Hasse Hemlingbytarzan minns sitt Brynäs i Gävle

Caltex-macken

 

En bild som visar Brynäs som en riktig industristadsdel. Här är Brynäsgatan nyrustad med asfalt.  Gatstenar och räls är nu borta.  Gräset har ännu inte börjat växa i refugerna. Rena motorvägen, här gick all tung trafik till och från Korsnäs. Till vänster om Caltexmacken låg Bilspedition som brann-63. Ovanför mackens tak, ca 600 m bort, kunde man se Läkerolskylten växla färg  – grönt-rött – oavbrutet, väldigt snyggt i mörkret.

 

Ca 500 m norrut, (mot vänster) ligger ån, från fönstret kunde man se när båtarna sköt nödraketer som fyrverkeripjäsernyårsaftnar och dom drog i mistlurarna på 12 slaget. Till höger (söderut) såg man  Stenebergsparken.

 

Stenebergsparken

 

Allt detta kunde man skåda från sitt rumsfönstret som var ett burspråk med fönster i 3 väderstreck – norr, öster och söder. En till suverän detalj var de breda flänsarna i elementet i fotändan på sängen, där man fick in fötterna(på högkant),  perfekt efter en kvälls hockeyspelande antingen i Stenebergsparken eller på Islandsplan. Visst va Gävle bättre förr…. Fotot på Caltex i inledningen är taget i juli-1967.

 

torskodd plaskdam

Se Gävlebornas kommentarer

 

Stenebergsparkens plaskdamm 1959 var perfekt att cykla i. På Första tvärgatan med träkåkarna i bakgrunden, snett bakom till höger,  ligger idag skolan och där fanns  en stor grusplan. Barnens dag med tivoli huserade där emellanåt.

 

Där såg jag första gången Dödsryttarna,som åkte mc i tunna och stålbur. Tror det var William Arnes Motorcirkus.

 

Detta kanske inte är rätt cirkus men denna stålkula fanns även uppmonterad i Furuviks cirkusbyggnad på 1950-talet så idén var nog densamma! Det såg verkligen farligt ut. (Lisse-Lotte)

Se Gävlebornas kommentarer:

Inga-Britt Mattsson berättar i en av ovanstående kommentarer om “Jules Tivoli”.

 

Flytdockan såldes till Holland

Se  Gävlebornas kommentarer:

Detta kort visar väl inget om att det va finare förr i vår kära hemstad, men det får symbolisera sista spiken i kistlocket för Gävle som varvsstad. En epok som går i graven. Detta, när flytdockan såldes till Holland och här bogseras iväg och båtbyggartraditionerna i staden upphörde.

 

Sista båten som lämnade varvet var sjömätningsfartyget Johan Månsson 1966. Jag är inte riktigt säker på när flytdockan lämnade staden, men tror detta också var 1966. Det som stör mig beträffande det årtalet är att de står 1968 på mitt foto. Men, vi får anta att 1966 är det rätta årtalet. Ganska sorgligt med tanke på att Gävle haft en stor varvstradition i lång tid.

 

I en stor skara av stora industrier, låg även varvet på Brynäs.

——-

Tarzan har lyckats skaffa fram foton från Bilspediton som låg på Södra Sjötullsgatan. Tyvärr slutade detta företag med, som synes, en tråkig eldsvåda.

 

Bilspedition-1          Billspedition-2

 

Bilspedition-3         Bilspedition-4

————

 

Järnvägen

Se Gävlebornas kommentarer:

 

På fotot ovan har jag ett dramatiskt minne vid Järnvägsövergången som var ett slags skiljelinje mellan Söder och Brynäs.

 

När jag vid ett tillfälle  hade min långtradare och skulle över och uppför till andra sidan gick det väldigt sakta, mitt på spåret började signalen ljuda, ……sakta rullade hjulen på, ….i backspegeln kunde jag se när bommen föll ner över släpet studsandes över lämlarna… men,  bommen höll!

—–

 Fortsättning följer…..

 

Hemlingbytarzan

Hasse Hemlingbytarzan –  född på  Brynäs

Publicerat med början 2015-03-23 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

————

8 thoughts on “Hasse Hemlingbytarzan minns sitt Brynäs i Gävle”

  1. Jan Engström

    Bra Hasse! Intressant upplevelse av dit Brynäs i unga år. Roligt att se utvecklingen som man har fått varit med om. Jag har kört mycket genom Gävle och Brynäs från 60-talet och framåt. Min fundering är om järnvägsövergången på bilden är dåvarande riksväg 13.

    1. Hasse Hemlingbytarzan

      Hej Jan,,,nej,,denna övergång skilde Söder-Brynäs,,tror du tänker på den som låg vid en Mobilmack,mellan Hille o stan,,,,Strömsbro

  2. Peter Bergquist

    Lag inte Brodena Hansson lite langre ned till vanster om Caltex macken ? Visst gjorde dom det .

    1. Hasse Hemlingbytarzan

      Jajjemän,,,men däremellan låg Bilspedition,,,som du kan se ruinerna på efter branden,,där står idag Byggforskningen..Bilspeditionsbilderna är unika,,finns ytterst få bilder därifrån

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top