Det lackar mot jul i Gävle – Torbjörn Brunzell

 

…….Men någon julstämning kan man inte ana eller se när man rör sej ute.

 

Litet julstämning finns det allt om jag lånar  Helena Waldemarssons underbara foto nedan.

 

Frånvaron av snön är nog en starkt bidragande orsak kan jag tänka mig. Visserligen står en gran med lite belysning på torget, över både Nygatan och Drottninggatan hänger juldekorationer. Men när det bara är grått och trist skapar de ingen stämning. Hos mig i alla fall…

 

Östra Drottninggatan, Gävle

 

Nu är jag ingen större älskare av vinter och snö, men någon decimeter och ca -5 kan jag leva med, på julafton kan det gärna få snöa, stora flingor- ”lappvantar”- som vi sa förut. Det tror jag alla är med på, det skapar en tyst och mysig miljö, särskilt om man är inne i värmen med glögg och pepparkakor och slipper vara ute och skotta snö, som vintern ni hade 1998 i Gävle…

 

  Lappvantar          

(Fotograf är Lena Åhgren)

 

 

 

Men .. även 2010 och 2012 var jag med om något liknande i Haninge, då fick jag hjälpa två grannar att komma utanför dörren.

 

En morgon kunde jag inte ta mej till jobbet, inga bussar eller pendeltåg gick, det var bara att stanna hemma.

 

Sedan rasade  snön från taket, vi såg inte ut genom fönstren. Altanen fick vi byta ut då den säckat ihop.

 

Men som i Gävle 98 var det som sagt inte… Nej, lagom är bäst, av allting.

 

Något vinterkaos lär det inte bli, men kanske ett politiskt sådant. ska bli intressant att se hur det nya styret i Gävle kommer att fungera. En M-ledamot har redan hoppat av då han känner sig lurad av sina kollegor.

 

 

Tydligen en med lång erfarenhet ersätts nu av en oerfaren politiker.

 

Tänker inte orda så mycket om det. Än. De har ju inte – formellt – tagit över än och jag kan för lite om lokalpolitiken, nygammal i stan som jag är..

 

Något annat som jag stör mej på är det konstiga, eller krångliga biljettsystem som man har på bussarna, kortbetalning, månadskort, reskassa, och något jag uppskattar, gratis resor för 65+.

 

 

Men det borde gälla från till kl. 17.00 åtminstone. Vi pensionärer har faktiskt ärenden, läkarbesök, fotvård, tandläkartider efter kl. 15.00…

 

Van som jag är från 25 års pendlande i Stockholm är jag ju bortskämd med månadskort och reskassa- som man inte behöver säga till om, pengar dras ändå – man ser på displayen hur mycket man har kvar.

 

Det gör att påstigningen går snabbare, har varit med när det tagit 2-3 minuter för en resenär att betala för en biljett. Särskilt på linje 2…

 

Nu har jag inte bråttom, men andra kanske har tider att passa… Jag är väl lite skadad efter alla år i Stockholm, tempot är lite högre där..samtidigt som det finns en smidighet när det gäller köer till bussar, i de flesta fall på T-bana och pendel också..

 

Nej, nu får det vara bra för den här gången, det är ju söndag och lucia – inte för att jag sett någon, men ändå..

 

 

Vi hörs när vi syns, och vice versa..

Torbjörn Brunzell – Gävledragets lokalreporter

——–

Publ. 2015-12-13 av LisseLotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website