November/Gråvember – Torbjörn Brunzell

gråvember

NOVEMBER, ELLER GRÅVEMBER SOM JAG BRUKAR SÄGA..

 

Så tog då den torra och ovanligt milda oktober slut, mycket sol och lite frost har det varit. Men nu är det november och då ska det vara grått och trist, träden står nakna och ser förvånade ut… nyss brann de i röda, gula gröna och bruna färger, skänkte oss vandrare en skön färgbild i vardagen.

 

I dag, den 7:e, så började dagen med regnväder, det var disigt och fuktigt, lockade inte att ta någon längre promenad eller cykeltur. Men jag tog gud i hågen och gjorde en sväng vid 13-tiden, då hade det lättat lite och när jag kom hem så skymtade man solen.

 

Nu valde jag ett område som inte  märks så mycket i de båda Gävlegrupperna på FB jag är med i, av någon anledning. Strömsbro, det är ju en del av Gävle det också, och nu cyklade jag dit och upptäckte en idyll av låga fina trähus på Fabriksgatan och Storgatan.

 

Fabriksgatan

Fabriksgatan

Storgatan-Strömsbro

Storgatan

 

Nu ska det väl sägas att Strömsbro är ju inget ställe man åker till om man inte har ett särskilt ärende, att hälsa på någon eller gå på en husvisning –  Inget ont om förorten som sådan!

– men man har ju passerat där många gånger med buss och bil, tänk när E4 gick genom Strömsbro..

 

Jag fick ett gott intryck av området, en gedigen bruksmiljö där man vårdar sina  fina  låga trähushus, de rosa stenhusen på Storgatan minner lite om de i Söderfors, Forsbacka, Mackmyra och liknande orter.

 

Nu hade jag inte kameran med, vädret var för dåligt för det, men jag ska åka tillbaka…

 

Jag önskar att jag kunde uppleva storhetstiden då industrin blommade där och människorna cyklade, gick eller åkte med häst och vagn…

 

I morgon är det Fars dag, stora slipsdagen…åtminstone var det vanligt förr när far hade slips på söndagar. Nu vete tusan vad som gäller, jag varken uppvaktar eller blir uppvaktad då.. Men affärsmännen – som väl hittat på den – är glada, deras omsättning ökar  då.

 

Slips

 

Sedan börjar julrushen, som vanligt spås att julhandeln slår rekord och ” någonting” blir årets julklapp. Undrar vem eller vilka som väljer ut kandidaterna till den? Jag ar ingen koll på vad som ligger i tiden, men förmodligen blir det någon pryl som man gott kan vara utan… tänk på bakmaskinen, spikmattan, råsaftcentrifugen o.s.v. Ingen använder väl såna i dag? Ja, en och annan är det väl…

 

 

Bakmaskin

bakmaskin                  

 

spikmatta-hel

spikmatta                               

 

råsaftcentrifug                      

Råsaftcentrifug

 

Nu är det lördag och jag ska inte bli långvarig och trötta ut er. Men ni som inte varit i Strömsbro, ta en sväng dit, ställer i ett gathörn och försök mana fram en bild ett levande samhälle. Nu är det, ärligt talat, en sovande förort. Gott så, det finns mycket värre alternativ….

 

Någon gång ska jag  väl undersöka Bomhus också…

Torbjörn Brunzell – Gavledragets lokalreporter

Torbjörn Brunzell-2

—————

Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2015-11-09 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top