INSÄND: SKYSKRAPA, FASCISM, ÄPPELTRÄD

 

Skiss av skyskrapan

 

Public i GD 2015-01-10

INSÄNDARE – Om skyskrapan brinner

 

Skyskrapan brinner! På grund av felaktigt installerad el och sprinklersystem börjar byggnaden brinna på invigningsdagen. På byggnadens översta våning finns en pampig bankettsal där invigningsfesten hålls. Det är där och då det tar eld.

– Äsch, det är bara en gammal amerikansk katastroffilm.

 

Men om det var på riktigt?

– Då är det väl bara att se i till att elen och sprinkler- systemet installeras efter alla regler, så händer inga sådana olyckor.

 

Fast det har ju hänt på riktigt. Hur var det med branden i Tjetjeniens huvudstad Groznyj 2013, i en 40-våningars skyskrapa, invigd med pompa och ståt av landets president två år tidigare?

 

Flera hundra poliser och brandmän måste engageras, och det visade sig att den lokala brandkåren inte var utrustad för att släcka bränder på så hög höjd.

 

Och en våldsam brand bröt ut på den 67: e våningen i en av Moskvas högsta byggnader och spred sig till våningarna under. Det hände 2012. Räddningshelikoptrar vattenbombade för att släcka lågorna på 250 meters höjd. 20 enheter från Moskvas brandförsvar deltog i släckningen. Skyskrapan var tänkt att bli 93 våningar hög och var ännu inte färdigbyggd, men de första 10 våningarnavar redan i bruk som kontor.

 

  • Jamen, i Tjetjenien och Ryssland har de kanske inte lika stränga byggnormer och säkerhets bestämmelser som hos oss.

 

Hur var det med branden på 20:e våningen på Manhattan för ett år sedan? En del av de boende kunde inte ta sig ut. NewYork är fullt av skskrapor så där hade man både utrustning och rutin. Därför kunde det ha gått värre. Bara en dog och en skadades allvarligt.

 

Och 2007 brann det i en tom skyskrapa vid området GroundZero, kvarteret som ödelades av terrordådet i New York den 11 september 2001.

 

Det här inträffade när byggnadsställningar fattade eld i en tidigare bankbyggnad. Skyskrapan var under återuppförande efter att ha rivits efter terrorattackerna 2001. Mot denna bakgrund torde säkerhetsbestämmelser och säkerhetstänkande ha varit på topp. Men två brandmän omkom under släckningsarbetet.

 

Nu tänker man i Gävle kommun på fullt alvar undersöka möjligheterna att bygga en 30 våningars skrapa på Söder, granne med Gamla Gefle småskaliga miljö. I Gävle kallas 10-12-våningsbyggnader för höghus. Det handlar alltså om tre sådana, staplade på varandra.

 

Är brandkåren underrättad? Har våra brandmän utrustning och utbildning för att släcka bränder halvvägs mot himlen? Vad kan de bättre än kollegerna i New York, där ju två omkom i arbetet?

 

Hur många räddningshelikoptrar och mänskliga brandförsvarsenheter har vi att tillgå? Och vem vill flytta in i en sådan byggnad utan att vara säker på att svaren på dessa och liknande frågor är positiva?

 

Barbro Sollbe

Se även

—————

 

Public i GD 10/1 2015

INSÄNDARE – Bra, Larz!

 

Larz Gustafsson

 

Den 29 december läste jag Larz Gustafssons insändare om användningen av orden fascism och fascist. Jag läste med gillande dessa rader som redogjorde för vad det fascistiska partiet i Italien under ledning av Benito Mussolini stod för.

 

Om man lite till mans kände till det Larz Gustafsson enkelt och klart redovisade skulle man inte i tid och otid tillvita politiska motståndare eller enskilda personer det kränkande omdömet att de är fascister.

 

SD hamnar ofta i skottgluggen, trots att partiets program ingalunda överensstämmer med det som fascistpartiet i Italien hade under åren 1925-1943. Man ska undvika att bära falskt vittnesbörd även när man ogillar någons idéer.

 

Jag som skriver detta vill avsluta med att säga att jag inte har röstat på SD, men rätt ska vara rätt.

 

Kolbjörn Wilcke, Gävle

Se även:

——–

 

INSÄNDARE – Köp tillbaka Sofiaparken och skydda äppelträdet

 

Äppelträdet 2006

 

Enligt vad jag har hört är Sofiaparken såld till en privatperson. Hur har det gått till? Är det bara att prata med någon inom kommunen för den som vill köpa en park? Eller är det kommunen som har bjudit ut parken och hur många var i så fall intesserade av att köpa?

 

Köparen har planer på att bygga sju dyra radhus där om nu inte de förtroendevalda i kommunen lyssnar på den stora opinion som vill bevara området.

 

Enligt parkvänner som vaktar där sedan maj förra året finns också Sveriges största äppelträd där. Trädet har uppmärksammats i hela landet och i många andra länder. Det är bara ett fåtal äppelträd i världen som är av samma storlek som det friska och unika trädet i Sofiaparken. De som vaktar vill att området förblir tillgängligt för allmänheten.

 

När Vallbacksskolan blir klar i höst kommer det tillsammans med Montessoriskolan och förskolan att finnas 700-800 barn och elever i parkens närhet. Det är också många som bor i närområdet som besöker parken dagligen.

 

Äppelträdet borde ha skyddsklassats för länge sedan och som kommuninvånare kräver jat att de som har skött försäljningen av parken talar om hur det har fått till, från första kontakten med köparen tills köpet blev klart.

 

Har ni inom kommunledningen någon som helst respekt för natur och alla tusentals människor om vill bevara parkområdet så ändrar ni er och inser att det var fel att sälja parken. Så köp tillbaka marken och se till att det oersättliga äppelträdet blir skyddsklassat!

Deltidsstadsbo

Se även:

—–

Public av Lisse-Lotte Danielson 2015-01-10 för Gavledraget.com

—–

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top