Nu har Gävles nya spårvagnshall flyttat in

 

 

PUBLICERAT I GESTRIKEMAGASINET SEPT 2014.

Nu har Gävles nya Spårvagnshall flyttat in

 

      

Vagnhallen i Gävle byggd 1909 riven 1968, låg på Söder vid Söderskolan.

Foto: Reimers.

 

 

I september gick den stora flytten av Gävles bevarade spårvagnar till sin nya hall i Gävle.

 

I mitten av september påbörjade Gävleavdelningen i Svenska Spårvägssällskapet,  inflytten till den nya spårvagnshallen på Sörby Urfjäll, granne med Sveriges Järnvägsmuseum. Den gamla spårvagnshallen, som var från 1909, revs 1968.

 

Nu har hallen återuppstått i ny skepnad och byggnaden kommer även att inrymma ett spårvägsmuseum inom kort.

 

– Detta har länge varit en dröm för Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen och nu blir den äntligen av. Vi har mycket föremål och fotografier från Gävles spårvagnsepok, säger ordförande Thomas Dahl. Nu kan vi äntligen få visa upp det för allmänheten. Vi saknar däremot en komplett uniform och skulle gärna ta mot en sådan med glädje.

 

Gävleavdelningen i Svenska Spårvägssällskapet är mycket glada att kunna presentera denna nyhet allra helst eftersom det i våras var hot om att vagnarna skulle få lämna Gävle denna gång för gott.

 

– Steget mot en museispårväg är nu mycket närmre än tidigare. Nu finns det inga hinder utan vi skall diskutera med Gävle kommun och få fram en bra lösning på hur en sådan bäst kan dras. Även en anslutning mot Atlasspåret och Fältskärsleden är en möjlighet, menar Thomas Dahl.

 

Ett jubileeum utlovas till den 13 november då det firas att 105 år passerat sedan första spårvagnen rullade i Gävle 13 november kl. 13.30 1909.

 

 

Läs hela artikeln: gestrikemagasinet.se, Sökord: Spårvagnshall

Svenska Spårvagnssällskapet, Gävleavdelningen • SvenskPress.se

———

Publicerat 2014-09-29 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Thomas DAhl
Reply

Hej lisse-Lotte
Tyvärr är inte inflytten ännu ett faktum vilket denna artikel i Gestrike magasinet missvisar men efter långdragen väntan på att den nuvarande hyresgästen skall flytta ur eftersom vi står och väntar så kommer det att bli nu den 3 oktober till 6 oktober som detta sker. Vi kommer att bjuda in till ett “öppet hus” och liten invigning den 13 november då det är årsdagen 105-år sedan första spårvagnen rullade i Gävle 1909 13 november kl13:30 Em. Detta kommer att aviseras i god tid. Ordf. Thomas Dahl, Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen. Ps. Hoppas du kommer och dokumenterar om du har tid, det vore roligt.Ds.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website