Natur i Kaukasus, PUG 2009-04-23 av Ove Lennström


 

PUGs program våren 2009.

 

PUGs program hösten 2008.

 

PUGs program våren 2008.

 

PUGs föreläsning 2009-04-23.

 

Natur i Kaukasus
Ove Lennström; botaniker och hängiven naturfotograf

 

 

 

Som vanligt är man tidigt på plats med bl a blommor.

 

 

Ruth Moberg samt Anne-Marie Undén Carin Ljunggren samt Ulla och Kjell Sundin

 

Kaukasus är en bergskedja i Kaukasien mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Kaukasus kan delas upp i det norra Stora Kaukasus som i praktiken är gränsen mellan Ryssland i norr och Georgien och Azerbajdzjan i söder, och i det södra Lilla Kaukasus, som löper ungefär där Turkiet och Iran möter Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Kaukasus är ungefär 1 100 km långt och 180 km brett. Högsta berget är den utdöda vulkanen Elbrus med 5 642 meter.

 

Det kaukasiska bergsområdet breder ut sig i Ryssland, Georgien, Armenien, Turkiet, Iran och Azerbajdzjan.

 

Kaukasus har fått ge sitt namn till bergskedjan Montes Caucasus på Månen.

ARMENIEN, GEORGIEN, AZERBAJDZJAN

Inklämt mellan Kaspiska och Svarta havet och avgränsat av höga berg ligger dessa tre länder intimt sammanflätade genom ett gemensamt kulturarv och en lång, händelserik men icke sällan blodig historia. Men olikheterna är också påtagliga. Här talas tre helt olika språk. Azerbajdzjan är muslimskt, medan Georgien och Armenien bär sin kristendom som en politisk fana.

 

Kaukasus, eller Kaukasien, är en region i Eurasien. Regionen begränsas av Iran i syd, Turkiet i sydväst, Svarta havet och Kaspiska havet i väst respektive öst och Ryssland i norr. Regionen innehar länderna Georgien, Armenien och Azerbajdzjan men även många autonoma republiker.

 

Området är väldigt oroligt, och många konflikter pågår i regionen. Sommaren 2008 gick Ryssland in i Georgien och en väpnad konflikt uppstod, bakgrunden var Rysslands erkännande av de två Georgiska territorierna Abchazien och Sydossetien.

 

Kaukasus är en vedertagen gräns mellan Asien och Europa, men det finns skilda åsikter om var gränsen egentligen går. Länderna som ligger i väst tillhör geografiskt Asien, men räknas politiskt och kulturellt till Europa.

 

Mina bristande kunskaper i detta ämne gör att jag definitivt inte vågar mig på att beskriva bilderna med dess Flora. Jag hänvisar i stället till publikens egna minnen från föreläsningen och kunskaper i ämnet ./Lisse-Lotte Danielson

 

 

 

 

 

—————————–

 

Fotat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website