Nobelfesten 2014 i Blå Hallen.

 

Pampigt på  Festernas fest.

Publ i GD och Arbetarbladet den 11 dec. 2014.

 

Blå-hallen

 

Flådiga utstyrslar, hyllningstal och en naken man.

Nobelprisutdelningen var traditionsenlig på alla sätt och vis.

 

På banketten på Stadshuset fick gästerna sedan värma sig med blomkålssoppa.

 

De kungliga gästerna utmärkte sig med kreationer som väl ackompanjerade Konserthusets och Stadshusets färggranna blomsterdekorationer.

 

Kronprinsessan Victoria kom i en elegant röd klänning. Runt halsen hängde samma smycke, ett diamantkors, som drottning Silvia bar 1976. Prisutdelningarna bjöd på hyllningar, tacktal och eleganta bugningar.

 

Den på senare år återkommande företeelsen av nakenprotester mot Kinas regim i samband med Nobelfesten höll också i sig. En man greps utanför Konserthuset, misstänkt för förargelseväckande beteende.

-Det var en snäll och naken man, sade Annie Hult, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Mannen släpptes senare – då påklädd.

 

För många av de medverkande vid utdelningarna väntade sedan transport till Stadshuset där 1250 gäster lämnade snålblåst och decembermörker bakom sig och klev in i Blå hallen.

 

Till skillnad från förra året var alla kungabarnen på plats. Prins Carl Philip fick sitta bredvid sin Sofia Hellqvist, eftersom de är förlovade, och prinsessan Madeleine fick för första gängen gå på Nobelfest med sin man Christopher 0’Neil. Madeleines klänning, av svenske designern Fadi el Khoury, vägde för övrigt 15 kilo.

 

Kungliga baletten stod för underhållningen före förrätten, då det dansades i trappen, i sig en utmaning.

-Rummet i sig är fantastiskt, men det är en begränsad dansyta, sade balettchefen Johannes Öhman.

 

Statsminister Stefan Löfven riskerade inte så mycket käbbel vid honnörsbordet, eftersom ingen partiledare från oppositionen satt där. Han hade i stället möjligheten att samtala med kungligheter, ministrar, pristagare och deras familjer.

 

De fick hugga in på menyn (hemlig in i det sista), som i år bestod av bland annat förrätten blomkålssoppa med terrin på kungskrabba.

 

Kocken Klas Lindberg, som tillsammans med Daniel Roos är ansvarig för maten, säger att han lade stor vikt på att den skulle kännas värmande i decembermörkret.

-Jag vet själv att man vid stora middagar ofta är ganska hungrig i början. Så då är det viktigt att man får en ganska hjärtlig förrätt som mättar ordentligt, sade Klas Lindberg.

 

Till varmrätt serverades kronhjortsfilé och saffrans-pannacotta. Det svenska inslaget bestod bland annat av gotländska salmbär (blåhallon) som kockarna gjort mousse och sorbet av.

 

Klas Lindborg och Daniel Roos arbetade inte ensamma totalt har 43 kockar lagat mat i fyra dagar.

 

Maria Boonchon äger ett litet snabbmatställe mittemot Stadshuset. Medan kungligheter och andra gäster anlände wokade hon åt hungriga turister, poliser och andra. Några Nobelgäster tog det säkra för det osäkra:

-Jag har nog haft ett 20- tal frackar och långklänningar här före festen. De behövde lite i magen, sade Maria Boonchon.

(TT)

 

2014 Isamu Akasaki;
Hiroshi Amano;
Shuji Nakamura
Eric Betzig;
Stefan Hell;
William Moerner
John O’Keefe;
May-Britt Moser;
Edvard Moser
Patrick Modiano Malala Yousafzai;
Kailash Satyarthi
Jean Tirole
År Fysik Kemi Fysiologi
eller medicin
Litteratur Fred Ekonomi

————

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-12-11 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top