Gör IT och programmering till kärnämnen i skolan

 

I Arbetarbladet 7/6 2016 står en artikel skriven som INSÄNDARE av Sofia Gerstenfeld och Carola Lissel. Jag blir glad när jag läser den för det är någonting som jag tror ligger helt rätt i tiden.

 

Till Digitaliseringsministern: Så gör du Gävleborg mer digitalt.

 

Rapporter varnar för att Sverige halkar efter i digitaliseringen. 

Här är deras bästa tips för att stärka digitaliseringen av Sverige:

 

1. Skapa förutsättningar för ett papperslöst samhälle. Exempel: Avskaffa lagens krav på fysiska kvitton och gör digitala lönebesked obligatoriska.

 

2. Lagstifta om krav på elektroniska fakturor, både för mottagare och avsändare. Här finns mycket att tjäna, såväl ekonomiskt som hållbarhetsmässigt.

 

3. Inför krav på digitala brevlådor för varje medborgare i Sverige. Redan i dag finns en tydlig utveckling i den riktningen.

 

4. Skapa en mer kostnadseffektiv välfärd genom att automatisera administrativa processer. I dag använder exempelvis en läkare mindre än en tredjedel av sin tid med patienter.

 

5. Inför ett nationellt digitaliseringsindex. På så vis kan vi mäta hur snabbt verksamheter digitaliseras, både i privat och i offentlig sektor.

6. Gör IT och programmering till kärnämnen i grundskolan. Svenska elever behöver få ett ökat intresse för yrken med digital kompetens, och Sverige behöver se till att ha tillräcklig arbetskraft med rätt kunskaper i framtiden.

 

7. Finna sätt att främja innovation och utveckling så att teknikintensiva bolag kan hitta sina medarbetare i Sverige. Vi har inte råd att förlora sådana jobb.

 

8. Gör systemlösningar till en del av utbildningarna för ekonomer, jurister och ingenjörer. Nyutbildade akademiker måste ha god kunskap om de system som används på marknaden.

Vi välkomnar att regeringen ser behovet av att öka takten i digitaliseringen och tillsätter en minister med det uppdraget. Nu ser vi fram emot att arbeta tillsammans för att Sverige och Gävleborg ska vara ledande även i framtiden.

 

 

Sofia Gerstenfeld  – vd Visma Enterprise

Carola Lissel  – vd Visma Software


Publ. 17/6 2016 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website