Mässingstjuvar slog till mot Almagrundet två gånger om – stal “oersättliga” föremål

 

Mats betraktar skadegörelsen

 

 

 

 

 

 

Publ. i GD 19/8 2016.

Fler foton finns i länken ovan…

 

 

Brytmärken på dörren vittnar om tjuvarnas framfart på det renoverade fyrskeppet. Flera föremål är 120 år gamla och går inte att ersätta, säger Mats Wiberg, ordförande i Almagrundets vänner.

 

– De har skruvat bort tolv vingmuttrar i mässing från ventilerna. De var i original och har alltså funnits med sedan skeppet byggdes år 1896, säger Mats Wiberg.

 

I den meningen är de oersättliga, menar han. Enligt Pelle Karlsson kan det överhuvudtaget bli svårt att hitta vingmuttrar som passar bultarna.

 

– Den typen av gänga tillverkas inte idag. Vi får kanske kolla med någon gammal bonde om han har några muttrar liggande någonstans, säger Pelle Karlsson som också är engagerad i föreningen Almagrundets vänner.

 

Under natten till fredagen bröt sig någon in i mässen på skeppet genom att bryta upp dörren. Stöldgodset blev fler föremål i mässing, bland annat ljusstakar.

 

Föremålen har ett högt kulturhistoriskt värde medan själva mässingen bara är värd några hundralappar, tror Pelle Karlsson.

– Mer än 200 kronor får de inte, säger han.

 

 

Det var Brodins skeppsvarv i Gävle som byggde fyrskeppet vars funktion blev att varna för det så kallade Almagrundet i Stockholms skärgård. Efter att skeppet tagits ur bruk har det köpts och renoverats av Knut Borg i Västerås.

 

Både han och föreningen Almagrundets vänner har under lång tid ansträngt sig för att få skeppet att återvända “hem” till Gävle. Ifjol fick de sin vilja igenom och nu ligger skeppet vid Norra Skeppsbron på en kajplats som kommunen har upplåtit.

 

Hur är det med inbrottssäkerheten?

– Det finns ett larm som gick i natt, men vaktbolaget hann inte fram i tid. Nu ska vi komplettera med en kamera, säger Mats Wiberg.

 

Läs mer:  Almagrundet kommer hem till Gävle

Läs mer:  Gävle kan glömma Almagrundet

 

Erik Wikström (text och foton)

Gå till Startsidan!

Då jag själv har varit mycket engagerad i detta har jag denna gång gått ifrån min vana att göra ett utdrag – hela artikeln har jag alltså lånat av Erik Wikström och GD.

—–

Publ. 2016-08-19 av LisseLotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top