En 125-årig kärlekshistoria – Ulf Kriström

Ur (jubileumsboken till  Gefle IF 2007)

 

     Foto L A Matton

 

Gefle IF:s medlemmar under de tidiga åren var välbärgat folk. Söner till grosshandlare, köpmän, skeppsredare, sjökaptener och i sämsta fall kanske någon framstående hantverkare.

 

 

En av dem hette Emil A. Matton och var son till läderfabrikören Lars Andreas Matton. Emil levde 1866-1957 och fängslades tidigt av idrotten. Han blev medlem av Gefle IF redan från starten och provade på de flesta av de grenar som föreningen tog upp på programmet. Bäst blev han i skidåkning, där han var en av de allra bästa i GIF.

 

Läs mer här:

 

I fotboll var han inte lika framstående och kom inte med i laget. Men han följde med på alla resor och lär ha bidragit på sitt sätt genom att alltid ställa upp som linjeman.

 

Han kan inte räknas in bland de ledare som jobbade och slet i tysthet. Han storhet inom föreningen kan snarare mätas i pengar. Emil Matton lämnade ständigt ekonomiskt understöd till föreningen och skänkte massor av priser till olika tävlingar.

 

De så kallade fettisdagstävlingarskidor för skolungdom som arrangerades av GIF vid Rödjningen och hade upp till 700 deltagare finansierades i många år av Emil Matton personligen.

 

    Fettisdagstävling 1954 för skolungdom

Ulf Kriström


Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2016-04-20 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website