. Sedan spreds våra vägar.

 

  Borgarskolan

 

——————

Tony fick Gävle stads kulturpris  i en ceremoni på Teatern. Han lämnade sedan Gävle och kom aldrig mer riktigt tilbaka. Fick jobb på SIDA och hamnade i Afrika som första biståndsjobb. Blev avtackad av kejsaren när han hade avslutat projektet och har sedan snurrat Jorden runt. Han var även   storviltsjägare under perioder (se fotot med krokodilen). 

 

Tony berättar vidare:

Jag drog till Stockholm och Afrika och föräldrarna flyttade till Stockholm. Därefter återvände jag till Sverige men jag kom väl egentligen aldrig riktigt hem igen och har inte gjort så ännu.

 

Under skolårens sommarlov fanns jag mest på Iggön i sommarstugan. Jag var fågelskådare i Gävle, såg den första dvärgmåsen i länet och bild fanns i Gävle dagblad. Naturrutans Sven Löfman var jag god vän med. En skolkamrat, Laila Broden ringde häromåret och hade flyttat tillbaka till Gävle och sa att Cirkeln var sluten efter hennes utflykter och tyckte jag skulle byta upp mig till Gävle men så blev det inte, jag drog utomlands. Laila lämnade själv Gävle och tyckte visst inte riktigt om staden som den nu är? 

 

Jag har även ägnat mig åt viltvård. När en vinter var som värst och rådjuren svalt på grund av den djupa snön på Norrlandet hade jag kontakt med jaktvårdskonsulenten Bagge vid Svenska Jägareförbundet så han ordnade skyfflar. Efter att  jag pratade med rektor så  fixade kommunen  bussar  så  hela skolan fick ledigt för att åka till Norrlandet med termosdricka och macka och gräva ned oss till marken så rådjuren kom åt att äta. Det stod i tidningen. Mycket lärde jag mig med Gävles scoutkår i St Ansgarshuset. Skolans vinterlov var höjdare, då åkte vi till fjällen med gympamagistern som var en mycket schysst herre.

 

På höstarna fick jag vara med och jaga. Jag sköt min första älg i Oppala norr om Mårdäng, där tittade jag ofta på fågel.

Tony Håkansson

Se även detta:

 

Ni som gillar Gävlesonen Tonys alster eller känner honom sedan tidigare skall veta att har  precis gett ut en ny bok med Titeln “Trofé”

Läs Tonys egna ord:  Jag har alltid tyckt att ordet trofé används alldeles för smalt. Ordet innehåller så många fler nyanser än vad ordet oftast innebär för de flesta, nämligen en negativ betydelse kring tjuvjakt och jakt  i galen bemärkelse. Så jag satte ihop nyanser och frågade vad mer kan ordet betyda? Kollade med språkvetare utomlands och överallt är innebörden smal. Skriv en bok vad du sagt till mig så skall jag översätta den sa en gosse. Så jag skrev boken. Den har 200 sidor men bara 20 textsidor och 180 bilder på temat trofé från världen över. Det tog ett arbetsliv att få ihop till dom bilderna kring ordet trofé, bara det är en anmärkningsvärd insats tycker folk. Alla fotografier är alltså mina och geografiskt från hela världen. Bilderna är ganska schysst fotografi tycker jag. Ser dina bokrader och rutor så därför får du de här raderna som du kanske stoppar i Pelle på direkten och så är det med det i så fall………………Mvh Tony Håkansson

 

Gå till Gävledragets startsida!

——–

Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2016-03-15 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website