Fler farliga får stanna i Sverige

Sturup utanför Malmö

 

Publ. i GD 20/6 1016

 

Den ökända och erkänt farliga jihadist som anlände till Sturups flygplats utanför Malmö i veckan är långt ifrån den enda potentiellt farliga personen som nått Sverige.

 

Antalet personer som klassas som säkerhetshot har ökat, och alla kan inte utvisas. Sverige är bundet av internationell rätt att pröva alla asylärenden på personer som lyckats ta sig in i landet om de så begär detta. Oavsett vad de har för bakgrund.

 

När Migrationsverket väl misstänker att en asylsökande skulle kunna utgöra ett säkerhetshot skickas ärendet vidare till säkerhetspolisen, Säpo. Under 2015 hände detta vid 461 tillfällen. En ökning från 109 ärenden året innan, och en siffra som ser ut att bli än högre 2016.

 

Av dessa 461 ansåg Säpo att 29 personer utgjorde ett säkerhetshot.

– Då är det vår skyldighet att handlägga det ärendet så fort det går, för att personen snabbt ska kunna få sin ansökan prövad, säger Oskar Ekblad, chef för Migrationsverkets särskilda insatser.

 

Ansökningarna avslås generellt, men det betyder inte alltid att de kan utvisas.

 

– En fråga som komplicerar det hela är att många av de här personerna kommer från länder där dödsstraff och tortyr tillämpas. Vilket betyder att personer som har kommit till våra länder som kan ha för avsikt att hota vår eller ett annat lands säkerhet ändå kan vara kvar här.

 

Om det inte finns en konkret misstanke om brott, som kan leda till åtal, släpps de här personerna fria i vårt samhälle. Hur många det rör sig om vill varken Säpo eller Migrationsverket avslöja. Men Säpo håller kontinuerlig uppsikt över potentiella hot.

JonWillén/TT

 


Publ. 2016-06-20 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top