En snöig och blåsig torsdag 2016 – Torbjörn Brunzell

snöar-blåser

 

En snöig och kall månad, men några dagar med något som liknade vår. Men idag, torsdag, snöar det och blåser. Visserligen blötsnö som inte ökar snömängden. Men det är ju inte roligare för det. Inget väder att ge sig ut med bil i alla fall. Två avåkningar i dag. Nej, det får bli en hemmadag i sällskap med snabeldraken och moppen. Ja, golvmoppen såklart, nån moped har jag inte..

Golvmopp

 

En som städats ut är  socialnämndens ordförande. Det heter att han avgår av hälsoskäl, men jag såg honom cykla över torget dan innan, så särskilt sjuk såg han inte ut.

 

 

Så nu har alliansen av-Rustat, eller ska man säga ned-Rustatut-Rustat ? Skit samma, det betyder ju blir samma sak.   Men nog är det märkligt att när det händer något sådant här att en partisekreterare framträder och låter som en papegoja när han svara på frågor?

” Det är de som som svarar på frågor” sa han oavsett fråga. Jag kallar det för att göra en  ”Ringholmare” Ni minns väl hans svar på frågorna i Ahlenius-affären ?

 

 

Nåja, nu har det gått en månad, vi får väl se vad de- alliansen- kommer att göra framöver.

 

 

En, för många Gävlebor, viktig sak är  Villa Sjötorp och vad som ska hända med den.

Villa-Sjötorp

 

Personligen hoppas jag den kan bevaras, det är ju inte bara huset utan också tomten som har ett visst värde. Den har både ett kulturellt och arkitektoniskt värde, sådana byggnader ska vi vara rädda om!

 

En annan viktig  fråga, kanske mer för Landstinget och  Region Gävleborg är vad som ska ske med sjukhuset. Två intressanta artiklar i Arbetarbladet idag, dels hur man skulle kunna lösa problemet utan att flytta hela verksamheten. Ett förslag är att riva några gamla hus och bygga nytt och högre, även förtäta lite grann. Utan att det påverkar vattentäkten.

 

Den andra artikeln handlade om hur det hela började, redan 1767 fanns ett sjukhus i Gävle, först på Öster, men sen ville man bygga nytt, Förslag fanns på en tomt, ungefär där konserthuset står idag. Men även Sätra fanns med i bilden. men slutligen hamnade det där det ligger i dag.

 

Undrar hur Gävle sett ut om det legat mer centralt? Hade det funnits plats att bygga ut?

 

Sätra hade väl varit en bättre plats i så fall, då hade man – om man varit framsynt- reserverat tillräckligt med mark, här var ju bara skog då….

Mycket finns att läsa om sjukhusets historia i bokform.

 

På Sätra har man nu avverkat skog mitt emot Gavlerinken och Gavlehov. Snart försvinner teatern också när det ska byggas bostäder här. Prolympia, skolan ligger väl också i vägen?

Så småningom blir det en väldig massa byggtrafik under några år, så är det väl bäst att åka på Hamnleden om man ska norrut.. E4 åker jag inte på!

 

Nu är det dags för en dusch, sedan lunch innan resten av dagen tar vid.

Inte nog med att det är taskigt väder, Brynäs förlorade i går… mot ett bottenlag. Inte vann jag på lotto i går heller, jo 22 kr…räcker till en kvällstidning i alla fall…

Slut för idag, tack för idag…

 

Torbjörn Brunzell – Gavledragets lokalreporter

Torbjörn Brunzell-2

———

Public av Lisse-Lotte Danielson  2016-01-30 för Gavledraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top