Långsam konst på länsmuseet – SLOW ART DAY

 

Ingela oktoberkväll

Långsam konst

Public i Arbetarbladet 12/4 2015.

 

Som första museum i Sverige anordnar Länsmuseet i Gävleborg Slow Art Day – en dag tillägnad till precis vad det heter: att betrakta konst långsamt.

 

Dagens tredje målning föreställer en familjesituation. Så långt är klart, för det skvallrar verkets titel om: Familjen Garberg av Per Krafft. Vid den hittar vi besökarna Lisa Olsson och Ellen Hillström, som har många tankar om tavlan. Men de tycker inte om den.

 

– Den är lite jobbig den här, obehaglig stämning. Inte direkt som att man längtar efter att få vara med, konstaterar Ellen.

 

Vad tavlan egentligen föreställer är alla inte ense om. Är det en testamenteuppläsning efter familjens framlidne fader, eller är det ett bråk? Gösta och Barbro Carlestam tror att det rör sig om ett testamente, och alldeles oavsett är det en dramatisk familjesituation.

– Det är så roligt att titta länge på tavlorna, man upptäcker nytt och ser flera tavlor i en, säger Barbro.

 

Varje verk ska betraktas cirka fem till tio minuter, för att sedan begrundas tillsammans med andra besökare över en kopp kaffe.

 

Ingela Broström som är chef för publikavdelningen fick idén efter att ha jobbat med höstens utställning om långsam konst – då med verk som tagit tid att tillverka. Efterforskningarna ledde Ingela till initiativet Slow Art – en självklarhet för museet tyckte hon.

 

– Det är som gjort för oss! Vi har ett stort museum, och en massa konstintresserade människor. Det handlar om värdet av att titta noga och betrakta, säger Ingela.

Mathea Franzén –  (foto och text)

Eftersom vi tidigare har läst att Länsmuseet skall stänga sina lokaler vid årets slut för att rusta upp sina lokaler och att detta det kan ta upp till ett år gäller det att passa på att besöka det.

—–

Public. 12 april 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top