Koppling till släkten Flensburg i Gefle på 1800-talet – av Annelie Flensburg

Det som lett mig till Gävledraget är min farfars historia och hans far som föddes i Gävle. Jag är själv uppvuxen ca 4 mil söder om Gävle och har lärt mig massor som jag inte visste genom publiceringarna här. Min farfar lärde aldrig känna sin biologiska far eftersom han dog när farfar var ett år. Mitt intresse är att försöka förstå och knyta ihop historien utifrån hur omständigheterna var på den tiden och kanske kunna lämna ifrån mig något till eventuellt intresserade i övriga släkten efter min farfar, vilken har blivit ganska stor.

 

I publiceringarna har jag bl.a fått lära känna Flensburgarna och fått ett litet hum om vilka personligheter de kan ha varit. Jätteintressant att få läsa!

 

Min farfars farmor Karin Ericsson flyttade ned från Svärdsjö till Gävle någon gång i början på 1870-talet. Hon arbetade på Gävle Slott som piga och bodde även där eller i närheten om jag har förstått husförhörslängderna rätt.

 

Gustaf Ferdinand Asker var Landshövning på Gävleborgs slott 1861-1883

 

Under den här tiden blir hon gravid med min farfars far, Per Fredrik som föds 1876. Per Fredriks far var Oscar Fredrik Flensburg  d y och enligt mina äldre släktingar skall i husförhörslängderna även finnas ett faderskapserkännande.  Dock satte klasskillnaderna käppar i hjulet för Karin och Oscar F att bli ett par och Karin uppfostrar sin son själv.

 

Karin flyttade sedan till Västra Islandsgatan 9 och där arbetade hon som bagerska. Även sonen Per Fredrik blir bagare när han kommer upp i åren. Oscar Fredrik verkar ha haft ett litet vakande öga över Karin och sonen då han köper ett café till Karin vilket hon själv driver. Jag vet dock ej var cafeet låg men troligtvis någonstans i samma kvarter där hon bodde.  Det är också spännande att läsa om allt annat som har hänt i de här kvarteren, vad jag förstår är de vaggan till både Cirkus Scott och Furuviksbarnen. Mina släktingar har berättat om att Per Fredrik också även var en riktig atlet, kanske fick han lite träning hos cirkusartisterna.

 

Som vuxen arbetade Per Fredrik som bagare både i Sverige och Finland. Han blir bl a känd för sitt spisbröd. I Torpshammar, Medelpad träffar han min farfars mor Maria. De gifter sig och får ett barn. Min farfar Karl Oscar Adolf Fredrik Flensburg föds 1910. Lyckan blir ej långvarig dock. År 1911 i juli  dör Per Fredrik Flensburg på grund av sitt förstorade hjärta.

 

Oscar Flensburg f 1855 Oskar Flensburg d.y född 1855.

 

Karin Ericsson fick ytterligare ett barn som hette Elsa Augusta Ericsson och som vuxen bodde hon på Västra Islandsgatan 8. Jag vet ej vad Elsa arbetade med, men troligtvis fortsatte hon att driva mamma Karins cafe vidare. En undran är om kanske Elsa kan ha haft någon koppling till Själanderska skolan som även låg på samma adress ett tag.

 

V Islandsgatan 8  V. Inlandsgatan 8

 

Jag har i husförhörslängder hittat att Oscar Fredrik Flensburg och hans syster Adele Flensburg bodde i varsina hushåll på Nygatan 29 och i samma hus på Nygatan hade även Karolina Själander som grundade skolan sitt hushåll.

 

När det gäller Oscar F Flensburg så kan jag läsa mellan raderna ett socialt engagemang med tanke på de fonder och stiftelser han upprättade till pensioner, änkor och oförsörjda barn, samt husrum och lyse till fattiga men stolta. Kan det ha en koppling till Karin som uppfostrade sina barn själv undrar jag. Var Oscar Fredrik insatt i hur de som tillhörde andra samhällsklasser än han själv levde genom Karin?

 

Mellan  Karin och Oscar F så fanns nog  ingen relation, det som troligen hänt dem var ett ungdomsäventyr som fick följder. Det sägs också att Oscar Fredriks familj satte stopp och tiderna var ju annorlunda såklart. Varken Karin eller Oscar Fredrik gifter sig senare i livet. Karin blir 62 år och går bort 1913. Oscar Fredrik som går bort 1932 överlever både Karin och Per Fredrik.

 

Det här är min historia och de berättelser jag fått till mig om vår koppling till familjen Flensburg i Gävle. Det har varit riktigt intressant att läsa här på Gävledraget om förhållandena runt den här tiden och kunnat skapa mig en bild om hur det kan ha varit för Karin och Per Fredrik.

 

Det är säkert många som skriver hit men jag kände att jag fått mycket kött på benen genom att läsa publiceringarna här att jag ville skriva lite tillbaka. Kanske det någon gång kommer fram uppgifter som har med denna lilla historia att göra och då skulle jag bli jätteglad om du som läser detta skriver några rader.

 

Tack för en fin och intressant sida!

Annelie Flensburg, Solna

Läs mer om släkten Flensburg i Gävle

OBS: Informationen kommer framöver att revideras av Annelie Flensburg ………

Flensburgska_huset_Nygatan


Revid.l. 2017-01-23 av Lisse-Lotte Danielson, för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top