Kod på gravsten berättar om den döde

OR-KODER

(Ofta när jag går på Gävles kyrkogårdar och tänker tillbaka på Gävles historia så fantiserar jag ofta vilken historia som döljer sig bakom dessa gravstenars namn. Tänk om vi i framtiden börjar att utnyttja denna möjlighet och kan få liten sammanfattning om gravens berättelse.

Lisse-Lotte Danielson)

—————

BEGRAVNING (TT) En liten streckkodgravstenen kan läsas av din mobiltelefon och länka till en minnessida om den avlidne. Tjänsten finns redan i Sverige, men har inte fått sitt genombrott ännu.

 

Det är inte mycket som får plats på en gravsten. Namn, årtal och några ord. Men nu lanserar Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) en modern tjänst för att hjälpa kyrkogårdsbesökare.

 

Tjänsten byggs runt en QR-kod, det vill säga en kvadratisk streckkod som kan läsas av en smart telefon och ofta finns på till exempel biljetter.

 

Koden sätts på en bricka som fästs på gravstenen.

Man skannar koden med mobilen, och länkas till exempelvis en minnessida eller ett fotocollage.

-Döden har på många sätt flyttats till nätet. Vi tror att man kan förknippa det med gravstenen, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör i SBF, som arrangerar drygt hälften av Sveriges begravningar.

 

QR-koder på gravstenar finns sedan flera år i Norge. SBF har väntat på en bättre teknisk lösning, som nu är på plats.

 

Kooperativa Fonus, som står för ungefär var tredje begravning, erbjuder också tjänsten.

 

– Det har varit mindre efterfrågan än vi trodde. Begravningsbranschen styrs av traditioner. Men vi har heller inte marknadsför tjänsten så mycket, säger; Peter Göransson, informationschef på Fonus.

Micke Larsson/TT

———–

Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2015-11-13 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top