Uppfångade Nyheter i Gavledraget 2016-07-07.

Ebba Busch Thor  Ebba Busch Thor KD

Foto: Janerik Henriksson/TT

 

 

Jobb utan lön – krav för att få socialbidrag

 

Publ. i Kristianstadsbladet 7/7 2016

 

Rapport från Almedalen. KD-ledaren Ebba Busch Thor vill att alla som lever på socialbidrag ska vara tvungen att göra oavlönat, samhällsnyttig arbete 20 tim i veckan. Sjuka, de som saknar arbetsförmåga och de som redan har ett arbete undantas. Hon tycker att vi måste våga tänka nytt”.

 

Detta  bör underlätta integrationen  eftersom hälften av berörda hushåll har utländsk bakgrund. Även de som bor på asylboenden skall hjälpa till med matlagning och städning,  de som säger nej till detta ska får sin dagersättning minskad.

 

—————

 

Många med asylavslag förlorar bidrag och boende

 

rp_Flyktingar-190x178.jpg

Publ. 2016-07-06 i UNT.se

 

Många förlorar både sina bidrag och sitt boende och blir extremt utsatta varför de söker sin tillflykt till kyrkorna. Sex av 10 brukar återvända  frivilligt. Vid avhysning tar Kronofogden ibland hjälp av polisen trots att de inte har begått några brott.

 

Polisen är människor, som när uppdraget är slutfört måste ta hand om de känslorna. Det är ganska enkelt juridiskt sett, men mänskligt är det väldigt svårt.

 

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa i början av året att det kan bli uppemot 80.000 människor som måste av- eller utvisas/TT

 

——————

 

Arbetslösa Gävleborgare tvingas låna för att få ihop ekonomin

Pengar

Publ. i GD 1016-07-07

 

Taket i a-kassan höjdes i höstas men trots det tvingas fyra av 10 arbetslösa att låna pengar för att få ihop sin ekonomi.

 

Ca 6.000 arbetslösa i Gävleborg har därför sämre möjligheter att få jobb. Först behöver man få ordning på sin privatekonomi

 

Hampus Furubacke

—————–

Asylbåt i Norrsundet närmar sig bygglov

 

Asylbåt

 

Public. i Arbetarbladet 2010-07-07

Rikard Berglin

 

Skottska  rederiet kräver Migrationsverket på 52 miljoner för sina kostnader.

Daniel Ingmo

—————

 

“Migrationsverket ville bli av med oss”  

Public. i GD 16/7 2016

Läs om varför planerna på ett asylboende i Norrsundet sprack

Marita Carlsson

   


 

Med eid kom glädjen till Gävle

 

Fastan är över  Foto: Elias ZaZi

Utdrag: Publ. i Arbetarbladet 7/7 2016.

 

Linnea Brundell berättar i sin artikel att Gävles muslimer avslutade ramadan, den nionde månaden i den muslimska kalendern. Genom detta avbröts den 30 dagar långa fastan och i stället väntar några dagars festligheter med eid al fitr.

 

I Andersberg samlades flera familjer spontant ute på gräsmattan för att fira detta. Det gäller personer från Syrien, Somalia, Palestina, ,Tunisien, Turkiet m fl.

 

Tidigare hade de avstått från att äta och dricka mellan gryningen till solnedgången för att lättare lära sig vara tålmodiga och ödmjuka. Allt enligt religionen.

 

Under själva ramadan hade vänner och släktingar bjudit in varandra efter skymningen.

 

I moskén har några deltagit vid eid-bönen. Det muslimska året är 354 dagar varför ramadam fyttas ca 11 dagar bakåt varje år. Unga behöver inte fasta. Även äldre, sjuka och gravida eller ammande kvinnor kan avstå från detta.


 

 

Motstånd mot nya hyreshus i Bomhus

Ritningar Sabos Kombohus

Foto JSB Trygga boendetRitningar Sabos Kombohus

 

Utdrag:    Publ.  i Arbetarbladet 7/7 2016

 

Två hyreshus planeras i Södra Bomhus, för att hjälpa Gävle bekämpa bostadsbristen. Platsen är Pukslagarvägen i Södra Bomhus och skall inrymma totalt 36 lägenheter. Husen är av typen Kombohus och denna typ byggs p g a de höga byggpriserna i Sverige. Dessa hus är billigare att bygga än andra  eftersom lägenheterna är mer yteffektiva samtidigt som de har en låg energiprestanda. Peter Engström, ordförande i bostadsrättsföreningen Gävlehus 18 är rädd för att det denna skillnad i förhållande till radhus och villor gör att det skal bli ”stökigare”. Samtidigt så har man viss förståelse över att det behöver byggas i Gävle. Det känns dock som de behöver tänka ett steg längre säger Peter E.

 

Text: Simon Larsson

————-

Gå till Startsidan!

 


Publ. 2016-07-07 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top