Lägret betyder allt för romerna i Malmö

 

Romerna

Publ. av TT i Arbetarbladet 28/10 2015.

Malmö! Malmö! Malmö! Ropen från ett femtiotal romer som samlats utanför stadshuset i Malmö gav inget resultat. Lägret på Industrigatan kommer att rivas enligt beslut från miljönämnden.

 

De runt 200 EU-migranterna som bor i vad som närmast kan liknas en kåkstad i Malmö måste lämna lägret senast den l november klockan 16. De som är kvar kommer tvingas bort av polis och få sina tillhörigheter slängda. Inklusive bilar och husvagnar.

 

– Det är en ovanlig åtgärd, men en sista möjlighet för oss att se till att den här svåra situationen för de som bor och vistas på marken upphör, säger Jeanette Silow, chef på avdelningen för miljö- och hälsoskydd, vid en presskonferens.

 

Beslutet har fattats mot bakgrund av att lägret enligt miljönämnden är en fara både för allmänheten och för de boende. I takt med att vädret blir kallare har också riskerna ökat när många eldar för att hålla värmen.

  • Det här är inget acceptabelt boende i dag i Sverige, säger Carina Svensson (S), ordförande i miljönämnden.

 

Enligt de boende har lägret, sanitära problem till trots, varit en trygg plats att bo på. För många är nu alternativet att slå läger någon annanstans, eller sova på gatan.

 

– Lägret betyder allt för oss. Det är vårt hem, det är där vi lever och äter, säger Sonia Dumitrus, en av dem som protesterade utanför stadshuset.

 

Malmö stad kommer att upprätta ett evakueringsboende med ett 50-tal platser, och det planeras också ett ett vinterhärbärge med runt 40 platser. Alla som vill har dessutom möjlighet att ansöka om betalda hemresor.

 

Men beslutet får hård kritik.

 

– Evakueringsboende i några dagar löser inga långsiktiga problem över huvud taget. Och vinterhärbärget öppnar inte förrän i december. Att köra iväg folk utan ett alternativ är att säga, stick hem, säger Johanna Nilsson, från Nätverket romers rättigheter.

 

Vid lunch informerade kommunen de boende ute på Industrigatan, och stämningen var under eftermiddagen både upprörd och nedslagen. Vissa tänker göra motstånd, medan andra inte ser något annat val än att lämna lägret av egen fri vilja.

 

Man säger med det här beslutet att alla inte är lika mycket värda. När detta hände i Frankrike för ett par år sedan sade svenska politiker att det var inhumant och ovärdigt att avhysa romer på det här viset, säger Johanna Nilsson.

 

Gina. en av de boende i lägret, vet inte vart hon ska ta vägen nu.

  • Hundar har ett bra liv här i Sverige, med hus, värme och mat. Varför har inte romerna det? Kommunen måste fråga sig själv, varför det är så, säger hon. (TT)

 

Romernas kåkstad i Malmö ska rivas

———-

Publ. 2015-10-29 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top