Gävle… växer och bygger.. – Torbjörn Brunzell

 

Ja, nog byggs det, och det behövs. Men debatten om hur och var är livlig ibland.


Parken vid Timmermansgatan, den bebyggs nu, trorts att det var protester i början.


Jag kan förstå de som bor i området, alla vill väl ha grönytorna bevarade, de är viktiga av flera skäl.


Å andra sidan, kommunen vill bygga i innerstaden också, S.Centralgatan är ett exempel, S Kungsgatan vid Fleminggatan ett annat..


Det som brukar ifrågasättas och diskuteras hårdast är arkitekturen, gäller kanske mest kontorshus. Det finns ett exempel på det på Drottninggatan.. fanns ju med i omröstningen av Gävles fulaste hus bl.a. Jag är heller ingen anhängare av det direkt, inte heller av påbyggnaden på Kvarnborgen faller mig på läppen.. Gävle Strand då.. tja, det är ju en sammanhållen stadsdel, så där går ju allt i samma stil.. De nya husen på Almvägen ser ju bra ut de också.  De ligger samlade och bildar en  egen enhet bland villorna. Men jag tycket om de gamla radhusen också!. Hade gärna bott där..

 

  Almvägen


Byggnation och arkitektur kan man diskutera hur länge som helst, trender och mode finns det i den branschen också. Det gäller för kommunens ansvariga att se hur de nya husen passar in i omgivningen. Och fatta beslut därefter.


Det finns ju bra exempel på det, Bogården, den fd. Pixfabriken är ett . På N. Kungsgatan, påbygganden av Gevaliapalatset, där har man bygggt på i en stil och material som gör att övergången blir integrerad och kvarteret får en jämn profil.

 

  Brf Bogården


Det är två exempel som man ser, men ändå inte. I mitt tycke bra arkitektur där man verligen tänkt till. Nu låter jag kanske som en expert, men det är jag inte. Men intresserad är jag! 

 

Det beror på att jag i mitt arbete kommit i kontakt med arkitekter, läst en del i ämnet, stadsplanering och rivningen av Klara i Stockholm och annan Stockholmania, har också varit trycksakansvarig åt Stadsbyggnadskontoret. Jag har även hanterat tävlingsbidrag när det gällt ombyggnad av Slussen och Stadsbibliotekt i Stockholm ( 1200 förslag!) så en viss insikt har jag, om jag får säga det själv.

  Läkerolfabriken

 


Min personliga favoritperiod när det gäller arkitektur är nog funkisen, Wallander, Lallerstedt, Asplund, Lewerentz.. Men även sekelskift 1800-1900… Ferdinand Boberg  hör ju hemma där, med Centralpalatset, brandstationen.. osäker på Dala – och Gevaliaplatset, men de går i samma stil.

När vi går runt i Gävle – eller cyklar- stanna upp och titta på husen, detaljer i portar, fönster, friser och annat på äldre hus, både på villor i Villastaden och hyreshus och andra typer av fastigheter hamnmagasinen tex! Där har vi ett område som jag hoppas kan expolateras med bibehållen stil, Läkerolfabriken likaså. Det borde gå att bygga så att den bevaras så långt det är möjligt.Det är ju en byggnad och ett namn som tillhör stadens industrihistoria, och ett världskänt namn!

 

 


Nog bor vi i en fin stad, som vi kan var stolta över? Även om den har sina skönhtetsfäckar och misstag som har begåtts… törs jag nämna Alderholmsbron?
Smaken är som baken, den är delad…

 

  Alderholmsbron

 

Torbjörn Brunzell

 

Gå till Startsidan!


Publ. av Lisse-Lotte Danielson  2016-11-21 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website