Hasse Hemlingbytarzan minns sitt Brynäs i Gävle

 

En bild som visar Brynäs som en riktig industristadsdel. Här är Brynäsgatan nyrustad med asfalt.  Gatstenar och räls är nu borta.  Gräset har ännu inte börjat växa i refugerna. Rena motorvägen, här gick all tung trafik till och från Korsnäs. Till vänster om Caltexmacken låg Bilspedition som brann-63. Ovanför mackens tak, ca 600 m bort, kunde man se Läkerolskylten växla färg  – grönt-rött – oavbrutet, väldigt snyggt i mörkret.

 

Ca 500 m norrut, (mot vänster) ligger ån, från fönstret kunde man se när båtarna sköt nödraketer som fyrverkeripjäsernyårsaftnar och dom drog i mistlurarna på 12 slaget. Till höger (söderut) såg man  Stenebergsparken.

 

 

Allt detta kunde man skåda från sitt rumsfönstret som var ett burspråk med fönster i 3 väderstreck – norr, öster och söder. En till suverän detalj var de breda flänsarna i elementet i fotändan på sängen, där man fick in fötterna(på högkant),  perfekt efter en kvälls hockeyspelande antingen i Stenebergsparken eller på Islandsplan. Visst va Gävle bättre förr…. Fotot på Caltex i inledningen är taget i juli-1967.

 

Se Gävlebornas kommentarer

 

Stenebergsparkens plaskdamm 1959 var perfekt att cykla i. På Första tvärgatan med träkåkarna i bakgrunden, snett bakom till höger,  ligger idag skolan och där fanns  en stor grusplan. Barnens dag med tivoli huserade där emellanåt.

 

Där såg jag första gången Dödsryttarna,som åkte mc i tunna och stålbur. Tror det var William Arnes Motorcirkus.

 

Detta kanske inte är rätt cirkus men denna stålkula fanns även uppmonterad i Furuviks cirkusbyggnad på 1950-talet så idén var nog densamma! Det såg verkligen farligt ut. (Lisse-Lotte)

Se Gävlebornas kommentarer:

Inga-Britt Mattsson berättar i en av ovanstående kommentarer om “Jules Tivoli”.

 

Se  Gävlebornas kommentarer:

Detta kort visar väl inget om att det va finare förr i vår kära hemstad, men det får symbolisera sista spiken i kistlocket för Gävle som varvsstad. En epok som går i graven. Detta, när flytdockan såldes till Holland och här bogseras iväg och båtbyggartraditionerna i staden upphörde.

 

Sista båten som lämnade varvet var sjömätningsfartyget Johan Månsson 1966. Jag är inte riktigt säker på när flytdockan lämnade staden, men tror detta också var 1966. Det som stör mig beträffande det årtalet är att de står 1968 på mitt foto. Men, vi får anta att 1966 är det rätta årtalet. Ganska sorgligt med tanke på att Gävle haft en stor varvstradition i lång tid.

 

I en stor skara av stora industrier, låg även varvet på Brynäs.

——-

Tarzan har lyckats skaffa fram foton från Bilspediton som låg på Södra Sjötullsgatan. Tyvärr slutade detta företag med, som synes, en tråkig eldsvåda.

 

          

 

         

————

 

Se Gävlebornas kommentarer:

 

På fotot ovan har jag ett dramatiskt minne vid Järnvägsövergången som var ett slags skiljelinje mellan Söder och Brynäs.

 

När jag vid ett tillfälle  hade min långtradare och skulle över och uppför till andra sidan gick det väldigt sakta, mitt på spåret började signalen ljuda, ……sakta rullade hjulen på, ….i backspegeln kunde jag se när bommen föll ner över släpet studsandes över lämlarna… men,  bommen höll!

—–

 Fortsättning följer…..

 

Hasse Hemlingbytarzan –  född på  Brynäs

Publicerat med början 2015-03-23 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

————

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Jan Engström
Reply

Bra Hasse! Intressant upplevelse av dit Brynäs i unga år. Roligt att se utvecklingen som man har fått varit med om. Jag har kört mycket genom Gävle och Brynäs från 60-talet och framåt. Min fundering är om järnvägsövergången på bilden är dåvarande riksväg 13.

Hasse Hemlingbytarzan
Reply

Hej Jan,,,nej,,denna övergång skilde Söder-Brynäs,,tror du tänker på den som låg vid en Mobilmack,mellan Hille o stan,,,,Strömsbro

Lisse-Lotte Danielson
Reply

Väldigt roligt att du hittade hit till Hemlingbytarzans sida Jan Engström, hoppas fler gör detsamma då den kommer att uppdateras med jämna mellanrum.

Peter Bergquist
Reply

Lag inte Brodena Hansson lite langre ned till vanster om Caltex macken ? Visst gjorde dom det .

Hasse Hemlingbytarzan
Reply

Jajjemän,,,men däremellan låg Bilspedition,,,som du kan se ruinerna på efter branden,,där står idag Byggforskningen..Bilspeditionsbilderna är unika,,finns ytterst få bilder därifrån

Leave a comment

name*

email* (not published)

website