Saknas bankkonto kommer asylsökande utanför samhället

Utan kort-utanför

 

“LEDARE OM INTEGRATION.”

Publ. i GD 15/7 2016

 

Utan bankkonto hamnar asylsökanden utanför samhället och arbetsmarknaden

 

I ett digitaliserat välfärdssamhälle som det svenska är det paradoxalt som så att frihet endast kan uppnås om man inordnar sig eller inordnas i det givna systemet.

 

Så långe man inte får uppehållstill­stånd får man inget personnummer vilket gör att man inte kan skaffa pass eller id-kort.  Då går det heller inte att öppna ett bankkonto.

 

Utan ett eget konto blir det i sin tur svårare och dy­rare att betala räkningar, eftersom kontanthantering är på väg att bli en analog artefakt.

 

Personnumret är en sådan frihetsparadox. Att ha ett personnummer gör att man är spårbar i en mängd olika statliga system – men det möjliggör samtidigt indivi­dernas egenmakt.

 

Avsaknaden av ett per­sonnummer gör därför sys­temvålnader av asylsökan­de. De får lära sig att egen försörjning är en villkorad rättighet, i stället för en skyldighet eller möjlighet.

 

Det är svårt för en asylsö­kande att få jobb eftersom hen inte har ett personnum­mer, och det är svårt att få personnummer eftersom hen inte har något jobb. Cirkelförhållandet blir till en labyrintliknande åter­vändsgränd där folk snurrar runt utan att komma ut.

 

Det går inte heller att få ett betal- eller kreditkort och därmed omöjligt att köpa saker på nätet.

 

Något så enkelt som att åka lokaltrafik eller tanka bilen kan bli ett veritabelt helvete eftersom både ban­ker och fack är angelägna om att genomdriva det kontantfria samhället så snabbt som möjligt.

 

Ica-kort går visserligen att skaffa. Men arbetsgivare får inte göra löneinsättningar där.

 

Om vi bortser från det gissel det betyder för många människor, inte minst äldre,  så är det direkt integrationsmotverkande.

 

Nyanlända måste kunna tjäna sina egna pengar, och ha möjligheten att vara bidragande till sitt nya samhälle från dag ett.

 

Att asylsökande inte får öppna bankkonton är en omyndighetsförklaring som befäster bidragsberoende och minskar incitementen att skaffa sig en egen försörjning.

 

Att ansöka om F-skattsedel och starta eget företag med tillhörande bankgiro är  inte ens att tänka på.

 

Detta är ett rent resursslöseri. Och Sverige har inte råd att omyndighetsförklara människor.

Csaba Bene Perlenber

Gå till startsidan!

————-

Publ. 2016-07-15 av Lisse-Lotte Danielson för Gaveldraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top