Länsmuseet renoveras och stängs under ett år.

Föremål  Foto: Jan Sundström

 

Nu är det revolution på gång mellan omkring december 2015 – jan 2017

 

Public. i Mitt Gävle 5/4 2015.

 

Bättre miljö och förnyade utställningar.

 

Gävle.  Utställningen om revolutionären Joe Hill pågår i entrévåningen, men hans ande tycks sväva i hela huset. En omvälvande tid väntar länsmuseet.

 

När det traditionella pepparkakshuset plockas ner i slutet av året stängs dörrarna bakom den sista besökaren och öppnas inte förrän ett år senare. Då har länsmuseet renoverats invändigt, fått ett nytt ventilationssystem och genomgått en välbehövlig invändig förnyelse.

 

Inomhusklimatet har länge varit ett gissel. Högst upp är det olidligt varmt på sommaren och isande kallt på vintern. Anders Johnsson har varit museichef i tre år och hela tiden haft renoveringsplanerna på sitt bord. Nu har Region Gävleborg gett grönt ljus för hans äskanden.

 

För två veckor sedan godkändes bygglovet och nu skall allt upphandlas. Planen är att arbetet ska inledas efter sommaren och pågå i ett år fram till augusti 2016. Resten av det året kommer att krävas för att  all konst och alla föremål åter ska komma på plats.

 

Ventilationsanläggningen har över fyrtio år på nacken och har tjänat ut. Tre nya fläktrum ska iordningsställas på vinden, all utrustning kommer att tas genom taket, nya kanaler dras genom huset, all el förnyas och allt detta kommer att kräva ett omfattande efterarbete av ytskikten.

 

Länsmuseet har av regionen fått 24 miljoner kronor för byggjobbet. Ytterligare fem miljoner behövs för arbetet med återuppbyggnaden av utställningarna.

 

Pengar som ska sökas i fonder och stiftelser. Region Gävleborg har som bekant många munnar att mätta, men Anders Johnsson påpekar att kulturens andel av den totala budgeten utgör mindre än en procent.

 

Anders Johnsson  Anders Johnsson

 

– Vi är vana att leva under knapphetens kalla stjärna, säger Ingela Broström, byggnadsantikvarie och chef för den publika avdelningen.

 

Ingela Boström  Ingela Boström

 

Hon ser ombyggnaden som en möjlighet att göra en rejäl förnyelse av museets innehåll. Hon tar en av de fasta utställningarna som exempel; Gyllene Tider som stod färdig 1996.

  • – I stället för att visa grosshandlarna som satte Gävle på kartan vill jag mer fokusera på de vanliga människorna; hamnarbetarna, sjömännen, kvinnorna, barnen och varorna som kom till Gävle från länets andra delar.

 

Länsmuseet ska intervjua privatpersoner med lokalhistorisk kännedom och även ta hjälp av akademisk forskning och avhandlingar som belyser skeenden under den här tiden. Ingela Broström tycker också att museets kulturhistoria i för hög utsträckning handlat om Gävle, vilket rimmar illa med en institution som ska ha länsprägel.

 

Nästan alla utrymmen berörs av renoveringen. Arbetet kommer att börja uppifrån och gå neråt. Redan i februari tömdes Cyrén-rummet vilket många beklagar. Den världsberömde silversmeden Gunnar Cyrén avled i fjol vilket gav utställningen förnyad aktualitet.

 

Totalt ska 350 konstverk plockas ner och varsamt förpackas för transport till museets magasinsutrymmen i kvarteret Fogden på Brynäs. Föremålen, till exempel all keramik som finns i Modärna Tider, kan räknas i tusental.

 

På entrévåningen har länsmuseet redan fräschat upp. Det nya faktarummet är klart och även det nya kaféet. Joe Hill-utställningen hänger kvar ända fram till september och den lockar även andra besökare än de redan trogna.

 

Det bästa av museets egen moderna konst ska under året att visas i stora utställningssalen på entréplanet. Dessutom kommer både museet i Bollnäs och Hälsinglands museum i Hudiksvall att ta del av samlingarna.

 

Även om byggnadsställningar har länsmuseet i sitt grepp under lång tid framåt finns tomten till förfogande. Det blir en graffittivägg i höst och sommarlovsaktiviteter på gräset, veckan innan skolstarten.

 

– Det är en logistisk utmaning att ta hand om och skydda alla konstverk och föremål. Men jag känner mig lite som Kalle Anka när han går ut över stupet och inte tittar ner utan fäster blicken långt borta. Jag försöker att inte se bekymren, skrattar Ingela Broström.

Jan Sundström

——-

Public. 5/4 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top