Färger ur fågelperspektiv PUG 2008-10-30 av Anders Ödeen

 

2008-10-30. Färger och färgflimmer ur ett fågelperspektiv – Anders Ödeen.

Anders inleder sin föreläsning med att humoristiskt berätta vad som händer efter avslutad utbildning. Det tar först ungefär ett år att söka anslag hos Forskningsrådet (i stället för att forska). Man söker alltså först bidrag till sin lön varav ca 35 % lämnas till Universitetet. Kedjan komplicerades ytterligare men där hängde jag inte riktigt med eftersom jag var fullt upptagen med att skratta. Här har vi nämligen en Forskarassistent med mycket humor varför jag tappade tråden många gånger av ovan nämnda orsak. Han hade en mycket bra förklaring till det positiva med att vara forskningsassistent i just zoo-ekologi. Då fåglars färger och färgflimmer tidigare är outforskat så går det ”alltid hem” vad man än publicerar – åter ett prov på Anders humor. Jag gjorde några ambitiösa försök att varva mina anteckningar med att ta bilder men insåg snabbt att jag måste ge upp. Var och en får ha bilderna som stöd för sitt eget minne och själva försöka komma ihåg vad Anders sa. Det skulle jag aldrig våga ge mig in på. Helt klart är det ett fascinerande och oerhört spännande ämne.

Blommor och bok som tack!

                                       

Anders med stolt mamma som finns med bland lyssnarskaran. (…och vilken mamma skulle inte ha varit det?!)

Jag kommer i alla fall ihåg en sak. Småfåglarna har ett stort problem. Dels vill hanarna synas och vara vackra för att locka honorna men samtidigt vill de inte alls synas för att undvika att hamna på matbordet hos rovfåglarna. Det kan verkligen vara ett dilemma.

Kan konstatera till min stora sorg att vi har förlorat Docent Anders Ödeen som var bosatt i Uppsala och verksam vid Evolotionsbiologiskt centrum på Uppsala universitet.

Anders avled vid 47 års ålder efter en kort tids sjukdom i cancer. Anders var född och uppvuxen i Gävle. Han blev 2011 docent i biologi med inriktning mot zooekologi./ 2016-08-14  Lisse-Lotte Danielson.


Sammanställt och fotat av Lisse-Lotte Danielson.

Senast uppdaterad: 2016-08-14

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..