William Turner, PUG 2008-11-20 av Ulf Jönsson

 

Gul, gulare, gulast – om att försöka fånga solen.

 

(Självporträtt)

 

Joseph Mallord William Turner, född troligen 23 april 1775 i Covent Garden i London, död 19 december 1851 i Chelsea i London, var en brittisk konstnär. Han är mest känd för sina romantiska landskapsmålningar, vars stil kan sägas ha lagt grunden för impressionismen.

 

Turner skapade både oljemålningar och akvareller, men det är akvarellerna som fått störst uppmärksamhet. Han använde sig av skikttekniken, vilket innebär att ett lager målas och får torka, varefter andra färger tilläggs

De tidiga åren

Turners far William var perukmakare, som senare sadlade om till barberare. Modern, Mary Marshall, var hemmafru och blev alltmer psykiskt instabil under Turners tidiga år. Hon dog 1804 efter att ha varit inlagd på mentalsjukhus, möjligen med anledning av en yngre systers tidiga död 1786.

 

Hans far lärde honom hur man läser, men det var hela omfattningen av hans utbildning utöver att studera konst. Som trettonåring gjorde han teckningar hemma och ställde ut dem till salu i sin fars skyltfönster. Allteftersom det blev omodernt med peruker behövdes inkomsterna från sonens bilder i hushållet.

 

Troligen för att avlasta familjen, skickades den unge Turner som tioåring till sin morbror i Brentford, vilket då var en liten stad väster om London invid Themsen. Det var här han först visade intresse för måleri.

 

Ett år senare skickades han till en skola i Margate i Kent öster om London vid Themsens flodmynning. Vid den här tiden hade han skapat många målningar, som fadern visade i sitt butiksfönster.

 

 

Konstnärskap

Fishermen at Sea (1796)

 

Turners första jobb var som assistent till en arkitekt. När han var 14 år bestämde han sig för att bli konstnär och började studera. Han antogs vid Royal Academy of Art som femtonåring av bl.a Sir Joshua Reynolds. En av hans akvareller antogs till akademiens sommarutställning, trots att han då bara studerat där i ett års tid. Han ritade och använde vattenfärger på papper, detta var några år innan han kände sig beredd att måla med oljefärger. Hans första riktiga oljemålning gjorde han 1796, när han var 21 år gammal och det var målningen Fishermen at sea. Redan 1803, vid 27 års ålder, var han en erkänd konstnär

 

Turner är främst känd som “ljusets konstnär”. Trots att han är känd för sina oljemålningar, räknas Turner även som en av grundarna av den engelska landskapsmålandet i akvarell.

Turner reste vida omkring i Europa, först i Frankrike och Schweiz och studerade på Louvren i Paris samma år. Han besökte även Venedig vid ett flertal tillfällen.

 

Familj

Turner gifte sig aldrig, men hade en älskarinna, med vilken han fick två döttrar. Med åldern blev Turner allt mer excentrisk. Han hade få vänner, utom fadern som sedermera arbetade som hans assistent. Hans far dog 1829, vilket påverkade Turner djupt, och därefter drabbades han av depression

 

Turner dog i sitt hem 19 december 1851 på Cheyne Walk som är en gata i Chelsea i London. Gatan bl. a. känd för att han levde och dog här. På gatan har också Sylvia Pankhurst och David Lloyd George bott.

 

Han begravdes enligt egna önskemål i St Pauls-katedralen bredvid.

 

Hans sista utställning på Royal Academy hölls 1850.

 

Turner efterlämnade en stor förmögenhet som han hoppades skulle användas för vad han kallade “konstnärer på nedgång”. Hans konstsamling efterlämnades till den brittiska nationen och han ville att ett särskilt galleri skulle byggas för dem. Detta ledde till en rättstvist med hans efterlevande kring hans testamentes giltighet. Tjugo år efter hans död lämnades konstverken över till British Museum. Ett prestigefyllt årligt konstpris, Turner Prize, instiftades 1984, i Turners ära.

(Klicka på nedanstående bilder …. och på Pilen

Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild i större format.)

 

 

 

Länk till mängder av övriga av hans tavlor.

 

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson

——————————————————————

Gå till Startsida

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..