Kaffe, godis och kryddor var doften av Gävle.

I GD 10/4 2016 skriver Moniqa Swälas  i sin rubrik att doften av Gävle var godis

Utdrag ur hennes artikel:

“115 år tillverkades tabletter och annat mums i Gävle. I decem­ber 2013 packades det sista go­diset på Läkerolfabriken. Men för hundra år sedan fanns mel­lan tio och femton godisfabriker i Gäv­le. Först ut av alla var Pix. Fabriken köptes upp av Ahlgrens som köptes upp av Procordia som köptes upp av Leaf som köptes upp av Cloetta som till sist lade ner Gävles sista godisfa­brik.

Herrarna Ericsson och Rabenius bör­jade 1897 koka karameller, konfektyr, marmelad och saft i lokaler på Söder. Firman var först i Sverige med att till­verka tabletter. Anläggningen var mo­dern och sysselsatte hundratals perso­ner. Runt 1904 flyttade firman in i fa­brikslokaler på Hantverkargatan i kvarteret Bogården. Året efter började de första tabletterna för mun, hals och svalg tillverkas. Sångare och halsläka­re uttalade sig om tabletternas förträff­lighet vilket ökade försäljningen.

När Ericsson var på bröllopsresa i Ita­lien 1913 såg han namnet Pix på en husvägg och fick idén till företags­namnet. Pix är det latinska ordet för tjära och blev produktnamn åt de hals­tabletter som hade gummi arabicum som viktigaste ingrediens. Några år se­nare var Pix-tabletten huvudproduk­ten som dessutom såldes på export. På 1940-talet byggdes även en choklad­anläggning. Pix tillverkade bland an­nat Brio som fortfarande finns i frukt – och gräddkolasmak. Andra produkter var halstabletten Coryfin, Frukttugg och många andra sorter.” ……………

 

 

Många artiklar har tidigare skrivits om detta och kan, som några exempel, bl.a. läsas  i flera länkar på Gävledraget.  Dessa kan sökas fram i Gävledragets sökmotor Search som finns på Startsidan till höger  i www.gavledraget.com :

 

Sök t ex på Läkerol eller Adolf Ahlgren, det finns många träffar om ni är intresserad av att veta mer.

 

  Adolf Ahlgren

 

Adolf Ahlgrens resekoffert
Adolf Ahlgrens resekoffert

 

Läs även om F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, Gefle

 

 


Publ. av Lisse-Lotte Danielson  2016-04-14 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website