Insändare, välja block – använd hjärtat/hjärnan

 

PUBLICERAT I ARBETARBLADET 2014-12-11

INSÄNDARE –  Använd hjärna och hjärta när du ska välja två av tre!

 

3-val

Hur ska vi välja mellan de tre blocken i nyvalet?

 

En mycket bra liknelse gör Jan Tullberg, ekonomidocent på Handelshögskolan:

Det är ett trilemma av samma typ som följande tre önskemål för en bostad: Den ska vara rymlig, den ska ha ett centralt läge och den ska ha ett rimligt pris. Det går inte att nå alla tre målen samtidigt utan bara två. Frågan är vilka två man ska välja och vilken som blir det tredje mål som får stå tillbaka.”

 

På samma sätt kan man förenkla valkriterierna vi väljare ska ta ställning till i mars: Välfärd, sysselsättning och invandring.

 

Det rödgröna blocket vill minska sysselsättningen för att kunna få välfärd och invandring (i budgetpropositionen: “De skatteförslag som lämnas och aviseras i denna proposition kommer att bidra till att sysselsättningen och BNP dämpas”).

 

De “oranga” (Alliansen) vill minska välfärden för att få sysselsättning och invandring då de nödvändiga skattesänkningarna för jobbens skull förhindrar omedelbara satsningar på skola, vård och alla andra gemensamma inrättningar som är i kris.

 

De “blågula” (SD) vill minska invandringen för att få välfärd och sysselsättning genom att tillämpa regelverk och konventioner för asyl-, anhörig- och arbetskraftsinvandring såsom övriga länder i Europa gör.

 

Då det tyvärr är utopi att få alla tre kriterierna så har alltså blocken valt bort ett av dem.

 

Som någon klok människa definierade politik så är det att prioritera och fördela resurserna. Vad som är rätt eller fel finns inget facit på utan är enbart “tycke och smak”.

 

Vi väljare måste då lita på vårt hjärta och vår hjärna när vi ska lägga partilappen i valkuvertet. Hoppas denna lathund gör valet lättare för dig!

Kloker

——-

 

PUBLICERAT I GD 2014-12-11

INSÄNDARE – Skydda bocken i helgen!

 

Ulf_Bodell_bocken

 

Nu är det snart lucia igen. Då är det dags att ordna med förstärkt bevakning av Gävles stolthet julbocken. För guds skull, och för alla Gävlebarns skull, se till att skydda den inför veckoslutet, när alla fyllon och “knäppgökar” är ute på stan. Den får bara inte brinna i år igen-

 

Det räcker inte med taxistolpen, det måste vara många människor som fungerar som skydd, särskilt på nätterna mellan fredag-lördag och lördag-söndag. Sedan måste den fortsättningsvis skyddas över jul och nyår. Ska det vara så jäkla svårt?

 

Det finns säkert många frivilliga som är beredda att ställa upp.

Hasse

 

————

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson  2014-12-11 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top