Nils Axelsson, från Furuviksbarn till TV

Visas på SVT2, lördag 14 november, 19.10.

 

Nils Axelsson är gammalt Fuuviksbarn och fostrad på Helges All-stars av Johan Jämtberg. Två klassiska Gävle-institutioner för blivande artister. Till en början var det främst musik han ville hålla på med. Som 15-åring deltog han 2008 i Lilla Melodifestivalen med egna låten “När kommer min dag“. Och det var ungefär då vi senast kunde läsa om honom i Gefle Dagblad.

– Det har varit händelserika, givande, lärorika och spännande år sedan dess. Det är sällan jag har fritid, för jag blir lätt rastlös. Det händer att jag ska vara på fyra ställen samma dag. Men det är kul, för jag gör det jag brinner för.

 

2009 flyttade han från uppväxtens Hedesunda till Stockholm för att börja på låtskrivarutbildningen på musikgymnasiet Rytmus. Efter studenten följde ett sabbatsår och sedan en period med “tre-fyra jobb samtidigt”. Då upptäckte Nils Axelsson att fanns en musikallinjedansskolan Base 23.

– Först tänkte jag att jag inte skulle komma in, då jag inte dansat så mycket förr, men mamma sa: “sök så kanske du får feedback i alla fall”. Så kom jag in, vilket var en big surprise.

 

Nils Axelsson tänker sig ett liv som allround-artist och därmed kunna behärska allt: dans, teater, film, musikal och musik, för att lättare kunna få jobb.

 

När GD når Nils Axelsson är han mitt uppe i generalrepetitionerna av Satans demokrati. På beskrivningen låter det som en förhöjd form av Spökhuset i Furuviksparken. Besökarna går runt i ett kontorskomplex på 3 500 kvadratmeter med 150 rum i Sickla, i en interaktiv vandringsutställning eller teater- och konstupplevelse. Föreställningen ges mellan fredag 13 november till och med nyårsafton.

 

På lördag visas dansföreställningen “Den unga drottningen” på SVT 2. Den bygger på Drottning Kristinas liv. Hon blev drottning som sexåring år 1632. Detta är en moderniserad variant där flera dansstilar ingår så som: jazz, street och balett, men med en tydlig röd tråd. Nils Axelsson spelar bland annat en soldat i det trettioåriga kriget och en präst.

 

Urpremiär för “Drottning Kristinas danser – en föreställning framför silvertronen”, som tv-sändningen bygger på, var i oktober förra året. Nils Axelsson och andra elever från Base 23 dansade på Kungliga slottet i Rikssalen, där kungen och drottningen var gäster. Kungaparet tyckte så mycket om det hela att de i mars tog med sig tolv av dansarna, däribland Nils Axelsson, till ett statsbesök i Finland, där Finlands president fanns i publiken. Den 29 november är det dags att ta föreställningen utomlands igen, denna gång till Paris, med en förstärkning på ytterligare åtta dansare.

– Det blev succé, så under sommaren och hösten har SVT spelat in oss.

 

Nils tar examen från Base 23 lagom till sommaren 2016 efter en slutproduktion han ännu inte vet vilken det blir. Han kommer gå på så många auditions och castings han kan under våren för att inte gå arbetslös. Annars har han en dröm om att vara med i en helt ny musikal.

Nils Palmeby

 

Förutom att Niklas Axelsson har varit med i Furuviksbanen har jag även tidigare publicerat I´ll Be there therefrån 2012 i Gavledraget.com.

—————-

Publ. 2015-11-13 av Lisse-Lotte Danielson fr Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website